URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Februarie 2024, 15:45

Consiliul Județean Bihor se laudă cu o nouă premieră pentru România: achiziții centralizate de produse pentru toate instituțiile subordonate

Consiliul Județean Bihor se laudă cu o nouă premieră pentru România: achiziții centralizate de produse pentru toate instituțiile subordonate foto generic, sursa cleankasa.eu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administrația județeană din Bihor a anunțat, joi, că a „lansat primele licitații din România derulate prin Unitatea Centralizată de Achiziții Publice (UCA)”, fiind vorba despre produse pentru toate cele 20 de instituții care funcționează în subordinea sa, în scopul de a obține prețuri cât mai mici. Primele licitații vizează achiziția de produse de birotică și pentru curățenie, în valoare estimată de maximum 12,7 milioane lei.

O primă licitație vizează achiziționarea de produse/articole de papetărie și birotică, valoarea estimată a acestora fiind cuprinsă între 4,215 milioane lei și 4,680 milioane lei, iar termenul pentru depunerea ofertelor este până la 9 aprilie 2024.

A doua licitație este împărțită în două loturi, unul pentru „produse de îngrijire și curățare a clădirilor/facilităților, inclusiv articole igienico-sanitare din hârtie, de uz general”, iar celălalt pentru „produse de îngrijire și curățare a clădirilor/facilităților de uz general care conțin substanțe biocide”, valoarea totală estimată fiind cuprinsă între 7,260 și 8,087 milioane lei. Termenul pentru depunerea ofertelor este 10 aprilie 2024.

Produsele se achiziționează pentru CJ Bihor și 20 de instituții subordonate, precizează administrația județeană.

„Principalul avantaj al acestor achiziții centralizate este că vom economisi bani pentru funcționarea aparatului propriu și a instituțiilor subordonate. Astfel, banul public va fi cheltuit eficient și vom uniformiza și standardiza achizițiile. Bunurile care asigură funcționarea zilnică a instituțiilor sunt achiziționate la o calitate și la prețuri mai bune’’, a transmis Călin Gal, vicepreședinte al CJ Bihor.

Compartimentul UCA funcționează în cadrul CJ Bihor din 27 iulie 2023 și are un angajat, fiind înființat printr-o colaborare dintre administrația județeană și Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, cu scopul de a derula proceduri de licitații pentru autoritatea județeană și instituțiile subordonate acesteia.

Avantajele funcționării UCA sunt reducerea cheltuielilor generate de achizițiile publice, profesionalizarea personalului implicat în derularea achizițiilor, reducerea riscului de fraudare a procesului de achiziție publică prin diminuarea riscurilor și a fenomenului de corupție, acces facil pentru toți operatorii economici interesați de participarea la astfel de proceduri de achiziție, asigurarea unor servicii de calitate pentru obținerea unor contracte avantajoase din punct de vedere economic și calitativ pentru autoritățile contractante, îmbunătățirea capacității administrative și creșterea gradului de transparență în derularea procedurilor de achiziții.

De notat că și alte consilii județene din România au inițiat înființarea unor unități de achiziții centralizate, dar până acum nu au demarat astfel de proceduri.

Pe de altă parte, deși președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a arătat că în UCA sunt așteptate să adere și primării din județ pentru achiziția de bunuri ce sunt folosite în comun de administrația județeană și cele locale, deocamdată nicio primărie nu și-a manifestat dorința în acest sens.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP aka mama Omida
Iar minti ca de obicei
Postat 23 Februarie 2024, 17:11 de Sandu2100
Când a ajuns primar Bolojan la Oradea, în 2008 ...
... primul lucru pe care l-a făcut a fost să desființeze UAP, UMP și UIP. În ordine ... Unitatea pentru Achiziții Publice, Unitatea pentru Managementul Proiectelor și Unitatea pentru Implementarea Proiectelor. Motivele reale au ținut de faptul că deciziile se luau în colectiv, cu profesioniști, iar primarul nu putea singur și de capul lui să aranjeze licitațiile și fondurile de investiții. Așa că, piesa din insectarul lui Coldea și al lui Kovesi, numită Bolojan este nu numai de o rară ipocrizie ci și lipsit de caracter ... pentru că unitatea asta, care nu-i nicio premieră de fapt pe nicăieri, este doar o copie amețită a celei de care s-a scăpat în urmă cu aproape 16 ani la municipiu, unde valoarea licitațiilor este de principiu de 10x mai mare decât la județ.
Postat 23 Februarie 2024, 06:52 de KP
E veche...
... si-i zice colectarea centralizata a parandaratului!
Postat 22 Februarie 2024, 16:35 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON