URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Februarie 2011, 17:15

Consilierii locali hotărăsc joi bugetul oraşului pe 2011

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali se întrunesc joi de la ora 14 în şedinţă extraordinară pentru a hotărî bugetul local pe anul 2011. Conform proiectului conceput de economiştii municipalităţii, veniturile oraşului pentru anul în curs sunt estimate la 711,8 milioane lei, iar cheltuielile la 762,1 milioane lei. Diferenţa va fi acoperită din excedentul bugetar realizat în 2010, în valoare de 41,5 milioane lei, şi din subvenţiile necheltuite anul trecut, în valoare de 8,8 milioane lei.

Deşi aparent veniturile la bugetul local vor cunoaşte o creştere cu 44%, de la 528,3 milioane lei în 2010 la 762,1 milioane lei în 2011, acest lucru nu înseamnă neapărat că visteria oraşului va fi mai bogată. Conform raportului de specialitate anexat proiectului de buget, creşterea se datorează preluării în subordinea municipalităţii a spitalelor orădene precum şi a contractelor încheiate sau în curs de semnare pentru programele cu finanţare din fonduri structurale.

Vânzări mai puţine

Spre deosebire de bugetul municipalităţii, care se află în creştere, bugetul Regiei Autonome a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS), respectiv cel al societăţii Electrocentrale au fost proietate în scădere faţă de anul trecut.

Dacă în 2010 RAPAS a avut venituri de 12,3 milioane lei, pentru anul în curs conducerea regiei prognozează venituri de 11,9 milioane lei, în scădere cu 2,8%. Diminuarea se datorează scăderii veniturilor din exploatare prognozate de conducerea regiei pe fondul crizei economice. Pentru echilibrarea balanţei de venituri şi cheltuieli, conducerea regiei şi-a propus diminuarea cu 10,8% a cheltuielilor de personal.

Gigacalorie mai scumpă

La fel, Electrocentrale a prognozat pentru anul în curs un buget de venituri mai mic cu 10,5%, în scădere de la 257,8 milioane lei, la 230,7 milioane lei. Scăderea se datorează faptului că, spre deosebire de anul trecut, când societatea a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 30 milioane lei pentru plata furnizorilor de cărbune şi 20,6 milioane lei din valorificarea certificatelor de emisii de gaze de seră, în 2011 CET-ul nu se mai poate baza pe astfel de venituri.

Pentru anul 2011, Electrocentrale şi-a prognozat o creştere cu 10,8% a veniturilor din producţia vândută. Creşterea veniturilor din vânzări de la 169,1 milioane lei la 187,4 milioane lei se bazează pe o posibilă scumpire cu 7% a gigacaloriei din iunie 2011 şi creşterea cu 2,4% a cantităţii de energie electrică vândută.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
BOLOJAN pe tine a mai ramas DNA sa te cerceteze
BOLOJAN si legea, fi ti serios si gramatica o conduce precum masina dar nu conteaza decat ca cativa l au ales sa fie un pion,LUPTA ANTICORUPTIE continua, ati crezut ca monopolizati ORADEA cu banda voastra de LACUSTE, D-zeu e sus si face dreptate numai sufletelor curate :)) nu manjite de banii, cu banii nu ti cumperi sufletul niciodata
Postat 10 Februarie 2011, 02:24 de RADUIMPUSCATU
Nelegalitate
Bugetul propus de o administratie publica locala se voteaza, obligatoriu si fara echivoc, strict in cadrul sedintelor ordinare ale consiliilor locale. Votarea in sedinta extraordinara atrage dupa sine nulitatea hotaririlor respective, constatare pe care o face institutia prefectului. In caz de opozitie, prefectul va ataca si va cistiga, in drept si in fapt in contencios administrativ, ceea ce va atrage de la sine anularea hotaririi adoptate. Halal administratie Bolojan, care nu cunoste nici macar legile pe care se bazeaza modul de adoptare a hotaririlor locale (ex: Legea 215).
Postat 09 Februarie 2011, 19:46 de Boss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON