URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 August 2024, 17:11

Contract semnat pentru restaurarea interioară a Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, afectat în 2018 de un incendiu uriaș

Contract semnat pentru restaurarea interioară a Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, afectat în 2018 de un incendiu uriaș sursa foto Oradea Heritage
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O asociere formată din două firme, una din Oradea, alta cu sediul în Sălard, vor executa lucrările de restaurare interioară a Palatului Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei, în baza unui contract semnat cu Compania Națională de Investiții, după ce a câștigat o licitație organizată de aceasta.

Cele două firme vor trebui ca, în schimbul a aproape 31 de milioane lei, să încheie lucrările în termen de 24 de luni.

Un an între licitație și contract

Contractul a fost semnat de reprezentanții firmelor Precon Transilvania, controlată de proprietarul grupului Selina, Beneamin Rus, și Constructorul Sălard, de directorul general al CNI, Irina Manuela Pătrășcoiu, și de directorul economic, Daniela Ileana Orodel.

Valoarea contractului este de 25,891 milioane lei fără TVA, cu TVA ajungând la suma de 30,810 milioane lei.

Fiecare dintre cele două firme deține experiență în restaurarea clădirilor monument, cerință de altfel obligatorie, impusă de Compania Națională de Investiții în cadrul licitației pe care a lansat-o în luna iunie a anului trecut.

După ce asocierea celor două firme a câștigat licitația, un alt competitor, Euras (din Satu Mare), a contestat rezultatul procedurii, ceea ce a determinat amânarea semnării contractului cu CNI.

După 6 ani

Clădirea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Piața Unirii a fost grav afectată de un incendiu în 25 august 2018 (foto jos), ulterior fiind preluată în administrare, pentru 20 de ani, de către Primăria Oradea, care a încercat să readucă imobilul la starea anterioară sinistrului incendiu, care a mistuit acoperișul și interiorul, fațadele fiind mai puțin afectate.

Ulterior, Primăria a iniţiat lucrări de punere în siguranţă, iar apoi de restaurare exterioară a clădirii, pentru ca Palatul să fie pus la dispoziţia comunității locale. Din bugetul local s-au investit 7,9 milioane lei în refacerea acoperișului și 1,7 milioane lei în reabilitarea faţadelor.

În 2022, Episcopia Greco-Catolică a cerut sprijinul Ministerului Dezvoltării, condus atunci de orădeanul Cseke Attila, pentru ca lucrările de restaurare ale interioarelor să fie finanțate din bugetul CNI.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Constructorul Sălard e o companie care chiar face treaba buna cand vine vorba de reabilitari istorice
cu renumele si istoricul lor, avem speranta ca o sa refaca bine.
Postat 20 August 2024, 21:37 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON