URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Iunie 2024, 17:26

Construirea viitoarei creşe cu 40 de locuri din strada Aluminei din Oradea va începe luna viitoare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construirea viitoarei creşe cu 40 de locuri din strada Aluminei din Oradea, în valoare de aproape 12 milioane lei cu TVA inclus, va începe luna viitoare.

„La jumătatea lunii iulie”

Municipalitatea orădeană a eliberat luni autorizaţia de construcţie a viitoarei clădiri pentru învăţământ preşcolar.

„În cursul zilei de ieri au fost transmise ultimele documente către Compania Naţională de Investiţii. Din discuţiile pe care le-am avut, în momentul de faţă se face revizuirea proiectului tehnic al lucrării, după care acesta va intra în Comisia tehnico-economică pentru aprobare", a declarat, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea, Lucian Popa.

Ultimele formalităţi înainte de începerea investiţiei ar putea dura câteva săptămâni. „Cel mai probabil, lucrările efective ar urma să înceapă la jumătatea lunii iulie", a spus Popa.

În pregătirea construcţiei, municipalitatea orădeană a eliberat de sarcini amplasamentul viitoarei creşe şi a strămutat în subteran toate reţelele care traversează locul viitoarei creşe din strada Aluminei 100 A.

O creşă pentru 40 de copii

Viitoarea creşă va fi construită de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat cu municipalitatea orădeană încă din anul 2022.

„Noua creşă de pe strada Aluminei va avea patru dormitoare, patru camere de joacă şi va putea găzdui 40 de copii. Clădirea va dispune de bucătărie şi spălătorie proprie, spaţiu de luat masa, cabinet medical şi spaţiu administrativ pentru personal", a transmis, miercuri, Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Conform proiectului, creşa va avea patru dormitoare şi tot atâtea camere de joacă. Printre altele, clădirea va avea bucătărie, spălătorie, spaţiu de luat masa, cabinet medical şi loc de joacă pentru copii în aer liber.

Imobilul va fi alimentat cu energie electrică din surse regenerabile cu ajutorul unor panouri fotovoltaice şi solare, care vor fi montate pe acoperiş.

Lucrările de execuţie au fost atribuite asocierii de firme formate din Everest One BGG şi New Begining Constructions Company, cu termen de execuţie de un an.

Apariţia viitoarei creşe, care este programată pentru cea de-a doua parte a anului viitor, este menită să rezolve, fie şi în parte, criza de locuri din instituţiile de învăţământ preşcolar. Conform evidenţelor municipalităţii, în fiecare an circa 200 de copii nu prind un loc în creşele din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ne dezvoltam doar politic
in acest oras dezvoltat mai mult fortat politic, sumele care circula public acopera evident si grotesc multe buzunare politice. cand se vor face cresa, scoala sau macar un dispensar medical in Grigorescu? dar in Tineretului? dar in Velenta? dar in Prima Nufarul si langa Auchan?
Postat 05 Iunie 2024, 21:59 de roger
daca tot sunt copii mici si ocupa spatiu putin, nu se pot inghesui mai tare?
nu stiu care sunt normativele la "autoritati", dar la privat ingrijeste 12 copii in 2 camere. Sa fie siguranta, sa fie personal indeajuns, dar mi se pare lux sa incalzim mii de m2 de cladire, sa construim cladire de 3 milioane de euro, dar la final sa incapa doar 40. In idea ca avand crese mai ieftine, capaciate mai mare, costuri fixe mai reduse cu investitia poate ar scadea costul si s-ar permite mai multi parinti... Nu e nici 40 un numar chiar mic, am vazut si cu 12-16, dar mi se pare risipa si ineficienta sa ai camera separata ptr dormitor si ptr luat masa vs restul zilei. Sau daca vrem cresele publice sa fie domnesti, acceptam si preturile sa fie domensti? La fel ca si blocurile noi, parca se construieste doar "Grandeur De Luxe" si o familie tanara la inceput de drum si fara pretentii nu isi permite.
Postat 05 Iunie 2024, 19:13 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON