URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2021, 13:00

Contract semnat pentru şoseaua Oradea - Autostrada Transilvania, de 110 milioane euro. Ministrul Drulă: "Am promisiunea că lucrările vor fi gata mai repede" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat miercuri că a luat parte la semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia şoselei de legătură dintre centura Oradiei şi Autostrada Transilvania. Drumul va avea 19 kilometri şi va costa aproape 550 de milioane de lei. 

"Am luat parte azi la semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia drumului care va face legătura dintre Centura Oradea (Calea Sântandrei) şi Autostrada A3 Transilvania, la Borş. Drumul de 19 km va fi construit la profil de drum expres pe 13 km, iar, pe 6 km, la profil de drum naţional cu 4 benzi. Va cuprinde 3 noduri rutiere, respectiv 12 poduri, pasaje şi viaducte", a precizat, pe Facebook, ministrul Cătălin Drulă. 

Contractul semnat, după o licitaţie complicată, cu firma autriacă Strabag are o valoare totală de 545,9 milioane lei, adică circa 110 milioane euro. Costurile vor fi acoperite din bani europeni.

Strabag are la dispoziţie 6 luni pentru a face proiectarea şi 24 de luni pentru execuţia lucrărilor. "Am discutat cu antreprenorul austriac şi am obţinut promisiunea acestuia că lucrările vor fi gata chiar mai repede de termenul contractual, în 2023", a specificat ministrul Transporturilor. 

Drumul de legătură dintre Oradea şi A3 va începe cu un pasaj peste calea ferată de la giratoriul de pe Calea Sântandrei, va trece cu un pod nou peste Criş în zona localităţii Sîntion şi va traversa cu pasaje supraterane drumul şi calea ferată ce duc spre Ungaria în zona comunei Borş, ajungând într-un nod rutier pe autostradă, la 2,5 km de graniţă.

Lucrările au fost atribuite de două ori companiei austriece Strabag. CNAIR a derulat o procedură de licitaţie în vara anului 2020, însă rezultatul a fost contestat în instanţă de ceilalţi ofertanţi.

În februarie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a dispus reanalizarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a ofertei depuse de firma Construcţii Erbaşu, pentru realizarea legăturii Oradea – A3. Până la urmă, însă, în luna iunie, CNAIR a decis că firma câştigătoare rămâne Strabag.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bre KP
Daca esti asa mare"expert"...spune tu cam cat ar trebui sa coste....
Postat 22 Iulie 2021, 17:43 de zorro
Vai si amar
Si iar se sau bani sa se lege ceva de nimic .
Postat 22 Iulie 2021, 08:28 de GORON
KP
Stii tu ca esti din domeniu, sau e doar o conspiratie COVID?
Postat 21 Iulie 2021, 21:58 de Sandu2100
Proiectarea unui drum costă max. 10% din valoarea totală a execuției. Mai mult nu există pe planetă.
Să înțelegem că s-a avansat "la plezneală" o sumă la jumătate din cât vor costa cei nici 20 km de șosea? Oare crede cineva că va exista vreun guvern care să plătească peste 1 miliard Euro pentru așa ceva? Aduce Bolojan de acasă banii? Pare destul de clar că e o sincopă de logică la această licitație, unde o firmă austriacă va face un proiect de drum pentru 110 mioane Euro. Un proiect, nu o execuție de lucrare. Adică niște schițe, planuri, devize, evaluări, ridicări topo, studii geo, etc. Totul pe hârtie și digital, nimic care să conțină niște asfalt măcar. Drulă nu are toate țiglele pe casă dacă "admiră" un peisaj de nici 20 km pentru 110.000.000 Euro.
Postat 21 Iulie 2021, 21:26 de KP
ERBASU
Pana la urna Erbasu e datoare cu o intarziere de sase luni?
Postat 21 Iulie 2021, 13:41 de lighthotspot
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON