Autoritățile de mediu din Bihor au demarat o anchetă după ce marți, pe o stradă din Salonta, a fost găsit cadavrul unei erete de stuf, pasăre răpitoare de talie medie ocrotită de lege.
Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, instituția a fost sesizată de reprezentanții asociației Grupul Milvus, care au găsit pasărea moartă pe strada Ghestului din Salonta.
Lângă pasăre erau și niște ouă suspecte, care probabil erau otrăvite și au provocat moartea zburătoarei.
Comisari de mediu, reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Bihor și ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor s-au deplasat la locul indicat și au ridicat pasărea moartă și ouăle. Ei au cercetat zona, dar nu au găsit alte animale moarte sau ouă dubioase.
Specialiștii DSVSA Bihor vor face analize care să determine ce substanță a înghițit pasărea și ce conțineau ouăle.
Anchete degeaba
A devenit deja un obicei ca, primăvara, localnicii din jurul Salontei să găsească păsări moarte și ouă otrăvite, comisarii Gărzii de Mediu Bihor demarând anchete similare în anii trecuți. Analizele de laborator au găsit și otrava folosită, oxamil, un pesticid letal care ar putea omorî și un om care ar consuma ouăle injectate, iar suspiciunile localnicilor au fost întotdeauna îndreptate spre reprezentanții asociației de vânătoare Crișana Hunting, care administrează fondul respectiv.
În opinia unor oameni ai zonei, vânătorii pun pe pământ ouă otrăvite ca momeală pentru păsările răpitoare, astfel încât să-și elimine concurența la fazani, iepuri sau alte animale mici pe care zburătoarele le-ar avea ca hrană.
Garda de Mediu Bihor a făcut mai multe plângeri penale în urma acestor descoperiri, dar fără să mai primească informații de la Parchetul Salonta despre finalitatea acestor anchete.
Un alt erete de stuf mort lângă Salonta, în 2020, după ce a mâncat ouă otrăvite cu oxamil, un pesticid puternic
Scandal și în Ungaria
Un scandal cu păsări otrăvite este în desfășurare și în Ungaria, aproape de granița cu România.
Zece păsări de pradă au fost găsite moarte în localitatea Mórahalom din județul Csongrád-Csanád, iar, potrivit presei din țara vecină, din primele informaţii, toate zburătoarele au fost otrăvite.
Substanța letală ar fi fost ascunsă în bucăţi de carne de pui şi împrăştiată pe terenurile agricole. Presa din Ungaria scrie că „criminalul a profitat că majoritatea păsărilor moarte se hrăneau cu animale moarte, fiind păsări de pradă, din specia erete de stuf şi şorecar comun, protejate în Ungaria”. Valoarea păsărilor protejate ucise este apreciată la 350.000 HUF, adică aproximativ 4.500 lei.
Cel mai grav caz de otrăvire de animale a ieșit la iveală în 2021, lângă orașul Tura, aproape de Budapesta. Atunci, pe o suprafaţă de 7.800 de hectare, au fost găsite 114 animale moarte, 93 fiind din opt specii protejate. Două găi negre, un erete sur şi un codalb au murit, laolaltă cu vulpi, câini şi pisici, metoda folosită fiind tot prin carne de pui otrăvită.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.