URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2024, 11:19

Consiliul Județean Bihor a primit 5 oferte pentru achiziția de microbuze electrice pentru elevi

Consiliul Județean Bihor a primit 5 oferte pentru achiziția de microbuze electrice pentru elevi foto: generic, sursa www.alba24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Perioada de depunere a ofertelor în cadrul licitației pentru achiziția de către CJ Bihor a unor microbuze electrice școlare s-a încheiat în această săptămână și companiile interesate au depus cinci oferte. Finanțarea achiziției este asigurată prin PNRR, administrația județeană urmând să cumpere 25 astfel de vehicule.

Cele cinci oferte au fost depuse de firmele Inovum, C&I Eurotrans XXI, Aveuro International SRL și Pacific Tur și de asocierea dintre firmele QEV Technologies și Amperio Energy, conform unui comunicat trimis joi de reprezentanții CJ Bihor. 

În programul „Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi” din PNRR sunt eligibile consiliile județene din țară, prin intermediul cărora, în parteneriat cu primăriile, școlile vor fi dotate cu microbuze electrice. Alocarea financiară totală este de 250 milioane de euro, fără TVA, județului Bihor revenindu-i aproximativ 6 milioane de euro.

În Bihor au fost încheiate parteneriate cu 25 de primării, fiecăreia urmând să-i revină, așadar, câte un vehicul: Abram, Balc, Batăr, Borod, Budureasa, Bulz, Buntești, Copăcel, Diosig, Drăgești, Holod, Oșorhei, Pomezeu, Răbăgani, Săcădat, Sânmartin, Șimian, Șinteu, Șuncuiuș, Suplacu de Barcău, Tămășeu, Tăuteu, Tileagd, Tinca, Vadu Crișului.

CJ Bihor derulează un proiect similar și cu finanțare guvernamentală, prin Administrația Fondului pentru Mediu, al cărui scop este achiziția a 22 de microbuze electrice pentru școli, valoarea maximă eligibilă fiind de 25 milioane de lei. Pentru acest proiect urmează să fie lansată o altă licitație, distinctă.

În ce privește procedura desfășurată pentru achiziția cu fonduri din PNRR, evaluarea celor cinci oferte este estimată la 4 luni, după care poate fi semnat contractul de achiziție propriu-zis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mașinile electrice sunt de unică folosință.
Încă nu există o piață în afara sistemului de achiziții ale producătorilor. Pentru mediul rural sunt niște tâmpenii, pentru că majoritatea primăriilor de comune sting iluminatul public adeseori, din lipsă de bani. De unde o să aibă fonduri pentru mașini electrice, dacă întreținerea și reparatul ulterior al unor astfel de "device-uri" costă cât salariile angajaților.
Postat 30 August 2024, 11:58 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON