URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2023, 10:40

Consiliul Județean Bihor a stabilit constructorul și pentru lotul de 9 km dintre Băile Felix și Oșorhei al Inelului Rutier Metropolitan

Consiliul Județean Bihor a stabilit constructorul și pentru lotul de 9 km dintre Băile Felix și Oșorhei al Inelului Rutier Metropolitan sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două luni după desemnarea antreprenorului care va construi lotul de 8 kilometri dintre Băile Felix și Oșorhei al Inelului Rutier Metropolitan Oradea, administrația județeană a stabilit și constructorul care trebuie să realizeze proiectarea și executarea celorlalți 9 kilometri, între Băile Felix și Nojorid.

După ce la CJ Bihor au fost înregistrate 7 oferte, cea mai bună a fost declarată oferta asocierii dintre firmele Asfamixt (Oradea), OPR Asfalt (Timișoara) și Dacia Faber (Cluj), pentru suma de 70,143 milioane lei.

Deocamdată, însă, contractul nu va fi semnat decât dacă până în 10 iulie nu vor fi înaintate contestații din partea firmelor perdante.

„În condițiile în care decizia comisiei de licitație nu va fi contestată, până la jumătatea lunii iulie vom semna contractul de proiectare și execuție. În 3 luni se va realiza proiectul tehnic, după care vor începe efectiv lucrările. Din toamna acestui an constuctorii vor intra pe lucrări”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Pentru primul tronson al Inelului Rutier Metropolitan, dintre Băile Felix și Oșorhei, lucrările în luna aprilie au fost atribuite contra sumei de 82 milioane lei firmei Porr, care în prezent este, potrivit administrației județene, într-o fază avansată în ce privește elaborarea proiectului tehnic, urmând ca în luna august să înceapă execuția propriu zisă.

„Într-un an și jumătate ambele tronsoane vor fi finalizate. Din 2025, rețeaua de drumuri metropolitane va fi completată și cu acest proiect”, a precizat președintele CJ Bihor.

Inelul Rutier Metropolitan va deschide o nouă conexiune între DN 1 Oradea – Cluj, DN 76 Oradea – Deva și DN 79 Oradea – Arad, prin Oșorhei, Băile Felix și Nojorid.

Noua șosea va avea o lungime de 17 kilometri, cu două benzi de circulație, câte una pe sens. Finanțarea este asigurată din Programul Național Anghel Saligny (80%), plus cote proprii ale CJ Bihor și Primăriei Oradea (diferența de 20%). Proiectul este realizat în parteneriat între CJ Bihor și primăriile Oradea, Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON