URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 August 2024, 11:05

Condusul agresiv poate fi sancționat în urma înregistrărilor făcute de cetățeni

Condusul agresiv poate fi sancționat în urma înregistrărilor făcute de cetățeni Foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sfârşitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier.

Dacă săptămânile trecute am prezentat modificările în materie de testare cu privire la consumul de alcool şi droguri, săptămâna aceasta vom vedea cum vor putea fi sancţionaţi şoferii agresivi în urma "sesizării" făcute de un alt participant la trafic.

Noua legislaţie prevede, strict în materia condusului agresiv, prin excepţie de la regula generală care spune că faptele ilicite pot fi constatate doar de poliţistul rutier direct sau prin mijloace certificate sau omologate, că se pot aplica sancţiuni în urma sesizării făcute de un participant la trafic, care este însoţită de o înregistrare.

Potrivit legii, sesizarea participantului la trafic trebuie să conţină în mod obligatoriu datele acestuia de identificare - nume, prenume şi cod numeric personal ori, după caz, codul unic de identificare, datele de contact - număr de telefon şi adresa de corespondenţă, declaraţia pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice elemente de natură să conducă la identificarea locului unde a fost percepută şi surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura, şi să fie însoţită de înregistrarea audio-video.

Aceste "plângeri" trebuie făcute strict prin intermediul unei platforme informatice ce urmează a fi implementată în curând, în termen de maximum 30 de zile de la momentul surprinderii faptei.

Poliţia rutieră de la locul faptei, în urma verificării autenticităţii înregistrării poate dispune sancţionarea şoferului agresiv prin încheierea unui proces-verbal.

Înregistrarea audio-video sau video trebuie să cuprindă următoarele elemente: a) extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic; b) data şi ora când au fost surprinse manevrele agresive; c) locul ori elemente de natură să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive; d) vehiculul implicat şi numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz; e) semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenţiei.

Poliţia trebuie să asigure confidenţialitatea "pârâciosului", însă este obligată să pună la dispoziţia instanţei datele acestuia în caz de contestare a procesului-verbal.

În fine, este de remarcat că nu se pot face mai mult de trei asemenea sesizări în 15 zile sau două în interval de 24 de ore, cu privire la acelaşi autovehicul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON