URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bihorul nu stă grozav cu conectivitatea. Autostrada zace în nelucrare de 20 de ani și, deși tronsoanele din județ sunt licitate și atribuite, încă nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru că Guvernul nu mai are nicio lețcaie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2024, 16:21

Consiliul Județean Bihor a stabilit cine va construi pasajul subteran din intersecția Tudor Vladimirescu - Oneștilor în Oradea

Consiliul Județean Bihor a stabilit cine va construi pasajul subteran din intersecția Tudor Vladimirescu - Oneștilor în Oradea Foto: Consiliul Județean Bihor
Consiliul Județean Bihor a stabilit cine va construi pasajul subteran din intersecția Tudor Vladimirescu - Oneștilor în Oradea Foto: Consiliul Județean Bihor
Consiliul Județean Bihor a stabilit cine va construi pasajul subteran din intersecția Tudor Vladimirescu - Oneștilor în Oradea Foto: Consiliul Județean Bihor
Consiliul Județean Bihor a stabilit cine va construi pasajul subteran din intersecția Tudor Vladimirescu - Oneștilor în Oradea Foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma evaluării celor cinci oferte depuse din partea a tot atâtea asocieri de firme interesate să execute pasajul subteran din intersecția străzilor Tudor Vladimirescu - Oneștilor, CJ Bihor a stabilit-o pe cea câștigătoare.

Potrivit unui comunicat pe care administrația județeană l-a remis miercuri, licitația organizată în acest scop a fost câștigată de asocierea formată din firmele Global Industrial, CMI.RO și DP Proiect, contra sumei de 31,268 milioane lei (fără TVA).

După emiterea ordinului de începere a lucrărilor, acestea vor avea la dispoziție 14 luni pentru finalizarea pasajului, din care două luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuția propriu-zisă.

Pasajul va avea o lungime totală de 191 metri și menirea lui este să asigure fluența traficului rutier în zona Ioșia, la fel ca acela aflat în lucru în intersecția Decebal – Tudor Vladimirescu, proiect al Primăriei Oradea. De asemenea, noul pasaj va asigura o mai bună conexiune între cartierul Ioșia și zona centrală a Oradiei, dar și cu zona Sântandrei.

„Până la începutul anului viitor se va realiza proiectul tehnic. Din ianuarie vor începe lucrările: relocarea rețelelor de utilități din zonă, forajele și excavațiile. Până la sfârșitul anului viitor lucrările vor fi terminate, iar pasajul va fi deschis circulației”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, cu precizarea că semnarea contractului este estimată pentru data de 5 noiembrie, dacă nu vor fi depuse contestații.

Finanțarea proiectului este asigurată cu fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027, și din bugetul CJ Bihor.

În prezent, sunt în derulare proiecte pentru realizarea a încă alte șase pasaje în Oradea și în Zona Metropolitană, dintre care patru la ieșirile din oraș spre Arad, Cluj și Satu Mare, unul la ieșirea din Oșorhei spre Cluj și altul pe centura Oradea, peste calea ferată spre Sânmartin - Băile Felix.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@KP, hai nu ma uri, putem bea impreuna.
Vezi ce am zis in 2022 despre pasajul asta, la anuntarea initiala a proiectului: pasaj acolo e bun, merita: Nu sunt proiectant, dar ca sa comentez si eu ca musca la ch*cat: oare nu se putea ca insulele alea alungite ptr pietoni din mijlocul drumului pe axa Nord-Sud sa fie cu spatiu verde cu plante native? Pare nitel beton in plus si nu cred ca se vor umple de pietoni care isi asteapta randul sa treaca. In rest, proiectul pare super, include si piste ciclisti!" si mai tarziu apoi in iunie anu asta despre 'sticla din mijlocul pasajului': "cand vine unu beat care pe calea aradului in fata politiei omoara copii, si trece prin giratie tot inainte drept, merge prin sticla pana jos direct in groapa?" E adevarat ca eu sunt pe dreapta, cu responsabilitatea individuala (sa ti-o bagi in curte, nu sa ceri la primarie gratuitati), imi place de Bolojan, si e adevarat ca uneori comentez ca sa ii laud (din cauza ca lumea in general tace cand e multumit, si comenteaza cand e nemultumit, ca sa compensam pe cei tacuti care ii voteaza si le place), dar macar eu ii si critic cand am ceva de zis impotriva, ca nu sunt pe statul de plata la bujetari, si consider ca imi pastrez obiectivitatea, ii laud si pe PeSedisti, Useristi, uDeMereu, ecologisti si altii cand sunt de-acord cu ei! (Reper chiar nu gasesc nimic de laudat). Tu insa cum stai cu obiectivitatea, ai vreodata ceva de lauda la ce a facut administratia locala, sau doar doua pozitii: comentezi impotriva (chiar si cu baliverne inventate ca Maia Sandu vine sa faca copii cu Bolojan), sau taci si votezi dislike. Ca pari tu mai degraba pe statul de plata la PPR-SOS.
Postat 25 Octombrie 2024, 22:27 de unu
KP
Spre fericire doar Bolojan deține CREIER, restul care au fost lideri, e vai si amar de CREIERUL lor. KP știu ca te doare, nu ai decât sa te arunci in Criș.
Postat 24 Octombrie 2024, 10:59 de Sandu2100
Sandu + unu = 1/2 creier în aceeași țeastă.
De ce fuge Bolojan, abia ales la CJ Bihor și nevalidat încă, de locul de președinte la județ, ca să fie unul din cei aproape 600 de parlamentari obscuri și adeseori penibili? Răspunsul l-a dat singur recent, când a spus că vrea ca o perioadă, mai scurtă sau mai lungă după caz, să se piardă în mulțimea de făcători de legi ... ca să se implice astfel în viața partidului. Până acum nu era implicat, cu alte cuvinte, fiind pe lângă subiect. Ei bine, animalul politic din el are un subconștient dezvoltat și simte că alegerile parlamentare îi vor oferi atât imunitatea necesară, cât mai ales fuga de răspunderea pe care o lasă urmașilor de la Oradea și Bihor.
Postat 24 Octombrie 2024, 09:00 de KP
"Cârmaciul" Bolojan lovește din nou.
După aproape 20 de ani de administrație publică, el merge mai departe cu habarnismul, demonstrând astfel că este irecuperabil și tot atât de prăduitor precum era când cumpăra, pentru baraca ABC din Aleșd, bomboane și gumă de mestecat cu preț dublu decât reușea să le vândă copiilor ce treceau pe la ușa lui. Așa a reușit atunci, în 2006, să apară în evidențele de la fisc cu datorii la ANAF de peste 3 miliarde (lei vechi). Bolojan este un individ de o rară mediocritate, ca politruc în primul rând, dar un amator în tot ce nu ține direct de băgat singur în seamă. Spun asta pentru că, în construcții există o regulă extrem de veche, în sensul în care din 25 decembrie până în 1 martie … NU SE LUCREAZĂ. Motivele țin de temperatura exterioară, precipitații, aprovizionare cu materiale, organizare de șantier, sărbători, etc. Așadar este o mare minciună când spune că în ianuarie încep lucrările la pasajul de la Oneștilor. Pe de altă parte ne spune că se așteaptă terminarea pasajului de la Decebal, ca să nu se blocheze circulația în toată zona … cu toate că acesta din urmă, ca pasaj, va fi terminat cu totul abia în vara anului viitor cel mai devreme. Dacă tot se crede valoros, atunci să nu plece ca senator, la două luni după preluarea noului mandat ca ales de președinte al CJ Bihor … și să rămână pe loc, ca să termine ce a promis, a început și e încă departe de finalizare.
Postat 24 Octombrie 2024, 08:46 de KP
Felicitari Bolojan
Dacă pleci la BUCALE, îl dăm un mandat lui MIRCEA MĂLAN, se vede ca a învățat ceva de la tine. Cat despre PASZTOR & MANG, păi o fozsombo, nem tudom, nem vrem.
Postat 23 Octombrie 2024, 19:29 de Sandu2100
La advertorialele PSD nu poți comenta ::::)))))
Dacă PSD ar susține dezvoltarea nu ar fi blocat DX16, dacă PSD ar susține dezvoltarea nu ar fi dat termeni de începerea lucrărilor la Biharia- Chiribis in 2025 ::::::))))) din tot ce zice PSD doar drumul Apusenilor și centura Săcueni probabil li se datorează 50%, în rest CANCAN. PZD se opune dezvoltării, și noi am văzut asta. Lucrările la care se referă ei PZD-ei in mare parte i se datorează lui Drulă. " Vă aduc aminte că despre Via Carpatia s-a vorbit prima dată în Bihor în 2018, când Consiliul Județean Bihor, condus atunci de UDMR și PSD, a organizat o conferință internațională pe tema dezvoltării infrastructurii rutiere transeuropene " s-a VORBIT bai PZD, S-A vorbit, și a trebuit sa vina un BOLOJAN sa pună în practica ce VORBUTI voi, Eu Nu MAI VORBESC de piedicile puse de PZD lui Bolojan când or auzit că asta face 10 centuri in Bihor doar într-un mandat ::::)))))) Nu place la PZD FONDURI EUROPENE că NU SE POATE FURA.
Postat 23 Octombrie 2024, 19:25 de Sandu2100
PSD sustine dezvoltarea infrastructurii :) zic advertorialele
sper doar ca pasajul va fi fara cupola de sticla.. mai bine vegetatie.
Postat 23 Octombrie 2024, 18:33 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9733 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON