Aleșii bihorenilor au aprobat în prima lor reuniune din acest an, desfășurată miercuri în absența președintelui CJ Bihor Ilie Bolojan, propunerea acestuia de susținere a creșterii accesului populației din județ la servicii medicale, prin stimularea financiară a medicilor și prin renovarea și dotarea cabinetelor acestora.
În acest scop, consilierii județeni au votat un protocol de colaborare, pe 2 ani, între administrația județeană, Prefectură, Direcția de Sănătate Publică Bihor și Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate, care să fie baza legală a acordării sprijinului.
Potrivit hotărârii adoptate, cele patru entități urmăresc să asigure „extinderea acoperirii geografice a cabinetelor medicilor de familie și creșterea calității serviciilor medicale furnizate cetățenilor în toate zonele rurale ale județului, amenajarea și dotarea spațiilor alocate cabinetelor medicilor de familie în funcție de necesitățile acestora, identificarea resurselor și acordarea de facilități și stimulente pentru instalarea medicilor în zone rurale, înființarea și funcționarea de cabinete medicale, derularea unui program de acordare a facilităților și stimulentelor, identificarea și informarea resurselor umane care corespund cerințelor legale pentru a furniza servicii medicale în zonele rurale, orientarea și implementarea programelor naționale de sănătate spre unitățile administrativ-teritoriale în care vor activa medici nou-veniți în cabinete, pentru a contribui la creșterea nivelului de sănătate a cetățenilor și a le furniza servicii și campanii de sănătate, încheierea de contracte de asistență medicală comunitară”.
Proiectul de stimulare de către CJ Bihor a medicilor de familie din mediul rural pornește de la faptul că în Bihor există în prezent 318 cabinete de medicină de familie în contract cu CAS, 23 de comune având un deficit de cabinete de medicină de familie și două chiar neavând nici un medic de familie sau cabinet medical.
Ideea i-a aparținut, spunea la finele anului trecut președintele CJ Bihor Ilie Bolojan, prefectului Dumitru Țiplea, care a analizat situația acoperirii geografice a județului cu servicii medicale primare și a propus inițierea unui program care să remedieze acest deficit.
Protocolul aprobat miercuri de consilierii județeni nu prevede specific stimulentele care vor fi acordate medicilor pentru a activa în mediul rural, însă la finele anului trecut, într-o conferință de presă la care a participat și Țiplea, Bolojan afirma că în cadrul programului aceștia vor fi subvenționați cu sume de până la 1.000 de euro lunar în primii doi ani de activitate a cabinetelor în comune.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.