URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Aprilie 2016, 14:28

Consiliul Judeţean a decis să nu amestece în procesul contra Selinei cumpărătorii de apartamente din cartierul Luceafărul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vânzarea fostelor cazărmi din Calea Aradului către firma Selina continuă să facă probleme Consiliului Judeţean şi după mai bine de un deceniu de la operaţiunea din anii 2005-2006 pentru care preşedintele de atunci, Alexandru Kiss, în prezent vicepreşedinte, este trimis în judecată de DNA Oradea.

Trânteală veche...

După cum BIHOREANUL a mai arătat, în 2005 CJ a organizat o licitaţie „cu dedicaţie” pentru vânzarea terenurilor fostelor unităţi militare atât din Calea Aradului nr. 4, cât şi din strada Universităţii nr. 1 A, iar în 2006 a încheiat cu câştigătoarea, firma Selina, contractul de vânzare-cumpărare.

De-a lungul timpului, însă, Selina şi-a încălcat atât angajamentul de a construi un anumit număr de apartamente, cât şi de a nu gaja terenurile în favoarea vreunei bănci decât strict pentru finanţarea activităţilor de construcţie, astfel că în 2015, după ce DNA Oradea l-a pus sub inculpare pe fostul preşedinte al CJ Alexandru Kiss, acum vicepreşedinte, pentru trucarea licitaţie, Consiliul a iniţiat la Tribunalul Bihor o acţiune pentru „rezoluţiunea”, adică anularea contractului, aşa încât să recupereze terenurile din Calea Aradului în patrimoniul judeţului.

... complicaţii noi

Cum, între timp, în cadrul procesului, Selina a cerut restrângerea acţiunii doar la terenurile pe care nu a construit, CJ avea de ales între mai multe variante de continuare a procesului, iar aleşii bihorenilor au fost chemaţi ca la reuniunea de marţi să decidă ce variantă să adopte juriştii instituţiei.

În ce priveşte terenurile pe care Selina a apucat să construiscă, CJ putea fie să introducă în proces toate cele aproximativ 300 de persoane care, de bună credinţă fiind, au cumpărat de la firmă, odată cu apartamentele şi spaţiile comerciale, şi cotele de teren aferente (ceea ce însă ar fi îngreunat mersul procesului şi ar fi sporit costurile acestuia), fie ca abia după ce va obţine anularea contractului dintre CJ şi Selina încheiat în 2006 şi, implicit, recuperarea terenurilor în patrimoniul judeţului, să cheme în judecată, în contradictoriu cu firma, cumpărătorii de bună credinţă, pentru ca instanţa să constate nulitatea contractelor pe care Selina şi aceste persoane le-au încheiat pentru terenuri.

De asemenea, în ce priveşte terenurile pe care Selina nu a construit nimic, CJ putea fie să introducă în procesul aflat pe rolul Tribunalului Bihor şi ANAF, care are drept de sechestru şi de ipotecă asupra bunurilor firmei, fie ca după încheierea acestui litigiu şi recuperarea terenurilor să înainteze o nouă cerere de chemare în judecată a ANAF în contradictoriu cu Selina, pentru a constata că anularea contractului de vânzare-cumpărare a terenului din 2006 lipseşte de efect dreptul de ipotecă al ANAF.

Cu avizul lui Kiss

După ce - culmea penibilului - însuşi învinuitul Kiss a anunţat „avizul favorabil” al Comisiei juridice, pe care o conduce, consilierii au aprobat „menţinerea acţiunii” CJ aşa cum a fost formulată iniţial, adică pentru recuperarea în proprietatea judeţului a tuturor terenurilor vândute Selinei în 2006, atât a celor pe care a construit blocurile, cât şi a celor pe care nu a apucat să construiască, fără însă a amesteca - în această fază, cel puţin - cele 300 de persoane care au cumpărat cote de teren aferent locuinţelor şi spaţiilor comerciale, chiar CJ arătând că aceste persoane sunt cumpărători de bună credinţă.

De asemenea, în ce priveşte terenurile pe care Selina nu a ridicat nicio construcţie, consilierii judeţeni au decis să introducă în proces şi ANAF, în contradictoriu cu firma.

Nu demisionează

După cum se ştie, liderul UDMR, Alexandru Kiss, este judecat, tot la Tribunalul Bihor, pentru că în 2005 a început procedurile de vânzare a fostelor unităţi militare din Calea Aradului nr. 4 şi a celor din Calea Armatei Române (acum strada Universităţii) nr. 1 A, către firma Selina, contra unei mite de peste 700.000 euro, pe care împreună cu amicul său, Alexandru Mudura, fostul patron al Lotus Center, decedat între timp, a încasat-o de la proprietarul grupului de firme Selina, Beneamin Rus, prin intermediul unor firme controlate de un alt amic, Bojtor Laszlo, un sătmărean stabilit la Budapesta.

Deşi dat fiind faptul că, potrivit DNA, a provocat judeţului un prejudiciu de circa 6,7 milioane euro, BIHOREANUL a cerut demisia vicepreşedintelui CJ, Kiss a refuzat să facă acest gest de onoare, mulţumindu-se doar să nu mai candideze pentru nicio funcţie de demnitate publică. Nici reprezentanţii celorlalte partide politice din Consiliul Judeţean nu i-au cerut vicepreşedintelui să se retragă.

Citiţi pe acest subiect şi articolul

„Luceferii hoţiei: Fostul şef al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, a atribuit pe şpagă firmei Selina terenurile armatei”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
SENATORUL
Asa a procedat si Filip in cazul Impact ! In loc sa ma apere pe mine ( asa cum prevedea contractul de asociere ) , CLO , Filip si Bolos au fost de partea IMPACT-ului ! ( pai , ce folos aveau / puteau avea de la mine ? ). " Fire-ati ai...cu melcii vostri " / " Senatorul melcilor " - Mircea Daneliuc ).
Postat 19 Aprilie 2016, 21:27 de TDS
CJ Bihor e cea mai tembelă instituţie publică de pe glob !!!
La prezidiu, hoţul şef Kiss, le spune celorlalţi consilieri cum să voteze, pentru ca el să nu trebuiască să pună la loc prea mulţi bani din prejudiciul pe care l-a creat !!!
Postat 19 Aprilie 2016, 17:23 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON