URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Februarie 2024, 09:41

Consiliul Județean Bihor va sprijini financiar medicii care vor lucra la țară și le va renova și dota cabinetele

Consiliul Județean Bihor va sprijini financiar medicii care vor lucra la țară și le va renova și dota cabinetele foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii bihorenilor au aprobat în prima lor reuniune din acest an, desfășurată miercuri în absența președintelui CJ Bihor Ilie Bolojan, propunerea acestuia de susținere a creșterii accesului populației din județ la servicii medicale, prin stimularea financiară a medicilor și prin renovarea și dotarea cabinetelor acestora.

În acest scop, consilierii județeni au votat un protocol de colaborare, pe 2 ani, între administrația județeană, Prefectură, Direcția de Sănătate Publică Bihor și Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate, care să fie baza legală a acordării sprijinului.

Potrivit hotărârii adoptate, cele patru entități urmăresc să asigure „extinderea acoperirii geografice a cabinetelor medicilor de familie și creșterea calității serviciilor medicale furnizate cetățenilor în toate zonele rurale ale județului, amenajarea și dotarea spațiilor alocate cabinetelor medicilor de familie în funcție de necesitățile acestora, identificarea resurselor și acordarea de facilități și stimulente pentru instalarea medicilor în zone rurale, înființarea și funcționarea de cabinete medicale, derularea unui program de acordare a facilităților și stimulentelor, identificarea și informarea resurselor umane care corespund cerințelor legale pentru a furniza servicii medicale în zonele rurale, orientarea și implementarea programelor naționale de sănătate spre unitățile administrativ-teritoriale în care vor activa medici nou-veniți în cabinete, pentru a contribui la creșterea nivelului de sănătate a cetățenilor și a le furniza servicii și campanii de sănătate, încheierea de contracte de asistență medicală comunitară”.

Proiectul de stimulare de către CJ Bihor a medicilor de familie din mediul rural pornește de la faptul că în Bihor există în prezent 318 cabinete de medicină de familie în contract cu CAS, 23 de comune având un deficit de cabinete de medicină de familie și două chiar neavând nici un medic de familie sau cabinet medical.

Ideea i-a aparținut, spunea la finele anului trecut președintele CJ Bihor Ilie Bolojan, prefectului Dumitru Țiplea, care a analizat situația acoperirii geografice a județului cu servicii medicale primare și a propus inițierea unui program care să remedieze acest deficit. 

Protocolul aprobat miercuri de consilierii județeni nu prevede specific stimulentele care vor fi acordate medicilor pentru a activa în mediul rural, însă la finele anului trecut, într-o conferință de presă la care a participat și Țiplea, Bolojan afirma că în cadrul programului aceștia vor fi subvenționați cu sume de până la 1.000 de euro lunar în primii doi ani de activitate a cabinetelor în comune.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON