URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Mai 2018, 18:41

Consiliul Local Oradea a redus cu 60% sporurile medicilor şi cu 25% cele ale asistenţilor medicali

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a hotărât joi, cu votul exclusiv al grupului PNL, reducerea sporurilor acordate medicilor cu 60% şi a celor acordate asistenţilor medicali cu 25%, pentru a se putea încadra în limita maximă permisă pentru sporuri.

Măsura a fost luată pentru a pune în concordanţă prevederile Legii 153 din 2017, ce limitează la 30% din suma salariilor de bază plafonul sporurilor pe care le poate acorda un ordonator de credite, cu cele ale Hotărârii de Guvern 153 din 2018, care, dimpotrivă, prevede un plafon minim şi maxim al sporurilor mult mai generos pentru angajaţii unităţilor spitaliceşti.

Încă înainte ca proiectul de hotărâre să fie supus dezbaterii, reprezentanţii PSD au anunţat că se vor opune. "Vom vota împotrivă pentru că sunt afectaţi salariaţii din sistemul medical, deşi există limitări de minim şi maxim a nivelului sporurilor", a declarat consilierul local Adrian Negrea. Poziţia PSD a fost adoptată tacit şi de reprezentanţii UDMR, care au refuzat să voteze propunerea municipalităţii.

"Guvernul să facă ceva!"

Poziţionarea grupurilor PSD-UDMR a stârnit iritarea primarului Ilie Bolojan, care a ţinut să precizeze că măsura trebuie luată ca urmare a unor modificări legislative operate de reprezentanţii aceloraşi partide la nivel naţional.

"Dacă vă interesează problema salariilor personalului medical, vă rog să sesizaţi că este aceeaşi situaţie în toată ţara şi, în afară de întâlnirile propagandistice dintre miniştri şi salariaţi, sau dintre premierul Viorica Dăncilă şi salariaţi, Guvernul ar trebui să facă ceva!", a replicat Bolojan.

"Sunt două variante!"

Edilul a explicat că municipalitatea a ajuns în situaţia să modifice plafonul sporurilor după ce Guvernul a decis să majoreze consistent salariile medicilor şi asistenţilor, fără a se atinge însă de cele ale infirmierilor şi personalului auxiliar, generând astfel flagrante inechităţi.

Bolojan a explicat că municipalitatea are de ales între două rele. "Sunt două variante: să menţii sporurile la toată lumea, ceea ce înseamnă de fapt scăderi de salarii la angajaţii cel mai prost plăţiţi, cum ar fi infirmierii şi angajaţii auxiliari, care sunt majoritari, sau să tăiem 60% din sporurile medicilor şi 25% din sporurile asistenţilor şi să transferăm aceste sume la personalul care nu a beneficiat de creşteri, ca să nu le scadă salariile", a spus edilul.

În final, hotărârea diminuării sporurilor medicilor şi asistenţilor a fost adoptată cu 16 voturi din partea grupului PNL, în vreme ce reprezentanţii PSD şi UDMR au votat împotrivă ori s-au abţinut de la vot.

Salarii mai mari

Măsura diminuării sporurilor acordate medicilor şi asistenţilor a fost luată pe fondul majorării explozive a salariilor acestora.

Conform evidenţelor municipalităţii, salariul brut al unui medic şef, fără gărzi, sporuri, ore suplimentare şi altele, a fost de 5.500 lei în decembrie 2017, pentru ca în ianuarie 2018 acesta să crească la 6.875 lei, iar în martie să sară la 16.343 lei.

La fel, salariul unui medic primar a urcat de la 2.800 lei brut în decembrie 2017 la 3.500 lei brut în ianuarie şi 7.700 lei în martie.

Ceva mai nuanţat, în cazul asistenţilor medicali salariile au crescut de la 2.200 lei – 4.000 lei în decembrie 2017 în funcţie de vechime şi alte criterii, la 2.700 lei – 4.300 lei în ianuarie, respectiv la 4.100 lei – 5.300 lei în martie.

Dacă la aceste sume se adaugă sporurile între 12% şi 80% prevăzute în de HG 153, în funcţie de diferitele specializări, sumele cresc exorbitant.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cata nesimtire si cata ipocrizie!
Vina e a guvernului, care, citez: ,,[...]a decis să majoreze consistent salariile medicilor şi asistenţilor, fără a se atinge însă de cele ale infirmierilor şi personalului auxiliar, generând astfel flagrante inechităţi." Foarte adevarat! Dar nu l-am auzit pe birtinez sa se scandalizeze cand acelasi guvern l-a cadorisit, pe el si pe altii din administratie, cu un salariu nesimtit! Atunci a fost ok, vi se ,,cuvenea"! Si pt. ca stiati ca nu aveti de unde sa luati bani pt. plata acelor salarii nesimtite, ne-ati marit birurile!
Postat 04 Mai 2018, 08:12 de pinonel
nu o să plâng de milă
Mai ales pentru asistentele din spitalele de la noi. Umilință... altfel nu pot descrie cum te tratează... sunt Asistente care au doar o școală post-liceală. Cât vrei salariu cu o școală post-liceală? În România totuși. Nu le convine, să vină în privat!!
Postat 04 Mai 2018, 04:12 de sofer-or
respecte, dom' Primar
Ce să zic? Cine e obișnuit cu spitalele probabil știe! În rest voi verifica spusele d-lui Primar care, nu-i așa, a tăiat sporuri din... casă! Sau apartament! Sau vilă?
Postat 03 Mai 2018, 20:30 de dani-e-let
Oare?
Nu cred că exista asistentă cu 5200 x80% in tot judetul Bihor
Postat 03 Mai 2018, 19:55 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON