Un nou program de sprijinire a primăriilor, anunțat încă de anul trecut, începe să fie concretizat de Consiliul Județean Bihor, care va aloca 4,3 milioane lei pentru trei administrații comunale interesate să modernizeze drumuri pe care le gestionează.
3 din 6
Pe acești bani au concurat șase primării din județ, între care și una condusă de un edil din PSD, și anume Husasău de Tinca. Celelalte cinci care au solicitat sprijinul CJ Bihor pentru modernizarea de drumuri comunale sunt, potrivit unui comunicat dat publicității vineri de administrația județeană, Mădăras, Olcea, Oșorhei, Tinca și Sânnicolau Român.
Dintre cele șase comune, care au depus cereri de cofinanțare în acest scop în urma unui apel lansat la finele anului trecut, au fost desemnate să beneficieze de sprijinul financiar al CJ Bihor, în urma unei evaluări a proiectelor depuse, comunele Oșorhei, Sânnicolau Român și Mădăras.
Potrivit informării administrației județene, în Oșorhei va fi reabilitat drumul comunal DC 44 Fughiu – Husasău de Criș, CJ Bihor contribuind cu 1,6 milioane lei la proiectul a cărui valoare totală este de 2,398 milioane lei, cu TVA inclusă.
Pentru Sânnicolau Român, unde primăria are un proiect de modernizare a străzilor și a drumului comunal DC 77 dintre Roit și Livada de Bihor prin lărgirea acestuia la două benzi și asigurarea unui sistem de scurgere a apelor pluviale, în valoare totală de 3,133 milioane lei (cu TVA), CJ Bihor va contribui cu suma de 2 milioane lei.
În ce privește comuna Mădăras, care are vizează modernizarea drumului comunal DC 94 dintre Mădăras și Ianoșda și a DC 94A Gurbediu – Ianoșda în baza unui proiect în valoare totală de 1,127 milioane lei (inclusiv TVA), CJ Bihor va acorda un sprijin de 0,7 milioane lei.
Cu condiții
Ideea de a sprijini financiar primăriile care își modernizează drumurile comunale a fost lansată public de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în vara anului trecut, când consilierii județeni au și aprobat-o în unanimitate.
Potrivit hotărârii votate în iunie 2023, în Bihor există drumuri comunale pe care nu încap deodată două mașini care se deplasează în sensuri diferite și drumuri comunale din pământ, iar propunerea lui Bolojan viza alocarea de fonduri de la bugetul județului pentru acele comune care administrează drumuri ce asigură conectivitatea cu drumuri județene sau naționale, cu alte comune unde se înregistrează valori mari de trafic și care fac legătura spre investiții care generează noi locuri de muncă.
Potrivit explicațiilor CJ Bihor, cofinanțările se acordă în cadrul unor apeluri de proiecte, punctate după mai multe criterii: valoarea cofinanțării asigurate de primării (maxim 30 puncte), valorile de trafic dovedite cu un studiu de trafic sau recensământului circulației rutiere (maxim 20 puncte), crearea unor noi locuri de muncă prin realizarea lucrărilor de modernizare/extindere/lărgire a părții carosabile (maxim 20 de puncte) și atragerea unor noi investiții (maxim 30 puncte).
Programul de sprijinire a primăriilor care modernizează drumuri comunale este al doilea de acest tip pus în aplicare de CJ Bihor, după cel pentru susținerea administrațiilor locale care înființează rețele de gaz, cărora le sunt acordate cofinanțări de câte 1 milion de lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.