URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Noiembrie 2024, 11:04

Construcția pasajului subteran din fața gării centrale din Oradea are cofinanțarea europeană asigurată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcția viitorului pasaj subteran din fața gării centrale din Oradea are cofinanțarea europeană, de peste 58%, asigurată.

Ultimele formalități privind încheierea contractului de finanțare au fost făcute vineri.

„A fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Coridorul de mobilitate urbană Magheru - Republicii, Etapa 2, și achiziția a 10 autobuze electrice” între Municipiul Oradea și Agenția de Dezvoltare Regională Nord - Vest. Proiectul a fost depus spre finanțare de Primăria Municipiului Oradea prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională”, a anunțat municipalitatea, printr-un comunicat de presă.

Valoarea celei de a doua etape a proiectului se ridică la 146,2 milioane lei, echivalentul a circa 29,4 milioane euro. Din această sumă, 85,1 milioane lei, adică aproximativ 17,1 milioane euro, o va reprezenta cofinanțarea europeană.

Practic, municipalitatea orădeană urmează să demareze investiția bazându-se pe o finanțare nerambursabilă în procent de peste 58%.

Banii vor fi alocați prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, prin apelul de proiecte privind utilizarea crescută a transportului public și a altor forme de mobilitate urbană ecologice.

Așa cum spune și numele proiectului, cu această ocazie municipalitatea orădeană își va îmbunătăți și parcul auto dat în grija OTL, achiziționând primele 10 autobuze electrice.

Moda pasajelor

Cea de-a doua etapă a proiectului vizează reabilitarea întregii infrastructuri de sub carosabil de pe tronsonul delimitat de magazinul Crișul și Gara Oradea și refacerea străzii, inclusiv cu stațiile de tramvai și autobuz, de așa natură încât să devină un coridor de mobilitate cu trafic fluent.

Conform proiectului, în fața gării va fi amenajat un pasaj subteran lung de 566 metri în care va fi coborât traficul rutier, urmând ca la suprafață să circule doar mijloacele de transport în comun.

Deasupra pasajului va fi amenajată o piață publică în care va funcționa un nod de transport cu trenul, tramvaiul, autobuzele și taxiul.


Execuția lucrării precum și achiziția autobuzelor au fost scoase la licitație de către municipalitatea orădeană încă de la jumătatea lunii octombrie.

După cum BIHOREANUL a mai scris, investiția cuprinde două loturi. Acestea vizează, separat, atât primul tronson - delimitat de podul Dacia și magazinul Crișul, cu amenajarea unui pasaj subteran în care va fi coborât tramvaiul la intersecția cu strada Louis Pasteur, care avea deja asigurată cofinanțarea europeană -, cât și pe cel de al doilea, care a fost aprobat vineri.

Termenul de execuție a lucrărilor, din fiecare etapă, va fi de 22 de luni.

Dată fiind complexitatea licitației este de așteptat ca adjudecarea acesteia să se prelungească, iar lucrările efective să înceapă undeva în cea de-a doua parte a anului 2025. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se putea și mai bine
Nu au rost autobuzele electrice. Pierzi mult mai mult în costuri de întreținere decât ce câștigi în costul combustibilului. Să nu mai zic că totul este inutil când te gândești că două mari bulevarde / axe (Dacia - Republicii) se întâlnesc în același punct: Republicii cu Petofi. În continuare va fi aglomerație acolo. Dacă scoatem și semaforul de la gară și cel de la Crișul din ecuație, înseamnă că acela va fi singurul semafor pe acest traseu. Ceea ce înseamnă mai mult trafic acolo, la fel cum s-a întâmplat pe Magheru la Crișul după ce s-a "reconfigurat" centru civic. Bani cheltuiți, avem cu ce ne lăuda, dar nu prea o să aibă rezultatul anunțat. Peste 4-5 ani o să auzim: "păi trebuie să facem un pasaj și în Petofi cu Republicii". Văd că ăsta e viitorul populist, la fiecare intersecție unde trec peste 20 de mașini pe oră facem pasaj...
Postat 10 Noiembrie 2024, 09:02 de Vio_427
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON