URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2021, 21:00

Consiliul Local dezbate PUZ-ul centrului Oradiei, care prevede lărgirea străzilor Avram Iancu şi Evreilor Deportaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local va dezbate, marţi, Planul Urbanistic Zonal al centrului Oradiei, care cuprinde toate reglementările pentru zona centrală protejată a oraşului. Conform PUZ, municipalitatea nu renunţă la intenţia lărgirii frontului străzilor Avram Iancu şi Evreilor Deportaţi (fostă Sucevei) inclusiv prin demolarea de case.

Reguli noi pentru zona centrală

Potrivit primarului Florin Birta, noile reguli ar putea deveni aplicabile din luna martie a anului viitor. "Cel mai probabil, PUZ-ul va intra în vigoare undeva după 15 martie, astfel că oricine va solicita o autorizaţie de construcţie pentru zona centrală va trebui să respecte reglementările acestuia", a declarat edilul, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cel puţin declarativ, principiile noului PUZ al centrului Oradiei, aflat în lucru deja de doi ani, prevăd printre altele protejarea fondului valoros construit, protejarea curţilor interioare ca un specific al oraşului, încurajarea apariţiei de funcţiuni mixte în cadrul aceleiaşi parcele şi, ideea mai veche a fostului primar Ilie Bolojan, de creştere a densităţii şi înălţimii clădirilor.

"Reglementările PUZ-ul vizează două planuri: conservarea unor valori de patrimoniu şi sprijinirea unor investiţii noi. Zona centrală trebuie să revină în prim-planul locuirii, al muncii, al culturii, fiind în acelaşi timp zona de contact cu principalele instituţii din oraş", a declarat unul dintre autorii PUZ-ului, arhitectul Eugen Pănescu.

Planul demolărilor

Conform proiectului noului PUZ, municipalitatea nu renunţă la intenţia demolării de case pentru lărgirea frontului străzilor Avram Iancu şi Evreilor Deportaţi, fostă Sucevei.

Spre exemplu, strada Avram Iancu ar urma să fie lărgită pe tronsonul delimitat de străzile Cuza Vodă şi Evreilor Deportaţi. "Pe strada Avram Iancu între străzile Iuliu Maniu şi Cuza Vodă nu se va interveni asupra clădirilor, mai ales că acolo avem şi o clădire monument. Am avut de curând o discuţie cu reprezentanţii Instituţiei Arhitectului Şef şi vom urgenta reabilitarea clădirilor de la colţul străzii Iuliu Maniu şi Avram Iancu", a spus Birta.

Ansamblul de clădiri care cuprinde şi fosta "Casă turcească" a rămas până acum nereabilitat pentru că municipalitatea a decis abia de curând păstrarea lui.

Asta nu înseamnă că artera îşi va păstra actualul profil. "Între străzile Cuza Vodă şi Mihail Kogălniceanu urmează să pregătim o intervenţie în următorii ani, iar lărgirea străzii Evreilor Deportaţi va deveni o prioritate pentru că va constitui viitorul inel ocolitor al zonei centrale", a spus Birta.

Intenţia municipalităţii este de a transforma strada Evreilor Deportaţi în arteră cu două benzi pe sens.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Viitorii expropriaţi de pe Sucevei, prada mafiei imobiliare a pnl
Iniţial, demolările propuse erau pe dreapta, cu argumentul că ar afecta mai multe instituţii publice şi mai puţini privaţi. Din 2016 încoace, administraţia Bolojan a căpătat însă o experienţă vastă în demolarea de case private, iar calculul iniţial nu a mai avut aceeaşi greutate. Proprietarii de case din zonă, mai ales cei direct afectaţi, acuză municipalitatea că ar face jocul dezvoltatorilor care vor blocuri în centru. În spatele rândului de case ce vor fi puse la pământ „sunt ultimele bucăţi de teren imense, aproximativ compacte şi valoroase din Centru”, spun oamenii. Se referă la parcele precum cea din jurul sinagogii Viznitz din strada Crinului, terenurile fostei fabrici de mobilă, ale fostei Vinalcool şi adiacente, sau chiar terenul fostei Mori Emilia, lăsată să se demoleze sub ochii îngăduitori ai fostei şi actualei garnituri din primărie. „Cum ne rade pe noi, imediat apare acces la strada Sucevei pentru parcelele mari, de câteva mii de metri pătrați, din spatele caselor noastre. De ce credeţi că îi trebuie lui (birtinezului) bulevard?” Un articol exceptional: https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/viitorii-expropriati-de-pe-sucevei-suntem-prada-mafiei-imobiliare-1397280/
Postat 21 Decembrie 2021, 16:42 de pinonel
Atenție la intentie
Dacă le reușește faza asta, e o chestie tare intr - adevăr.
Postat 21 Decembrie 2021, 14:57 de User anonimizat
Mitul fals al inelelor și pasajelor urbane.
Se inoculeaza că e absolut necesar acest inel, cum sunt necesare pasajele. Toate aceste solutii nu fac altceva decat sa sporeasca traficul in interiorul orasului. Totodata ni se spune ca marile orase occidentale le au de zeci de ani. Corect, capitale europene, metropole, le au de zeci de ani, chiar mai mult. Asta inseamna ca trebuie sa ne comparam cu orase de zece ori mai mari? Asta inseamna ca trebuie sa implementam solutii de zeci de ani? Poate ar trebui sa ne comparam cu orase de marimea noastra ce scot circulatia din orase, sunt o gramada prin tarile de jos, tarile scandinave. Parchezi la periferie si iei transportul in comun, circulatia in interior e redusa la minim. In rest, ma bucur ca ramane Casa Turceasca, nu pentru latura estetica ci pentru cea istorica, avem din ce in ce mai putine cladiri de secol XIX sau XVIII, cum e aceasta.
Postat 21 Decembrie 2021, 03:03 de fartnuvo
sa se faca... e drum lung pana acolo.
vad ca intr-o masura a cedat si primaria si "strada Avram Iancu ar urma să fie lărgită (doar) pe tronsonul delimitat de străzile Cuza Vodă şi Evreilor Deportaţi. "Pe strada Avram Iancu între străzile Iuliu Maniu şi Cuza Vodă NU se va interveni asupra clădirilor mai ales că acolo avem şi o clădire monument! Am avut de curând o discuţie cu reprezentanţii Instituţiei Arhitectului Şef şi vom urgenta reabilitarea clădirilor de la colţul străzii Iuliu Maniu şi Avram Iancu", a spus Birta", zona ce cuprinde si Casa turceasca. In rest, e clar ca orasele vehci din occident au multiple inele de inconjurat centrul, de inconjurat orasul, de inconjurat suburbiile, la nivel de autrostrada. Si Oradea are nevoie de un inel al zonei centrale. Dar e drum lung pana acolo: asta acum e doar o blocare prin PUZ pentru urmatorii 30 de ani a noilor constructii pana chiar in sosea. Exproprierile insa vor costa zeci de milioane de euro.
Postat 21 Decembrie 2021, 00:37 de unu
nu cred
nu cred ca in hungaria, la debrecen, buda-pesta,..... sa existe o strada cu asemenea nume care ar reflecta faptele lor.
Postat 20 Decembrie 2021, 21:43 de scortosul
intreb si eu:
Intreb si eu : cui i-o fatat mintea de a schimbat numele strazii din Sucevei in Evreilor Deportati? Regimul fascist hortist hungar a deportat evreii din Oradea nu romanii, nu oradenii. Hungurii sa isi puna cenusa in cap si nu ar trebui stalcit numele strazilor din oras pentru faptele "heroice" ale bravilor hortisti hunguri!
Postat 20 Decembrie 2021, 21:40 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON