URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Noiembrie 2021, 16:27

Consiliul Județean Bihor se împrumută cu 20 milioane euro pentru cofinanțarea a 9 investiții. Ședință anunțată presei abia după ce a început!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a aprobat, luni, într-o ședință online anunțată presei abia după începerea ei, contractarea unui credit de investiții în valoare de 100 milioane de lei, echivalentul a 20 milioane de euro. Potrivit conducerii instituției, scopul este asigurarea unor surse de finanțare suplimentare pentru realizarea obiectivelor de investiții prioritare, unele cofinanțate din fonduri europene.

Conform unor explicații date ulterior votului consilierilor județeni printr-un comunicat de presă, lista obiectivelor prevăzute pentru finanțare vizează 9 asemenea obiective: campusul școlar pentru învățământ special din Oradea, centura comunei Oșorhei și reabilitarea DJ 767E Oșorhei – Copăcel, centurile Nojorid și Sântandrei, proiecte pentru creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Oradea precum și pentru dezvoltarea infrastructurii acestuia, reabilitarea și modernizarea DJ 795 Salonta – Tinca, modernizarea DJ 797A Bicaciu – Ianoșda, reabilitarea DJ 792A Beliu – Tinca – Leș și înființarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor.

„Fondurile rambursabile vor asigura continuarea lucrărilor la proiecte deja începute, cum este Campusul pentru învățământul special, și demararea unor proiecte aflate în procedură de licitație, cum sunt centurile metropolitane și reabilitarea drumului județean Salonta – Tinca”, arată un comunicat al CJ Bihor. 

Potrivit acestuia, există, de asemenea, și posibilitatea accesării fondurilor europene pentru unele obiective propuse, dar semnarea unui contract de finanțare ar putea fi posibilă spre finalul anului 2022 sau în 2023. Creditul 20 milioane de euro va putea susține demararea lucrărilor până la obținerea finanțării europene.

La vot, pentru împrumut au votat 21 aleși ai PNL, iar cei 12 reprezentanți ai PSD și UDMR s-au abținut.

De notat că ședința de luni a CJ Bihor, desfășurată online, a fost condusă de vicepreședintele Călin Gal, în prezența celuilalt vice, Mircea Mălan, președintele Ilie Bolojan fiind absent. Desfășurarea reuniunii, încheiate în 23 minute, a fost anunțată presei abia după începerea ei, ceea ce până acum nu s-a mai întâmplat niciodată, iar proiectele au fost votate pe bandă rulantă, fără comentarii ori polemici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pe bani luați de la alții, cu dobândă, orice prost poate pune de un podeț sau o bordură.
Bașca faptul că se pornesc tot felul de așa-zise investiții, tot pe bucățele, care sunt de fapt reabilitări ale unor lucrări vechi. Ar fi cazul să apară la interval uniște edili cu mintea limpede, care să ia o sumă mare cu împrumut pentru a începe și finaliza un proiect cu adevărat mare. Dar nimic altceva timp de un an sau doi, spre exemplu. Cum ar fi o rețea de gaz integrată cap-coadă, pentru toate cele 101 localități ale județului. Se estimează că așa ceva ar însemna cam 150.000.000 Euro cu totul, adică fix cât a costat și va mai costa finalizarea investițională, din 2011 până în 2026, a CET-ului orădean. Măcar cu o abordare de acest fel, bine direcționată, niște edili chiar ar rămâne în istorie ca fiind "dedicați".
Postat 30 Noiembrie 2021, 10:39 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON