Ce înseamnă spații verzi proiectate și amenajate sustenabil? Ce putem face, ca simpli cetățeni, pentru a avea acces la parcuri și spații publice de calitate? Cum legăm parcurile între ele, cu trasee pietonale și velo, pentru a transforma orașul dintr-unul parcă făcut pentru mașini într-unul pentru oameni? Cum facem să avem spații verzi reale între blocuri, cu locuri de socializare și activități pentru toate vârstele?
Sunt arhitect și peisagist și te invit să învățăm împreună cum poate natura să fie prezentă în mediul urban, pentru a avea locuitori fericiți și sănătoși, dar în același timp pentru intensificarea biodiversității locale. Recent am lansat newsletter-ul „Tuned-in to Nature” (Conectat la natură), prin care îmi propun să răspândesc informații și bune practici. Oricine îl poate primi gratuit, completând un formular online pe pagina mea de Facebook.
Pasiunea pentru peisagistică sustenabilă mi-a fost insuflată de bunicii mei și de verile petrecute la țară. Crescând, m-am îndepărtat de rural și am ajuns la facultate într-unul dintre orașele cele mai aglomerate ale României, Cluj-Napoca, pentru a studia Arhitectura și ulterior Peisagistica. Imediat după absolvire, m-am mutat în Irlanda, unde mi-am început cariera ca arhitect peisagist.
O poveste din Irlanda care merită cunoscută este cea a unui proprietar de teren care a eliminat fără autorizație arbori seculari și un zid istoric din piatră de pe terenul său. A fost amendat cu 300.000 euro și a primit și obligația de a reface zidul și de a planta arbori maturi (deloc ieftini) din bugetul propriu. Toate acestea pentru că o mână de cetățeni responsabili au ales să-și reclame vecinul autorităților locale. Mesajul a fost clar: cu arborii valoroși și cu moștenirea culturală nu te joci.
Mi-ar plăcea ca rolul esențial al arhitectului peisagist și exemplele de bune practici să ajungă și la publicul român, de la autorități la cetățeanul de rând. Sunt convinsă că putem construi împreună o Românie sustenabilă și verde, așa cum merităm să avem.
Diana Codrean
Arhitect și peisagist
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.