URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Ianuarie 2022, 11:01

Continuăm să selectăm! Colectarea separată a deşeurilor, o regulă importantă în Oradea şi în anul 2022

Continuăm să selectăm! Colectarea separată a deşeurilor, o regulă importantă în Oradea şi în anul 2022 SEPARAT PÂNĂ LA CAPĂT. Echipele RER Vest ridică separat deşeurile aruncate de orădeni, colectând fiecare fracţie în zile diferite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fiecare început de an, oamenii îşi fac planuri, sperând că se vor ţine de ele. Pentru orădenii care aspiră să trăiască într-un oraş curat şi sustenabil, o rezoluţie obligatorie este gestionarea corectă a deşeurilor.

Colectarea separată rămâne o obligaţie şi în anul 2022 pentru toţi orădenii, iar Primăria şi RER Vest le recomandă tuturor să respecte această datorie. În caz contrar, riscă să fie puşi la plată, deoarece controalele demarate anul trecut în pubelele din oraş continuă.

Patru fracţii

Regulile colectării separate sunt simple: fiecare orădean trebuie să arunce gunoaiele pe care le produce în patru fracţii. 

Deşeurile de ambalaje (PET-uri, cutii de carton, hârtii, folii, pungi, doze de metal, flacoane ale produselor cosmetice sau de curăţenie etc.) se pot recicla, iar locul lor este în sacul galben sau în pubelele dedicate. Resturile biodegradabile (coji de fructe şi legume, resturi alimentare, frunze, coji de ouă şi de pâine, zaţ de cafea etc.) se valorifică prin transformarea lor în compost, aşa că trebuie aruncate în pubelele de culoare maro. Alte deşeuri, care nu pot fi nici reciclate, nici descompuse (scutece, absorbante, mucuri de ţigări, măşti medicale etc.), se aruncă în pubelele negre, dedicate fracţiei reziduale. 

Cea de-a patra fracţie este compusă din sticle şi borcane, care trebuie aruncate separat, pentru ca cioburile să nu se piardă între alte deşeuri de ambalaje.

Prinşi în offside

Orădenii care nu respectă regulile riscă să rămână cu deşeurile în faţa casei. Echipa de control formată din reprezentanţi ai Primăriei, ai RER Vest şi ai firmei Eco Bihor continuă să ia la pas străzile oraşului. În prima săptămână din anul 2022, au fost verificaţi 123 de saci şi pubele cu deşeuri reciclabile de pe străzile Primăriei, Episcop Mihai Pavel, Jean Calvin şi Piaţa Unirii. Patru dintre orădenii care locuiesc aici au fost prinşi cu deşeurile de-a valma.

În acelaşi interval, au mai fost verificate 42 de pubele maro de pe străzile Colinelor, Bartok Bela, Rafael Sanzio şi Branului, dintre care 14 aveau în interior şi deşeuri care nu se descompun. 

De asemenea, au mai fost controlate 11 asociaţii de pe străzile Ştefan cel Mare şi Milcovului, din care doar 5 au demonstrat că respectă colectarea separată. Toţi orădenii care au amestecat deşeurile au primit avertismente din partea Poliţiei Locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Smecheri
Adica orice doar sa nu lucreze gunoierii sa le faca lucrul cetatenii si practic este obligatoriu aceasta noua smecherie de colectare selectiva ,adica sa faci parte din lucrul din treaba calificata de gunoier asta insaemna sa te fraiereasca legal!!!
Postat 28 Februarie 2022, 19:41 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON