URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2024, 15:34

Consiliul Județean Bihor a obținut anularea unor corecții financiare de peste 2 milioane euro pentru proiectul Drumul Apusenilor

Consiliul Județean Bihor a obținut anularea unor corecții financiare de peste 2 milioane euro pentru proiectul Drumul Apusenilor foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Juriștii CJ Bihor au câștigat, definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul intentat Ministerului Dezvoltării pentru anularea unei penalizări de peste 11 milioane de lei aplicate pentru proiectul Drumului Apusenilor, ce leagă Beiușul de Stâna de Vale și de Coada Lacului, proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile.

Ministerul, după Curtea de Conturi

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în 2023, cu puțin înainte ca realizarea Drumului Apusenilor să fie finalizată, Ministerul Dezvoltării a aplicat Consiliului Județean Bihor o corecție de 11,12 milioane lei, reprezentând 10% din contravaloarea lucrărilor finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în baza unui raport din 2022 al Curții de Conturi potrivit căruia în 2018, când a fost organizată licitația pentru selectarea executantului, una dintre cele 7 asocieri de firme care au depus oferte ar fi fost discriminată.

La acea vreme, CJ Bihor descalificase 5 oferte, iar pentru altele două calificate în etapa de evaluare tehnică a solicitat unui ofertant (o asociere condusă de Drumuri Orășenești din Oradea, care în final avea să fie declarată câștigătoare) două clarificări, iar celuilalt ofertant (o asociere formată din OPR Asfalt și Obras Publicas y Servicios, a cărui ofertă a fost declarată necâștigătoare) trei clarificări, ceea ce – după auditorii Curții de Conturi – ar fi fost o „încălcare a principiului tratamentului egal”.

Ofertă incompletă

Culmea este că, în 2018, din comisia de licitație au făcut parte inclusiv doi reprezentanți ai Autorității Naționale a Achizițiilor Publice, iar la finalul procedurii atât ANAP a considerat procedura drept legală și a validat-o ca atare, cât și Ministerul Dezvoltării însuși. „De altfel, chiar reprezentanții ANAP au insistat să cerem clarificările”, declara BIHOREANULUI, anul trecut, directorul tehnic al CJ Bihor, Filip Cheșeli.

Potrivit acestuia, în oferta depusă de asocierea OPR Asfalt - Obras Publicas y Servicios au fost identificate nu mai puțin de 8 neconformități, dintre care unele arătau că firmele nu vor putea derula lucrarea integral și la prețul ofertat. De exemplu, din oferta lor lipseau complet lucrări clar specificate în caietul de sarcini, cum ar fi un pod care, dacă CJ Bihor ar fi semnat contractul cu această asociere, nu ar fi fost construit.

Considerând nelegală aplicarea corecției financiare de 11,12 milioane lei, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a dispus acționarea în justiție a Ministerului Dezvoltării.

Hotărâre definitivă

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a dat câștig de cauză, definitiv, Consiliului Județean Bihor, dispunând anularea penalizării, după ce în prima fază Curtea de Apel București, unde a fost judecat procesul pe fond, dăduse câștig de cauză tot administrației județene.

„În primă instanță, Curtea de Apel București a pronunțat o hotărâre favorabilă Consiliului Județean Bihor, care a prezentat argumente ce demonstrează că penalizarea nu a fost întemeiată”, a explicat BIHOREANULUI Mihaela Roșan, jurista care a reprezentat CJ Bihor.

Recursul, soluționat de instanța supremă, a fost favorabil tot administrației județene, hotărârea pronunțată de ÎCCJ joia trecută menținând decizia instanței de fond.

Sub trei președinți

Proiectul Drumului Apusenilor, în lungime totală de 88 km, dintre care 56 km pe teritoriul județului Bihor, a fost inițiat de fostul președinte al CJ Bihor Cornel Popa (2012-2016), în mandatul căruia a fost realizat studiul de fezabilitate, și continuat în mandatul succesorului acestuia, Pásztor Sándor (2016-2020), când a fost făcută proiectarea, a fost depusă cererea de finanțare, a fost organizată licitația și a început execuția pe tronsoane.

Lucrarea a fost finalizată în octombrie 2023, în mandatul lui Ilie Bolojan.

Ea a costat în Bihor 182 milioane lei și a constat în reabilitarea DJ 764 Beiuș – Budureasa – Stâna de Vale, transformarea drumului forestier dintre Stâna de Vale și Coada Lacului în drum județean (DJ 108J) și modernizarea drumului județean DJ 108K Remeți – limita cu județul Cluj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7413 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON