URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2024, 09:31

Consiliul Județean Bihor a publicat proiectul de buget pe 2024. Investițiile cresc cu 70% (DOCUMENT)

Consiliul Județean Bihor a publicat proiectul de buget pe 2024. Investițiile cresc cu 70% (DOCUMENT) foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor este prima administrație locală din județ care și-a definitivat proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024 și l-a postat pe site-ul propriu spre dezbatere publică.

Potrivit proiectului, veniturile administrației județene ar urma să fie anul acesta cu aproape 60% mai mari decât cele de anul trecut, iar investițiile vor crește cu mai mult de 70%, ceea ce înseamnă o „doborâre” a recordului din 2023.

Un nou record

Potrivit unei informări a CJ Bihor, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pe 2024 a fost publicat în transparență decizională luni, 15 ianuarie, el cuprinzând atât sumele ce vor fi încasate și respectiv cheltuite de aparatul administrației județene, cât și cele ale instituțiilor subordonate, de la cele de spectacole până la unitățile de învățământ special și la cele de asistență medicală și asistență socială.

„Veniturile bugetului consolidate, în cuantum de 2.549.707,44 mii lei, reprezintă o creștere de 59,27 % față de valorile aprobate în bugetul pentru anul 2023”, arată un comunicat al CJ Bihor. Potrivit acestuia, veniturile sunt compuse din sume și cote defalcate din impozitul pe venit (165,460 milioane lei); sume defalcate din TVA (212,712 milioane lei); sume nerambursabile primite de la UE și alte organisme pentru proiecte cu finanțare externă nerambursabilă (1,677 miliarde lei); venituri proprii ale bugetului local (49,813 milioane lei); venituri proprii și din alte surse (fonduri CASS, fonduri externe) ale instituțiilor subordonate (46,872 milioane lei); credit intern (97,500 milioane lei) și excedent al bugetului local pe anul anterior (64,378 milioane lei).

Consultând proiectul, BIHOREANUL a remarcat că în 2024 cheltuielile de funcționare ale administrației județene, cu tot cu instituțiile subordonate, vor crește cu 12,25%, până la suma de 417,515 milioane lei, în principal din cauza majorării prețurilor utilităților, majorării cheltuielilor cu hrana în instituțiile de asistență sanitară și socială, a majorării cheltuielilor de personal și a necesității unor reparații curente în mai multe instituții.

Pe de altă parte, din document mai reiese, de asemenea, o creștere cu 73,53% a investițiilor în anul 2024 (la 2,549 miliarde lei) față de cel precedent (când au fost de 1,140 miliarde lei).

Pe ce vor merge banii

Din lista de investiții pe anul curent fac parte obiective precum reabilitarea fostei Policlinici Mari, finalizarea Campusului școlar pentru învățământul dual, reabilitarea Spitalului de Psihiatrie din Nucet, construirea unui nou sediu pentru stația de Ambulanță din Aleșd, modernizarea Bibliotecii Județene din Oradea și a trei biblioteci comunale din Zona Metropolitană Oradea, diverse investiții pentru dotări la teatrele Regina Maria și Szigligeti, modernizarea unor clădiri ale DGASPC.

De asemenea, tot din bugetul pe acest an vor fi finanțate construirea, modernizarea și reabilitarea unor drumuri județene, inclusiv a Inelului Rutier Metropolitan, înființarea parcurilor industriale din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, construirea unor pasaje rutiere și pietonale în Oradea și în Zona Metropolitană Oradea, amenajarea a peste 300 de treceri pentru pietoni iluminate cu LED pe drumurile județene din Bihor, demararea lucrărilor la drumul expres DX Oradea – Arad și a proiectului trenului metropolitan etc.

Propuneri - online, prin poștă și la CJ Bihor

Documentația privind proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al administrației județene pe anul 2024 poate fi consultată pe pagina de internet a CJ Bihor, la secțiunea Transparență decizională, dar și la sediul instituției (Parcul Traian nr. 5). Persoanele interesate care doresc să facă propuneri, recomandări ori chiar contestații o pot face tot personal, la sediul CJ Bihor, dar și poștal ori online, la adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro.

Termenul în care persoanele interesate pot face acest lucru este de 15 zile de la data publicării, așadar până la 30 ianuarie 2024. Atenție, materialele trimise trebuie să poarte mențiunea „Propuneri privind Proiectul de buget de venituri și cheltuieli al Județului Bihor și a instituțiilor subordonate pe anul 2024”.

Proiectul de buget publicat de CJ Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Rău te doare când vezi că se face ceva util pt cetățeni.
Postat 16 Ianuarie 2024, 22:08 de Sandu2100
Hârtia suportă orice povești.
Edilii județului trăiesc în lumea lor ... paralelă cu realitatea. Nimic nu fac bine din ceea ce este oportun sau prioritar și visează zboruri la Londra ori New-York via Varșovia, sau viaducte în jurul localităților rurale care să preia fluxurile de circulație din subteranele urbane. Dar o să le treacă amețeala când o să-i trezească răscoala celor mulți, ridicați ad-hoc din lumea reală.
Postat 16 Ianuarie 2024, 13:48 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON