URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2021, 16:18

Consiliul Local Oradea a aprobat majorarea cu 7 lei a prețului gigacaloriei. Vezi cu cât vor crește facturile la iarnă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea, reunit joi în ședință ordinară, a aprobat cu votul exclusiv al reprezentaților PNL scumpirea prețului gigacaloriei facturate de Termoficare cu 7 lei.

Mai scump

Începând cu 1 iulie, orădenii vor plăti 283,14 lei pentru gigacalorie în condițiile în care bugetul local și-a majorat de la 35 lei la 47,78 lei subvenția acordată pe gigacalorie.

Hotărârea a fost luată în ciuda opoziției consilierilor PSD şi UDMR. „Am investit 130 milioane euro pentru a ajunge să plătim ce mai scumpă încălzire din țară”, a protestat liderul grupului PSD din CLO, Emilian Pavel.

Social-democratul și-a argumentat afirmația cu o comparație. „Ați adus un penal din Brăila (n.r. fostul director Stănel Necula condamnat cu suspendare) la Oradea să conducă Termoficare. La Brăila, pentru că au dat drumul la gaz (n.r. iar localnicii se pot racorda la rețea), plătesc undeva la 350 lei maxim pe lună față de 1.000 lei în Oradea, și în Brăila nu e mai caldă iarna decât în Oradea”, a spus Pavel.

Social-democratul a fost susținut de colegul său Adrian Madar, care a etichetat majorarea de tarif ca „o scenă dintr-un film prost” în care Primăria este împotriva cetățenilor. „Dacă dumneavoastră credeți că asta e rolul nostru în Consiliul Local eu cred că nu e așa”, a spus Madar.

Crește și subvenția

În replică, primarul Oradiei, Florin Birta, a afirmat că povara majorării de tarife a fost împărțită de municipalitate cu orădenii, pentru că bugetul local a preluat parte din costuri în subvenția acordată pe gigacalorie.

Dacă prețul plătit de orădeni pe gigacalorie a crescut cu 7 lei, subvenția acordată de la bugetul local s-a majorat cu 12 lei.

„Diferența până la prețul real al gigacalorie am preluat-o în subvenția acordată de Primăriei. Anul trecut, aveam o subvenție de 47 lei, a intervenit o scădere a prețului gazului și am redus contribuția la 35 lei, acum am decis să revenim la o subvenție de 47 lei”, a declarat Birta.

Primarul de Oradea a afirmat că orădenii plătesc un preț nemodificat al gigacaloriei deja de trei ani. „Prețul pe care îl plătește populația la gigacalorie era până astăzi de 276,15 lei, stabilit la finalul anului 2018. Suntem în anul 2021 și acum crește prețul plătit de populație cu 2,5% în condițiile în care inflația în acest interval a fost de peste 8%”, a spus edilul.

Cu 25 lei mai mult pe apartament!

Birta a spus că facturile de încălzire ale orădenilor vor crește din iarnă în medie cu sume între 12 și 35 lei pe lună. „Acest impact a majorării gigacaloriei cu 2,5% reprezintă pentru o garsonieră 12,6 lei în plus pe lună, pentru un apartament cu două camere 25 lei, iar pentru unul cu trei circa 35 lei”, a apreciat primarul.

Florin Birta a mai spus că prețul gigacaloriei ar putea cunoaște un trend descrescător din 2022, când TVA-ul pe energia termică va scădea de la 19% la 5%. „Vorbim de o scădere cu 35 lei a prețului gigacaloriei”, a spus primarul.

Soluția rămâne reducerea poluării...

Așa cum BIHOREANUL a mai scris,Termoficare Oradea a cerut majorarea prețului gigacaloriei ca urmare a scumpirii fără precedent, de la 13 euro la 58 euro, a fiecărui certificat de emisii de gaze de seră pe care societatea va trebui să le cumpere în contul poluării produse.

Birta a arătat că, pentru a diminua suma de plată, Termoficare și-a redus de la 1,2 milioane tone la circa 270.000 tone cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă într-un an, prin înlocuirea vechiului CET pe cărbune la noua turbină pe gaz.

Primarul a spus că municipalitatea va încerca să diminueze în continuare cantitatea de CO2 produsă de Termoficare.

Reducerea poluării ar fi posibilă prin izolarea blocurilor, diminuarea pierderilor de pe rețele, trecerea cartierului Nufărul de pe încălzirea pe gaz pe un amestec de apă geotermală și gaz, precum și a unui foraj de apă geotermală în curtea termocentralei astfel încât să scadă consumul de gaz și cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Soluția rămâne reducerea poluării...
The European Union's current target is for a 32% share of renewable energy across the bloc by 2030, up from just under 20% in 2019. That goal needs raising to put the EU on track for its new climate target, agreed last month, to cut economy-wide net emissions at least 55% by 2030, from 1990 levels. [ https://www.reuters.com/business/sustainable-business/eu-countries-could-face-national-renewable-energy-goals-official-says-2021-05-05/ ]./// Deci, reducem poluarea,fortind tarile UE sa produca cel putin 30% energie verde pina in 2030.Ei, care o fi aia energie verde? Sa citim aici: [ https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Romania ]. 1. High-carbon energy sources: 38.85%, as follows 22.89% – coal 13.95% – natural gas 0.01% – naphtha 2.00% – other conventional sources 2. Low-carbon sources: 61.13%, as follows 26.75% – hydro-energy 18.98% – nuclear 12.09% – wind power 0.68% – biomass 2.62% – solar energy 0.01% – other renewable sources *** Deci, romania e verde 61%. E verde de prin anii 50, cind inginerii,maistrii si muncitorii romani,parintii si bunicii nostri ,au cladit barajele si hidrocentralele din tara: vidraru,bicaz,porti de fier. 30% hydropower. Nu-i asa ca merita UE sa ne f-u-t-a cu certificatele lor CO2, intermediate de niste smecheri? Pentru asta am avut nevoie de niste liberali,care sa imprumute 25 mld € intr-un an si care sa ne liberalizeze de tot. Asta e abia inceputul...
Postat 30 Iulie 2021, 16:59 de excalibur
Pas cu pas...
...spre 467 lei/gcal (în estimarea de preț a gigacaloriei cuprinsă în proiectul de trecere a CET-ului pe gaz n.r.). Alta redactie.[ https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/s-a-votat-scumpesc-gigacaloria-replici-acide-in-plenul-consiliului-local-pe-tema-majorarii-energiei-termice-in-oradea-3772680/ ]. Negociatorii orasului s-au angajat.Ne-au angajat. Trebuie doar sa gasim oportunitatile scumpirii.Ca sa para totul plauzibil,in urma unor complexe si istovitoare calcule. Muje pe-se-de.Dragnea la puscarie...
Postat 30 Iulie 2021, 13:50 de excalibur
KP
E clar ca nu esti cu toate
Postat 30 Iulie 2021, 00:41 de Sandu2100
Când ești prost de mic, când crești mare precum Birta doar te joci.
Gicacaloria a crescut dintr-un condei cu 19 lei. Că e de la fiecare consumator (30% dintre locuitori) sau de tot orădeanul (70%) nici nu mai contează pentru niște edili proști ca noaptea. Adică, celui care beneficiază de termoficare îi crește cu 7 lei, iar celui care n-are nicio treabă cu încălzirea în sustem centralizat cu 12 lei. Cât de tâmpiți pot fi edilii ăștia, să mă pună pe mine care nu sunt consumator al sistemului centralizat, să plătesc mai mulți bani în plus pentru cel care este clientul acestuia și care va achita mai puțin pentru propriul beneficiu? E clar că la primăria orădeană sunt câțiva decidenți cu "țiglele de pe casă" zburate de ceva vreme. Băi, retardaților, subvenția o plătesc toți orădenii, chiar dacă nu sunt beneficiari ai acestui demers de creștere, care să acopere prostia liberală de până acum în ceea ce privește devalizarea fondului golit al certificatelor verzi. Alo, DNA, dormi? S-au furat banii rezultați din încasarea contravalorii cerificatelor verzi facturate consumatorilor, iar voi procurorii habar n-aveți ce se întâmplă? Jenant.
Postat 29 Iulie 2021, 23:16 de KP
pana la urma articolul de luni despre cresterea incredibila a pretului
e o crestere cu 2,5%, mai mica decat inflatia (...din cauza cresterii subventiei)
Postat 29 Iulie 2021, 20:08 de unu
Replica
"În replică, primarul Oradiei, Florin Birta, a afirmat că povara majorării de tarife a fost împărțită de municipalitate cu orădenii, pentru că bugetul local a preluat parte din costuri în subvenția acordată pe gigacalorie" Intrebare: bugetul local de unde se finanteaza, oare nu de la oradeni? Asta inseamna sa faci investitii fara cap.
Postat 29 Iulie 2021, 17:39 de JAM11
Alo MILUT
Te zbati ca molusca pe uscat, nu avem cea mai scumpa termoficare din tara, nu suntem nici macar pe locul 5
Postat 29 Iulie 2021, 17:08 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON