URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Octombrie 2024, 19:06

Construit cu cea mai mare macara din România, viaductul Inelului Metropolitan Oradea este finalizat 90%. În toamna asta se va circula între Nojorid și Cordău (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul lot al centurii metropolitane de sud a Oradiei, menită să asigure ocolirea municipiului și a localităților Nojorid, Sântandrei și Oșorhei, legând șoselele din oraș spre Arad, Deva și Cluj, a ajuns la un stadiu de execuție de 90%, iar o parte din el va fi deschis circulației luna viitoare. Tot la 90% au ajuns și lucrările la spectaculosul viaduct din Sânmartin peste DN 76, construit cu cea mai mare macara din România, de 700 de tone.

„Conform graficului”

„Lucrările la inelul metropolitan avansează conform graficului stabilit”, a transmis marți Consiliul Județean Bihor, arătând că lotul I al celor 17 kilometri ai Inelului Metropolitan de Sud, cuprins între Nojorid și Băile Felix, a ajuns la un stadiu de execuție de 90%.

„În lungime de 9 kilometri, acest lot va fi deschis circulației în două etape”, informează administrația județeană.

Potrivit acesteia, la finalul acestei luni va fi finalizat un tronson de 2 km între sensul giratoriu din intersecția cu DN 79 din Nojorid, de la intrarea în localitate dinspre Arad, fiind amplasate indicatoarele rutiere și urmând să fie executate marcajele.

Un alt tronson, de 6 km, până la intersecția cu drumul comunal dintre Băile Felix și Cordău, va fi deschis în cursul lunii noiembrie, a anunțat CJ Bihor, precizând că pe acest tronson se așterne stratul final de asfalt, urmând să se monteze parapetele de protecție laterale și să se traseze marcajele.

Asfalt și pe viaduct

În ce privește viaductul din Băile Felix, cu o lungime de 312 metri, o înălțime de 17 metri și 8 deschideri, CJ Bihor arată că și aici lucrările sunt realizate în proporție de 90%.

În prezent se realizează lucrările de hidroizolație la placa de suprabetonare care rigidizează grinzile. Din a doua jumătate a lunii octombrie vor începe lucrările de asfaltare. Constructorii își propun să termine lucrările la viaduct până la sfârșitul acestui an”, spune președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Pentru construirea viaductului, în luna iunie a acestui an a fost mobilizată pe șantierul lotului I al Inelului Metropolitan de Sud cea mai mare macara din România, de 700 de tone, adusă pe bucăți și asamblată la fața locului tocmai din cauza dimensiunilor uriașe.

Lucrările la lotul I sunt executate de o asociere formată din firmele Asfamixt (Oradea), Dacia Faber (Cluj) și OPR Asfalt (Timiș), contra sumei de 70,143 milioane lei (fără TVA), fonduri asigurate prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny și din bugetele CJ Bihor și Primăriei Oradea.

Deschidere în devans și pe lotul II

Pe celălalt lot al centurii metropolitane de sud a Oradiei, dintre Felix și Oșorhei, în lungime de 8 kilometri, lucrările au ajuns, așa cum arăta și BIHOREANUL în urmă cu o săptămână, la un stadiu de 50%.

Și aici lucrările sunt mai avansate pe un tronson, de 3 km, între Oșorhei și Cheriu, unde săptămâna viitoare va începe turnarea primului strat de asfalt. „Acest tronson ar urma să fie deschis circulației în luna noiembrie”, arată administrația județeană, el urmând să fie util, deocamdată, locuitorilor din cele două sate.

Pe lotul II, lucrările sunt executate de firma PORR Construct, contra sumei de 81,688 milioane lei (fără TVA). Pe acest lot, lucrările au fost întârziate din cauza unui proces intentat de 21 de proprietari de terenuri din Cheriu, nemulțumiți că traseul șoselei le traversează aceste proprietăți.

Întregul Inel Metropolitan de Sud are ca termen de finalizare primăvara anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
#scarbit ... dar ce mare scofală a făcut Bolojan?
S-a scris destul pe acest subiect, dar nu ai fost atent probabil. Tot inelul metropolitan ar fi trebuit să fie terminat în anul 2018, conform aprobării Consiliului local Oradea și după cum a fost planul aprobat de BEI, care se angajase să garanteze finanțarea chiar în anul în care România a devenit parte a UE și beneficiară de fonduri europene majore în transporturi și infrastructuri. Bolojan nu numai că a întârziat în mod nepermis lucrarea, dar e la ani mulți distanță să vadă întregul inel terminat, ca să fie un cerc complet în jurul întregii zone, astfel încât să se lege roată toate drumurile naționale, plus A3 cu DEX spre Arad. Ar spune unii că e bine mai târziu decât niciodată ... așa e pe de o parte, de acord. Dar de ce s-a întârziat atât de mult și costă acum mai mult decât dublu față de ce trebuia?
Postat 08 Octombrie 2024, 20:00 de KP
Felicitari tuturor celor implicati!
Un mare DA! pentru liderul Bolojan. Restul cancan.
Postat 08 Octombrie 2024, 19:32 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON