URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Noiembrie 2024, 11:10

Contract de 1,2 milioane euro pentru digitalizarea Bibliotecii Județene din Oradea. Va fi cea mai modernă din România (FOTO)

Contract de 1,2 milioane euro pentru digitalizarea Bibliotecii Județene din Oradea. Va fi cea mai modernă din România (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din primăvară, Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai va fi cea mai modernă din țară, în prezent clădirea instituției fiind extinsă și reamenajată, iar în lunile următoare și digitalizată, prin dotarea cu echipamente care vor permite deservirea non stop a abonaților.

În acest scop, a fost încheiat contractul cu firma care va furniza echipamentele și programele informatice specifice, în schimbul unei sume de peste 1,2 milioane euro.

Contract semnat

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat contractul pentru modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea, cu reprezentanții firmei Softlink Central Europe, singura care a depus o ofertă în cadrul licitației organizate pentru furnizarea de echipamente și software specifice.

Potrivit unui comunicat transmis joi de CJ Bihor, valoarea contractului este de 6.154.510 lei (fără TVA), echivalentul a peste 1,2 milioane euro, iar termenul de realizare este de 4 luni.

Printre echipamentele ce vor fi achiziționate se numără laptopuri, tablete, stații pentru autoîmprumut și returnare, care vor permite deservirea abonaților non-stop, videoproiectoare, scanere self-service, dotări pentru un studio de înregistrări și o aplicație mobilă special concepută pentru utilizarea în cadrul bibliotecii, care permite utilizatorilor să împrumute și să returneze cărți folosind tehnologia RFID (Radio-Frequency Identification). Concret, fiecare carte va fi „etichetată” similar cu produsele din magazine, pentru a nu se putea ieși cu ea din instituție fără a fi înregistrat împrumutul.

De asemenea, vor fi achiziționate 5 mașini de brodat și cusut computerizate pentru un proiect al instituției cu tradiție din 2017 - „Șezătoare la Bibliotecă”, al cărui scop este păstrarea și promovarea costumelor populare.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene și de la bugetul CJ Bihor.

Cafenea literară și librărie

Tot joi, pe agenda ședinței CJ Bihor se află un proiect de hotărâre pentru un acord de principiu în vederea amenajării unei librării și a unei cafenele literare la parterul Bibliotecii Județene.

„Noua facilitate va permite organizarea de conferințe și lansări de carte, iar cei care au abonamente la bibliotecă vor beneficia de discounturi. Va fi prima bibliotecă județeană din România cu librărie și cafenea”, a transmis președintele CJ Bihor, adăugând că în primăvara anului viitor, în luna mai, biblioteca va fi deschisă cu noile facilități.

Din primăvara acestui an, clădirea instituției este supusă și unor lucrări de extindere și modernizare, pentru ca Biblioteca să devină „un hub cultural, educațional și informațional”, după cum afirmă directoarea Ancuța Șchiop.

Rotonda, utilizabilă doar la parter, este reconfigurată așa încât să fie funcțională inclusiv la etajele I și II, unde cititorul va avea acces la cărți fără a trebui să treacă dintr-o sală în alta. Holul a fost regândit ca un atrium, cu pereți din sticlă, pentru mai multă luminozitate. Parterul va adăposti un mic amfiteatru și facilități destinate copiilor (ludotecă, auditorium, fondul de carte), plus o cafenea unde se va putea citi într-o atmosferă relaxată.

La primul etaj se va ajunge atât pe scară, ca acum, cât și cu un lift panoramic, aici urmând să fie reamenajat fondul de carte pentru adulți. Cărțile vor fi așezate pe rafturi răspândite peste tot, pentru a fi cât mai la îndemână. Etajul II va adăposti sala de lectură, fondul de carte veche, secția de știință, mediateca, fondul de carte digitalizată (audiobook și e-book), plus un studio de podcast, unde vor fi înregistrate dialoguri cu autori și alți invitați la evenimentele Bibliotecii, pentru ca filmările să fie difuzate pe canalul de YouTube al instituției.

Nu în ultimul rând, clădirea va avea și o terasă pentru cititorii care vor dori să citească în aer liber cărți, ziare și reviste, ori să converseze despre lecturi și autori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Întărziat rău-rău viitorul fost candidat de premier.
Finanțarea digitalizării bibliotecii a fost anunțată în urmă cu un an. A trebuit să treacă nepermis de mult termenul inițial, pentru ca Bolojan să semneze contribuția județului la banii obținuți pentru acest proiect, după ce s-au încheiat fantasmagoriile cu mari costuri, ale unor proiecte de turnat beton care se văd acum că sunt cam inutile (exemple: centura Nojoridului pustie datorită traseului greșit gândit, centura Beiușului aproape pustie pentru că ocolește total aiurea, etc). Tot birtinezul ar trebui să aibă obligatoriu abonament la bibliotecă și să aibă program impus de minim două ore pentru citit lectură tehnică de specialitate.
Postat 22 Noiembrie 2024, 11:31 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7413 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON