URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Februarie 2024, 16:31

Constructorii ridică picioarele pasajului suprateran de pe Şoseaua Borşului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările la pasajul suprateran de pe Şoseaua Borşului, peste sensul giratoriu de la intrarea în Parcul Industrial I din Oradea, au ajuns la faza construcției picioarelor acestuia. Pasajul va fi amenajat de-a lungul DN 1 și este menit să fluidizeze circulația în zonă.

Se lucrează la suprafaţă

Constructorii au finalizat cei 36 de piloţi foraţi din subteran care vor susţine culeele, amenajări care susţin, la rândul lor, capetele viitorului pasaj. Lucrările au început în decembrie 2023.

„În momentul de faţă, constructorul lucrează la elevaţiile pasajului (n.r. parte a culeelor de pod). Pe 15 martie va veni în şantier structura metalică a pasajului şi va începe montarea ei cu ajutorul unor palee (n.r. picioare intermediare de susţinere a unui pod cu mai multe deschideri)", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Traficul în această zonă este afectat de lucrări. Pe sensul de intrare în Oradea, traficul de pe DN 1 este deviat pe drumul paralel cu șoseaua națională, cel din Parcul Industrial. De asemenea, pe sensul de ieșire spre Borș, se circulă pe o singură bandă. 

Din martie, constructorul vrea să mute traficul de pe DN1 pe un drum colector, în curs de amenajare pe direcţia spre Sântion, între sensul giratoriu de la ieşirea din parcul industrial şi intrarea spre terminalul intermodal din Episcopia Bihor. "Lucrăm cu patru echipe ca să putem muta circulaţia pe acest drum cât mai repede", a spus Marchiş.

Pe de altă parte, de la sfârşitul lunii martie, este de aşteptat ca aglomeraţia de pe DN1 să scadă, având în vedere că, la rândul său, constructorul Strabag a programat pentru luna viitoare deschiderea circulaţiei pe drumul care va lega Oradea de Autostrada A3, iar acesta ar putea prelua parte din trafic.

Un pasaj aşteptat

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de amenajare a pasajului suprateran şi drumurilor colectoare paralele cu DN 1, atribuite pentru 53,7 milioane lei către asocierea condusă de firma Freyrom din care mai fac parte Procons Group şi Construcţii Erbaşu, sunt finanţate din fonduri europene prin PNRR.

Construcţia pasajului a fost licitată la pachet cu construcţia unui drum colector, lung de 2,2 kilometri, de-a lungul şoselei din Calea Borşului, şi amenajarea unui drum de legătură între drumul colector şi terminalul intermodal din vecinătatea gării Episcopia.

Construit anul trecut, terminalul intermodal trecut urmează să fie concesionat unei asocieri de firme reprezentate de Routier European Transport (RET), care îl va pune în funcţiune începând din 2025.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON