URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Octombrie 2016, 11:01

Congregaţia Don Orione sărbătoreşte 25 de ani de slujire în România (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fondatoarea liceului cu acelaşi nume din Oradea, dar şi a unui azil pentru bătrâni şi a unui centru pentru tineri cu dizabilităţi la Bucureşti, respectiv a unui seminar la Iaşi, congregaţia Don Orione sărbătoreşte în aceste zile un sfert de veac de activitate în România.

"25 de ani este o perioadă scurtă de omagiere. Totuşi, formează o istorie, pentru că mii de copii au venit aici şi s-au bucurat nu doar de profesionalismul cadrelor didactice, ci şi de o formare în spiritul şi carisma Sfântului Luigi Orione", a declarat Aurelio Fusi, directorul provincial al Congregaţiei Don Orione din Roma, prezent la Oradea cu ocazia acestei sărbători.

Alături de reprezentanţii Centrului şi Liceului Don Orione din Oradea, Fusi a condus, joi seară, o festivitate ce a deschis sărbătoarea de trei zile a congregaţiei. Ceremonia a avut loc în sala de sport a liceului orădean şi i-a avut la prezidiu pe Fusi alături de directorul liceului, profesorul Alexandru Stoica, managerul centrului Peter Miheller, directorul Centrului Don Orione, părintele Mihai Fechetă, şefa cancelariei prefectului, Claudia Timofte, viceprimarul Florin Birta, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, deputatul UDMR Szabó Ődőn, respectiv inspectorul şcolar general adjunct Codruţa Bogdan. Fiecare din aceştia şi-a transmis gândurile bune faţă de călugării orionini şi le-au mulţumit pentru că au îmbogăţit viaţa educativă a Bihorului. Din sală, i-au ascultat liderii congregaţiei din Italia, colegi din Bucureşti şi Iaşi, părinţi, profesori şi elevi ai şcolii.

Un moment inedit a fost cel în care părintele Fechetă le-a făcut cadou invitaţilor din prezidiu un şorţ de bucătărie, cu imaginea sfântului Orione. După ce le-a citit din Biblie momentul când Iisus Hristos a spălat picioarele apostolilor săi, părintele le-a spus oficialilor, dar şi celor din sală, că trebuie să-şi slujească aproapele. Evenimentul a mai inclus momente artistice ale elevilor şcolii, dar şi omagierea foştilor directori ai şcolii ori a preoţilor care au clădit congregaţia în România.

Poftiţi la Don Orione!

Sărbătoarea de la Don Orione se va întinde de vineri până duminică, călugării pregătind şi momente la care sunt invitaţi toţi orădenii să participe. De pildă, vineri, de la ora 16, la liceu va avea loc simpozionul intitulat "Implicaţiile religiei în istoria educaţiei europene", la care vor vorbi specialişti din România, Italia şi Polonia şi unde oricine poate participa.

"Suntem onoraţi că în liceul nostru are loc un eveniment de o asemenea anvergură. Instituţia noastră este una prestigioasă şi se bucură de o dezvoltare continuă, de cadre didactice dedicate şi de elevi merituoşi", a declarat directorul liceului, Alexandru Stoica.

Sâmbătă, de la ora 14, se va sărbători Ziua Scoutului, adică a grupului format tot în jurul liceului Don Orione, în cadrul căruia copii de toate vârstele participă la diverse activităţi. Duminică, după slujba Sfintei Liturghii, între orele 14 şi 17, copiii sunt invitaţi să participe la Ziua Oratoriului, în cadrul căreia vor fi organizate diferite jocuri şi concursuri.

De altfel, specificul Liceului Don Orione este că, pe lângă cursurile teoretice, le oferă copiilor şi o seamă de activităţi extraşcolare, la care pot participa gratuit, ba chiar pot să-şi aducă prietenii de la alte şcoli, întrucât sunt deschise oricărui copil: Oratoriul şi Grupul Scout.

"Scopul acestor activităţi non-formale este să-i ajutăm pe copii să devină oameni activi, cu valori ferme, valori precum iubirea faţă de natură, munca în echipă", a explicat managerul centrului, Peter Miheller, care a precizat şi că activităţile din centru sunt o alternativă bună la "ispita de acum, internetul".

Prezentă în 30 de ţări de pe patru continente, Congregaţia Don Orione şi-a început activitatea în România în 1991, prin sosirea la Oradea a părintelui Luigi Tibaldo.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON