URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Noiembrie 2022, 14:18

Constructorii au început acoperirea pasajului subteran din faţa Pieţei Cetate din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început miercuri acoperirea cu grinzi de beton a pasajului subteran care se amenajează în faţa Pieţei Cetate din Oradea.

Acoperit cu grinzi de câte 16 tone

În prima parte a zilei au fost deja montate primele 6 din cele 16 grinzi care au fost aduse în şantier.

„Astăzi a început montarea primelor grinzi deasupra pasajului, operaţiune care va dura până la sfârşitul săptămânii viitoare. În total, pasajul va fi acoperit cu 28 de grinzi de beton cu o lungime de 16 metri şi o greutate de circa 16 tone fiecare", a declarat pentru BIHOREANUL managerul de proiect Ovidiu Guler din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei.

Potrivit acestuia, într-o etapă ulterioară, grinzile vor fi acoperite cu beton, iar constructorul va demara săpăturile la una dintre rampele de intrare în pasaj. „După montarea tuturor grinzilor, constructorul va trece la betonarea acestora şi va începe săpăturile la rampa de coborâre în pasaj dinspre zona centrală", a spus Guler.

Gradul de realizare: 60%

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, construcţia pasajului din faţa Pieţei Cetate este realizată în proporţie de 60%.

Constructorul a turnat elevaţia (pereţii) pasajului, aferentă rampei dinspre Nufărul şi zonei mediane a pasajului. Au fost realizaţi piloţii foraţi şi a fost săpată rampa dinspre bulevardul Nufărul. Totodată, a fost finalizat bazinul de retenţie a apelor pluviale, bazin situat sub pasajul rutier, şi au fost realizate şi lucrările pentru devierea reţelelor de utilităţi, a anunţat miercuri Primăria printr-un comunicat de presă.

Amplasat la intersecţia Bulevardului Dimitrie Cantemir cu strada Evreilor Deportaţi, viitorul pasaj va avea deasupra două giraţii şi o bandă dedicate liniilor de tramvai, în timp ce traficul auto va fi coborât în subteran.

Cu predare în primăvară

Termenul de predare a lucrărilor a fost amânat pentru luna mai a anului viitor, după ce peste vară constructorul a încetinit ritmul de lucru până ce s-a asigurat că beneficiarul va indexa valoarea contractului ca urmare a exploziei preţului materialelor de construcţii.

Investiţia, cu o valoare de 32,6 milioane lei, majorată de la 27 milioane lei fără TVA, este menită să fluidizeze circulaţia prin Piaţa Cetăţii şi este în strânsă legătură cu o lucrare similară care implică amenajarea a cinci pasaje subterane în Piaţa Gojdu.

Lucrările sunt executate de asocierea formată din S.C Freyrom S.A - lider de asociere, Procons Group, Metabet CF şi Leko Construct.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Feliciana
Dacă erai mai deșteaptă, sa nu spun atentă, ai fi observat în media locală de ce au stagnat lucrările la parcare. Dar sa vi sa arunci pe gât cu orice ocazie, nu e o opțiune, e doar o prostie din capul tău. Bineînțeles nu ai nimic acolo.
Postat 09 Noiembrie 2022, 23:09 de Sandu2100
Parcarea?
Începută în 2020 și gata 2021 când se finalizează? Câte lucrări se termina pana vin alegerile? Tot orasul e spart. Am fost într o zi la piata Rogerius. Deja pereții sunt plini de crăpături. Ce degradat e. Piată Cetate se poate tot face pt ca oamenii nu merg. Nu ai unde parca. Iar aprozar și laptarie e la tot blocul.Asadar nu suntem toți chiori
Postat 09 Noiembrie 2022, 18:34 de Feliciana
Termen de finalizare 02.11.2022 dupa panoul pus langa santier...
Vao, asta ii ceva noutate la noi? Deja ar trebui sa fie gata si mandrim ca lucreaza acolo mai mult de 5 persoana intr-o zi? Nici pentru poze n-au trimis mai multi muncitori acolo, cum fac la alte santiere, cand sunt evenimente, ca azi venim cu ziaristii la vizita ca firma respectiva e anuntata ca azi sa trimite mai multe oameni, bineinteles care in alte zi lucreaza altundeva, numai sa aratam in ziare cat de date lucram la santiere? Macar intre timp un excavator sa faca pe celalalt rampa spre Centru Civic, nu... Bine ca firma a suspendat lucrarea timp de 2-3 luni "sa astepte" ordonanta, dar nici de atunci nu lucreaza, numai cu viteza melcului
Postat 09 Noiembrie 2022, 14:52 de cititor_
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON