Construcţia viitoarei fabrici Stihl din Parcul Industrial I al Oradiei a început în februarie cu lucrările de descărcare arheologică a terenului.
Au găsit două situri arheologice
Săpăturile se desfăşoară de săptămâna trecută sub supravegherea arheologilor de la Universitatea din Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor.
„Din suprafaţa totală a celor 14,7 hectare de teren, pe circa 8 hectare au apărut urmele a două situri, primul din epoca bronzului, iar cel de-al doilea din cea medievală. În prezent se execută lucrări de decapare pe această suprafaţă de teren pentru conturarea complexurilor arheologice", a declarat pentru BIHOREANUL arheologul Florin Sfrengeu de la Universitatea din Oradea.
Această fază a lucrărilor ar putea dura, în funcţie de viteza săpăturilor şi de descoperirile care vor fi făcute, circa două săptămâni. „În prezent ne concentrăm pe zonele în care s-au făcut cele mai puţine descoperiri, ca să le putem elibera de sarcini şi pune la dispoziţia constructorului. Acesta ar putea începe în martie pregătirile pentru ridicarea primei hale", a spus Sfrengeu.
Construcţia va începe din martie
Astfel, începând de luna viitoare, pe amplasamentul viitoarei fabrici Stihl, aflat în apropierea fabricii Plexus, constructorul şi arheologii ar putea lucra în paralel.
Cel mai probabil, fabrica ar începe să producă la începutul anului viitor. „Primele teste ar putea fi făcute încă de la sfârşitul acestui an, dar producţia efectivă va începe probabil la începutul anului 2025", a declarat pentru BIHOREANUL Alina Silaghi, directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), care gestionează parcurile industriale din municipiu.
Stihl face primele angajări chiar dacă mai are aproape un an până la începerea producţiei. „Investitorul a început deja să facă recrutările de personal. Angajările se vor desfăşura în paralel cu construcţia fabricii", a precizat Silaghi.
Investiţie de 125 milioane euro
Compania Stihl urmează să creeze în fabrica de la Oradea 150 de noi locuri de muncă în producţia de unelte agricole pentru exterior.
Negocierile dintre reprezentanţii producătorului german şi cei ai ADLO au început, în cel mai mare secret, la sfârşitul anului 2021 şi s-au materializat în vara anului trecut.
Investiţia pe care Stihl o va face de la Oradea, în valoare de 125 milioane euro, va fi una dintre cele mai mari făcute după căderea comunismului în reşedinţa de municipiu.
În viitoarea fabrică se vor produce unelte electrice portabile pe baterii, cum ar fi maşini de tuns gard viu, suflante, maşini de tuns, tăietoare de grădină, tocătoare, roboţi de tuns iarbă şi maşini pentru acelaşi scop. De asemenea, se vor produce pachete de baterii şi alte piese şi subansamble de mase plastice.
Valoarea investiţiei Stihl va fi depăşită doar de viitoarea fabrică de cauciucuri pe care finlandezii de la Nokian Tyres o dezvoltă cu 650 milioane euro pe amplasamentul viitorului CET II din zona Nufărul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.