Din cauza pandemiei de Covid-19 şi a restricţiilor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului, anul 2020 a fost unul complicat pentru piaţa muncii.
Judeţ în şomaj
Datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, instituţia care a făcut plăţile pentru măsurile active adoptate de Guvern, arată că, în total, s-au plătit anul trecut indemnizaţii de şomaj tehnic cât pentru jumătate din populaţia judeţului. Mai precis, s-au plătit 243.925 de indemnizaţii de şomaj tehnic, în valoare de 126.532.965 de lei, solicitate de 11.776 de angajatori.
"Vorbim de aproape 50.000 de persoane beneficiare, care în medie au fost în şomaj tehnic trei luni. Unii au beneficiat de această măsură de sprijin o lună, alţii o perioadă mai lungă, chiar de şase luni", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, joi, pentru BIHOREANUL. Solicitările şi plăţile indemnizaţiilor s-au făcut lunar.
Bihorenii care au fost în şomaj tehnic au primit 75% din salariul de bază şi au rămas la dispoziţia angajatorilor.
Telemuncă şi "kuzarbeit"
De asemenea, alte peste 70 de milioane de lei au fost plătite către părinţii care au stat acasă cu copiii, din cauza şcolii online, şi către salariaţii reangajaţi, după relaxarea restricţiilor. Mai precis, 3.076.000 milioane lei au costat salariile celor 4.170 de părinţi forţaţi să rămână acasă, respectiv 68,2 milioane lei sprijinul de 41,5% pentru cei 62.645 de bihoreni reangajaţi.
AJOFM Bihor a mai plătit, anul trecut, 1,5 milioane lei pentru cei 625 de bihoreni, angajaţi la 50 de companii, care au lucrat în regim de telemuncă în timpul perioadei stării de urgenţă, respectiv 2,7 milioane lei pentru cei 3.527 de angajaţi cu timp redus de muncă (kuzarbeit).
Pe lângă toate acestea, AJOFM Bihor a mai plătit anul trecut indemnizaţii de şomaj pentru 36.207 persoane, în valoare totală de 18.361.110 lei.
Ce se caută pe piaţa muncii
Potrivit lui Békési, anul 2021 a început cu 5.833 bihoreni în căutarea unui loc de muncă, dintre care 3.293 sunt şomeri indemnizaţi. Rata şomajului în judeţ este de 2,2%
Vestea bună este că sunt şi multe companii care fac angajări. În această săptămână, în judeţ sunt anunţate 676 locuri de muncă vacante, dintre care 620 în companii şi instituţii din Oradea.
Pentru bihorenii cu studii superioare, sunt disponibile 127 de job-uri, multe dintre ele fiind în firmele din parcurile industriale din oraş.
Alte 384 de locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii medii sau absolvente de şcoli profesionale, căutându-se confecţioneri îmbrăcăminte, electricieni, frezori, instalatori ori mecanici auto. De asemenea, continuă criza de personal din transporturi, mai multe firme fiind dispuse să angajeze zeci de şoferi profesionişti.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.