URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2024, 17:45

Consiliul Județean Bihor a luat un credit de 250 milioane de lei pentru investiții, până la decontarea banilor europeni. Despre ce proiecte este vorba

Consiliul Județean Bihor a luat un credit de 250 milioane de lei pentru investiții, până la decontarea banilor europeni. Despre ce proiecte este vorba sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Călin Gal, responsabil cu activitatea economică a administrației județene, au semnat cu reprezentanții Băncii Transilvania un contract de credit în valoare de 250 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri UE și asigurarea plăților până la decontarea banilor europeni.

Potrivit unei informări a CJ Bihor, semnarea contractului a avut loc marți, în baza unei hotărâri adoptate anul trecut de consilierii județeni.

„Consiliul Județean Bihor a accesat acest credit pentru a derula într-un ritm susținut lucrările la proiectele de infrastructură cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021 - 2027, până la decontarea banilor. Execuția unora dintre aceste investiții a început deja de mai mult de un an. Aceste sume sunt necesare pentru a menține ritmul lucrărilor și pentru a finaliza investițiile într-un timp cât mai scurt, redându-le astfel bihorenilor”, a transmis Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean.

Durata creditului este de 15 ani, din care 2 ani perioada de tragere și de grație, iar 13 ani este perioada de rambursare.

Lista de obiective cuprinde finanțarea a cinci investiții: centurile Sântandrei, Nojorid și Oșorhei, precum și reabilitarea DJ 767E Oșorhei - Copăcel, centura Biharia și drumul de legătură cu Paleu, reabilitare și modernizare DJ 795 Salonta - Tinca și modernizarea DJ763 Padiș - Ic - Ponor.

Pentru aceste proiecte, în valoare totală de 639 milioane lei (echivalentul a 130 milioane euro), vizând construirea a peste 36 kilometri de drumuri și modernizarea altor aproape 38 kilometri, CJ Bihor a obținut anul trecut o finanțare europeană de 60 milioane euro.

Rata anuală a dobânzii percepute de Banca Transilvania pentru creditul acordat CJ Bihor este variabilă și se compune din indicele ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marjă de 0,90%, fără alte comisioane sau costuri suplimentare. Valoarea medie a indicelui ROBOR pe utimele 3 luni a fost de 6,2%.

Potrivit CJ Bihor, anul trecut valoarea investițiilor a fost una record, de 1,13 miliarde lei, anul acesta fiind preconizate investiții de o anvergură și mai mare, urmând să fie demarate, de pildă, lucrările pentru drumul expres Oradea - Arad, de aproape 2 miliarde euro.

În actuala legislatură, începută în 2020, CJ Bihor a mai obținut două credite, de câte 100 milioane lei, contractate în 2022 și 2023, tot pentru cofinanțarea unor proiecte de investiții, cum ar fi construirea Campusului pentru învățământul dual, reabilitarea fostei Policlinici Mari ori modernizarea mai multor drumuri județene, și acestea finanțate cu fonduri europene. 

De altfel, și anterior, înaintea anului 2020, administrația județeană a mai contractat credite, pentru finanțarea și respectiv cofinanțarea unor proiecte de investiții. Gradul de îndatorare a județului rămâne, potrivit vicepreședintelui CJ Bihor Călin Gal, sub limita legală de 30% din media veniturilor pe ultimii trei ani, fără de care niciun nou credit nu este aprobat de o comisie specială constituită la nivelul Ministerului Finanțelor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Oradea e 30% sat, 300de strazi ca la sat
Pe cand va avea si Oradea cele 300 de strazi neasflatate , asfaltate. Brasovul are 97% din strazi asfaltate, Deva are toate strazile asfaltate. Asa ca fappt divers
Postat 11 Ianuarie 2024, 19:24 de sanduivanov
Drumuri inguste
Si le ingusteaza? Cum sunt toate strazile noi, super inguste
Postat 11 Ianuarie 2024, 12:11 de Mihaita
Baliverne liberale, de fapt.
Cele peste 50 milioane Euro reprezintă cofinanțare locală la proiectele neaprobate încă din fonduri europene. Cofinanțările de acest fel din împrumuturi este, de principiu, dezastrul viitorului financiar al datornicului.
Postat 10 Ianuarie 2024, 13:40 de KP
Dacă vin bani europeni, bine. Dacă nu, ghinion.
Oricum împrumutul presupune dobânzi și restituirile ratelor contractate. Pe fruntea județului Bihor scrie clar deja ... faliment și recuperare ulterioară prin vânzarea de active imobiliare din patrimoniul CJ, din moment ce orice credit bancar trebuie garantat cu bunuri. Boală grea la "birtinezi" ... nimic pe puterea și munca proprie, doar pe banii altora.
Postat 10 Ianuarie 2024, 13:34 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON