Reuniţi în şedinţă extraordinară, consilierii locali au hotărât joi, cu unanimitate de voturi, scutirea spitalelor orădene de plata facturilor de apă şi canalizare eliberate de Compania de Apă Oradea. Măsura se doreşte una de sprijinire a unităţilor sanitare preluate de municipalitate.
Începând cu data de 1 ianuarie 2011 spitalele orădene au primit prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate doar 90% din sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor, fapt pentru care începând cu luna martie înregistrează pierderi în evidenţele contabile.
"Sumele achitate de spitalele orădene se ridică la circa 250.000 euro pe an. Dacă vor fi scutite de aceste plăţi, ar putea folosi aceşti bani pentru acoperirea serviciilor medicale", a declarat primarul Ilie Bolojan, în plenul Consiliului local.
Conform declaraţiei sale, această formă de sprijin a putut fi acordată prin intermediul Companiei de Apă Oradea, care este mai robustă din punct de vedere financiar. "Dacă punem Electrocentrale să ajute spitalele şi să le scutească de plata căldurii s-ar putea să iasă şi mai prost", a spus primarul.
Pentru a deveni operaţională, scutirea spitalelor de plata facturilor de apă şi canalizare va trebui să fie aprobată şi de Adunarea Generală a Acţionarilor din cadrul CAO, structură din care fac parte şi reprezentanţi ai comunelor limitrofe.
"Libertatea" trece la Primărie
Tot în şedinţa de joi, consilierii locali au votat cu unanimitate de voturi trecerea din domeniul privat al statului în domeniul public al municipiului Oradea a complexului cinematografic "Libertatea" din strada Independenţei nr. 1.
Imobilul, cu o capacitate de 961 locuri şi o suprafaţă construită desfăşurată de 1.857 metri pătraţi, va fi gestionat pe viitor de Administraţia Imobiliară Oradea şi nu de Regia Autonomă de Distribuire şi Exploatare a Filmelor (RADEF) "Româniafilm", cum era până acum.
"Deocamdată nu s-a stabilit la nivelul conducerii Primăriei ce se va întâmpla pe viitor cu acest imobil. Ştim că acolo sunt doi chiriaşi, unul cu datorii de 8.100 lei, altul cu datorii de 25.000 lei către RADEF, dar deocamdată nu s-a luat nicio hotărâre cu privire la ei. Important este că această clădire valoroasă a intrat în patrimoniul oraşului", a declarat pentru BIHOREANUL, Cristian Beltechi, directorul AIO.
Bani pentru sănătate
În şedinţa de joi, consilierii locali au mai aprobat, tot cu unanimitate de voturi, rectificarea bugetului local pe anul în curs. Măsura constă în reaşezarea unor alocări bugetare şi a fost luată pentru ca Primăria să poată asigura finanţarea unor proiecte demarate.
"La propunerea conducerii Primăriei, Consiliului Local a aprobat alocarea unei sume de 96.000 lei pentru finanţarea programului de screening al stării de sănătate a elevilor din clasele întâi şi a V-a. Suma se va plăti din fondurile atribuite anul trecut de municipalitate unor organizaţii neguvernamentale pentru derularea de programe şi rambursate la sfârşitul lui 2010 ca necheltuite", a declarat pentru BIHOREANUL Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.
La fel, pentru a putea finanţa lucrări de urgenţă pe care Compania de Apă Oradea a trebuit să le facă la reţelele din Bulevardul Decebal înainte ca strada să fie asfaltată cu finanţare prin Planul Operaţional Regional, conducerea municipalităţii a "mutat" suma de 216.000 lei din totalul de 900.000 lei alocat pentru modenizarea străzii Ecaterina Teodoroiu.
Tot de aici au fost luaţi 164.000 lei pentru plata lucrărilor făcute anul trecut la strada Iuliu Maniu şi 4.000 lei pentru intervenţii care vor fi făcute la strada Rectorului. "Rectificarea de buget nu va afecta lucrările la strada Ecaterina Teodoroiu. Cu o finanţare asigurată de 500.000 lei se poate face licitaţia fără probleme, urmând ca plăţile să fie demarate pe parcursul recepţionării lucrărilor", a mai spus Florea.
Cu ocazia rectificării, Primăria a prins în buget şi suma de 4,3 milioane lei alocată de Ministerul Sănătăţii pentru finanţarea achiziţiilor de aparatură şi echipamente pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie. La această sumă municipalitatea va asigura o cofinanţare în valoare de 200.000 lei.
Primăria va construi parcarea supraetajată
Pe ordinea de zi a şedinţei de joi s-a mai numărat şi aprobarea noilor condiţii în care se va face construirea viitoarei parcări supraetajate din strada Tribunalului. Investiţia, estimată la 8,6 milioane euro, va fi realizată de Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate, care a fost transformată în şedinţa de luna trecută în Administraţia Domeniului Public SA. Lucrarea va fi plătită de municipalitate, în rate, până în anul 2017. "Am luat această hotărâre la solicitarea băncilor care ne-au cerut să garantăm că municipalitatea va aloca fonduri către RAPAS pentru plata lucrărilor la parcarea supraetajată", a declarat pentru BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan.
Şeful executivului local este convins că, după patru licitaţii ratate, la care nu s-a prezentat niciun investitor dornic să construiască parcarea pe banii săi, de această dată Primăria se va confrunta cu o avalanşă de oferte. "Practic vom construi parcarea pe banii oraşului. De data asta vom selecta un constructor, nu un investitor, iar constructorii se vor bate în mod cert pe această lucrare", a spus Bolojan.
În cadrul şedinţei de joi, primarul şi-a prezentat şi raportul privind starea economică şi socială a municipiului pe anul 2010, document care a fost însuşit de consilierii locali fără niciun comentariu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.