URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iureș în mișcarea studențească românească. Pentru prima oară după ani buni, studenții se revoltă, motivul fiind că li se suprimă dreptul elementar de a se da cu trenul pe tot cuprinsul patriei, la prețuri simbolice.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2023, 18:22

Consiliul Județean Bihor a recepționat lucrările la Parcul Științific și Tehnologic. Vezi cum arată! (FOTO)

Consiliul Județean Bihor a recepționat lucrările la Parcul Științific și Tehnologic. Vezi cum arată! (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările pentru construirea Parcului Științific și Tehnologic din Oradea, menit să faciliteze transferurile tehnologice către companiile locale și să fie operat de specialiștii Universității, au fost finalizate și recepționate, a anunțat joi administrația județeană. Proiectul de aproape 40 milioane de lei urmează să fie închis după dotarea cu toate echipamentele necesare, între care și un server AI.

Clădirea construită pe strada Ceyrat are două etaje, cu o suprafață desfășurată de 5.417,78 mp, urmând să adăpostească nu mai puțin de 40 de laboratoare de cercetare și prototipare, de cercetare în domeniul inteligenței artificiale și de tip Open Lab și Makers Eco-System.

De asemenea, la primul etaj a fost amenajată o sală de conferințe cu o capacitate de 300 de locuri, iar în exterior a fost amenajată o parcare cu 57 de locuri pentru autovehicule și rastele pentru biciclete.

Totodată, arată CJ Bihor, a început livrarea echipamentelor pentru dotarea Parcului Științific și Tehnologic, până în prezent fiind primite două dintre acestea, și anume o mașină-unealtă cu comandă numerică pe 5 axe și un Scanner 3D pentru realizarea de modele virtuale de mari dimensiuni, ambele având o valoare de 2,005 milioane lei, cu TVA inclus.

În perioada următoare, dotările vor fi completate cu un echipament de fabricare aditivă de mase plastice, un scanner 3 D pentru măsurarea de piese în vederea prototipării și reverse engineering, o mașină de măsurat coordonate 3D, seturi de testare (sclerometru digital, betonoscop digital, nocivala de verificare, pahometru), cameră climatică, presă automată universală, mașină de testare oțel beton la îndoire, aparat de verificare la oboseală a materialelor, aparat digital pentru încercări mecanice la șoc pentru material plastic, mașină pentru încercări mecanice la tracțiune și compresiune pentru material plastic, aparat digital pentru măsurarea durității materialului plastic, server inteligență artificială, precum și mobilier.

Valoarea proiectului a fost de 39, 768 milioane lei (cu TVA inclus), acesta fiind finanțat cu fonduri europene din Programul Operațional Regional 2014-2020.

Lucrările de construcții, începute în septembrie 2021, au fost executate de o asociere formată din firmele Construcții Erbașu și Abed Nego.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
1
Aceiași țărani ne-au scos din mizeria in care se afla orașul ăsta. Din păcate aceiasi țărani nu pot scoate mizeria din oameni.
Postat 28 Decembrie 2023, 22:41 de 3636
Tarziu
Boc in Cluj asta a facut primul lucru. A renovat fostele spatii de la fabricile inchise, si le-a dat gratis firmelor puternice de cercetare, IT, etc. De asta e decalajul de salarii in inapoiere fata de Cluj. Noi de abia acum s-au trezit taranii ce conduc , ca nu profesionale pt salar minim are nevoie orasul. Dar bolovanul ne-a falimentat si e prea tarziu acum ce face.
Postat 28 Decembrie 2023, 19:28 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8269 RON
  • 1 EUR = 4.9736 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON