URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Decembrie 2023, 18:58

Consiliul Local Oradea a hotărât supraimpozitarea a clădirilor nereabilitate cu 500% fără votul PSD şi UDMR: "Nu avem o procedură clară"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima şedinţă ordinară a Consiliul Local din Oradea s-a lăsat cu polemici. Aleșii orădenilor au votat joi, fără voturile opoziţiei PSD şi UDMR, supraimpozitarea a zeci de clădiri nereabilitate în anul 2024.

Supraimpozitări pe bandă rulantă...

Consiliul Local a adoptat la pachet 94 de hotărâri privind supraimpozitarea cu 500% a unor părţi din mai multe imobile aflate într-o stare tehnică neîngrijită.

Deciziile au fost eliberate pentru fiecare proprietar în parte.

Dintre acestea, marea majoritate, de 82 de supraimpozitări, vizează părţi de clădiri aparţinând unor persoane fizice, diferenţa fiind formată din imobile deţinute de firme.

Printre altele, hotărârile au vizat clădiri neîngrijite de pe străzile Republicii 45, Episcop Mihai Pavel 5 ori Ady Endre 38.

La fel vor fi supraimpozitate imobile aflate în proprietatea unor persoane juridice în Bd. Magheru 23, Cuza Vodă 1B ori Independenţei 5.

Cum să scapi de supraimpozitare

Măsura supraimpozitării la nivel de apartament şi nu de clădire a fost luată pentru că în acelaşi imobil pot exista orădeni dispuşi să suporte costurile de reabilitare şi să vireze în bugetul municipalităţii costurile care le revin, în vreme ce alţii pot ignora demersurile municipalităţii.

"Sunt proprietari de apartamente care şi-au plătit o taxa specială, acceptând investiţia în clădire, şi nu ar fi corect să fie supraimpozitaţi", a explicat BIHOREANULUI viceprimarul, Marcel Dragoş.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au decis, tot cu votul exclusiv al liberalilor, supraimpozitarea cu 500% a terenurilor neîngrijite cum ar fi cele identificate pe străzi precum Renaşterii 20C, Borşului 14C, Borşului 3, Calea Sântandrei 48 şi Dimitrie Cantemir 56.

La fel, începând de anul viitor vor fi majorate cu 50% impozitele pe proprietate pentru terenurile din zona centrală pe care proprietarii nu au făcut construcţii, cum ar fi cele de pe străzile Ady Endre 53 şi 63, Iuliu Maniu 63 sau Mihai Viteazul 6.

"Vă place ce vedeţi în oraş?"

Refuzul consilierilor locali ai PSD şi UDMR de a vota măsurile de supraimpozitare menite să forţeze reabilitarea imobilelor orădene şi îngrijirea terenurilor a stârnit nemulţumirea liberalilor.

În pauza dintre sesiunile de vot, liberala Anca Popescu le-a reproşat reprezentanţilor opoziţiei că ar împiedica efortul de reabilitare a clădirilor. "De ce aţi votat împotrivă? Vouă vă place ce vedeţi în oraş? Nu se poate aşa ceva... Unele clădiri arată mizerabil", a spus consiliera. Liberala a dat şi un exemplu: "Hotel Parc (n.r. de pe strada Republicii, acum în reabilitare) 20 de ani a stat aşa".

Alba-neagra cu supraimpozitarea

În replică, PSD-istul Liviu Sabău Popa a dat de înţeles că parte din vina pentru ruina în care se afla hotel Parc, şi acum sub plase, le aparţine liberalilor. "Hotel Parc a ajuns aşa pentru că era în litigiu între Consiliul Judeţean Bihor, unde aveaţi preşedinte (n.r. fostul preşedinte Cornel Popa) şi altcineva...", a reproşat consilierul.

PSD-istul a spus că opoziţia a evitat să voteze supraimpozitările pentru că procesul presupune vicii de procedură.

"Nu avem o procedură clară, asta este problema. Acum hotărâm supraimpozitarea mai multor clădiri, iar la începutul anului viitor vom fi chemaţi să votăm scoaterea lor de pe listă, la fel ca anul trecut", a spus Liviu Sabău Popa.

"Poliţia Locală nu are competenţa..."

Potrivit PSD, procesul de aplicare a supraimpozitării ar trebui regândit. În momentul de faţă imobilele în ruină ori terenurile abandonate sunt identificate de către Poliţia Locală, verificate de către angajaţii Direcţiei de Urbanism şi suprataxate de către Direcţia Economică din cadrul Primăriei.

"Ne-am abţinut de la adoptarea acestor hotărâri pentru că în anii trecuţi au fost zeci de reveniri în Consiliul Local asupra unor supraimpozitări. Au fost orădeni care au demonstrat că starea clădirii nu era cea pe care a constat-o municipalitatea. Poliţia Locală, cu toată buna intenţie, nu are competenţa să facă expertiza să facă evaluarea tehnică a unei clădiri", a spus Liviu Sabău Popa.

Acesta a mai spus că pentru evitarea unor abuzuri municipalitatea ar putea să atribuie această sarcină unui arhitect sau să o externalizeze către o firmă de arhitectură sau construcţii. "Primăria poate face expertizele cu o firmă, la care apoi să îi poţi imputa dacă greşeşte", a declarat el.

Consilierul local a spus că un control mai riguros ar elimina riscul supraimpozitării unor clădiri care poate nu meritau să fie incluse la această categorie precum şi cel de apariţie a unor procese între Primăria Oradea şi proprietarii acestora.

Spre deosebire de PSD-ist, reprezentanții UDMR nu și-au argumentat deciziile.

Hotărârile de CL privind supraimpozitările pot fi accesate aici!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cred ca e neclar.
In primarie exista un biro de polite in constructii, exista un om care e politist local specializat in constructii. Am fost in biroul lui, l-am vazut cu ochii mei. Nu sunt cei care dau amenzi pt parcare. Deci oricat de neverosimil suna este un departament de politie locala pt constructii... care e problema? Da, nu fac ei expertiza si evaluari dar neintretinerea unei fatade o pot distinge.
Postat 22 Decembrie 2023, 15:58 de nihil
Supraimpozitare unitara de 500%, fara exceptie
Un impozit de 5x , ajuns pe miinile dibace ale dregatorilor urbei, pentru dezvoltare 5x, nu poate decit sa ne umple de satisfactie si mindrie civica. Mai mult, fiind solidari intru taxare, ne lipsim si de serviciile politiei locale sau a unor terti care sa cearna griul de neghina. Toti pentru unul, unul pentru tonti...
Postat 21 Decembrie 2023, 23:15 de excalibur
e o idee chiar buna, dar ptr anul viitor.. supraimpozitarea nu o anulezi, dar pe viitor externalizezi
un contract cu un birou de arhitectura sau din domeniul constructiilor, care sa isi asume prin contract clauza de clawback sa inapoieze o anumit procent de bani ptr fiecare cladire considerata eronat ca neconforma. Nu te poti astepta de la inspectorii de politie locala sa stie toate normativele din constructii.
Postat 21 Decembrie 2023, 22:33 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON