Scandalul „interceptărilor” din sediul DNA Oradea se lasă cu urmări. Conducerea DNA cere revocarea procurorilor Ciprian Man şi Cristian Ardelean, de la Serviciul Teritorial Oradea, după ce aceştia au refuzat să îşi dea demisia. În aceeaşi situaţie este şi poliţistul Traian Surducan, din cadrul aceluiași serviciu, care şi-a depus cerea de pensionare. Cel care a cerut revocarea procurorilor este adjunctul şefului DNA, procurorul Călin Nistor.
„Nu știm de ce”
Informaţia, apărută pe surse în presa centrală, a fost confirmată de cei doi procurori. Sursele BIHOREANULUI spun că lui Man şi Ardelean li s-au cerut demisiile încă de săptămâna trecută, însă pentru că au refuzat, li s-a adus la cunoştiinţă faptul că vor fi revocaţi.
Deocamdată nu se cunosc motivele oficiale, dat fiind că solicitarea de revocare nu a fost trimisă încă nici Consiliului Superior al Magistraturilor şi nici împrincinaţilor, care au fost înştiinţaţi doar telefonic, însă cel mai probabil demersul are legătură cu scandalul înregistrărilor, care a afectat imaginea instituţiei şi a ridicat semne de întrebare asupra conduitei anchetatorilor DNA.
"Nouă nu ni s-a imputat nimic concret, nu ni s-au cerut puncte de vedere în cadrul controlului, nu ştim ce conţine raportul. Până nu avem date certe, nu pot să fac niciun comentariu", a declarat pentru BIHOREANUL procurorul Cristian Ardelean.
O poziţie similară a fost exprimată şi de procurorul Ciprian Man, fost șef al DNA Oradea. "Nu pot să fac niciun fel de comentarii pentru că nu ştiu care sunt motivele revocării”, a spus el.
În aceste condiții, dacă revocarea va deveni efectivă, cei doi se vor întoarce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde au activat anterior.
Serviciu decimat
Nu se ştie de ce măsura nu i-a fost aplicată şi procurorului Lucian Rus, aflat şi el printre cei înregistraţi. La fel, motivele sunt necunoscute și în ce-l privește pe polițistul Traian Surducan. El nu a participat la discuția "interceptată", dar a fost acuzat, la rândul său, de avocatul Doseanu şi de alţi inculpaţi aflaţi în vizorul DNA Oradea de practici abuzive. "Surducan este, de fapt, creierul DNA Oradea", a afirmat avocatul.
De precizat, însă, că în înregistrarea de 36 minute şi 55 secunde realizată în sediul DNA Oradea se mai aud vocile procurorilor Adrian Muntean, la vremea respectivă delegat la şefia Serviciului Teritorial (între timp mutat la conducerea Parchetului Marghita), și Cosmin Pantea (care s-a întors între timp ca simplu procuror la Parchetul Beiuș). Practic, singura voce "absentă" este a celui de-al şaselea procuror de la DNA Oradea, Felicia Popovici, actuala şefă a Serviciului Teritorial.
După cum se ştie, în urmă cu două săptămâni, conducerea DNA a dispus un control la DNA Oradea, după ce avocatul Răzvan Doseanu a lansat în spaţiul public o înregistrare cu cinci dintre cei şase procurori ai DNA Oradea care vorbeau despre complete "favorabile şi nefavorabile" şi despre procese care i-ar putea "linişti" pe judecătorii ostili.
DNA Oradea, o vulnerabilitate
Până în acest moment, rezultatele anchetei nu au fost făcute publice, însă procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunţat luni, la Digi24 că vor urma revocări din DNA. "În perioada următoare o să vedeţi, după ce, probabil aţi remarcat, unii procurori au fost revocaţi din DNA pentru anumite conduite care par a nu fi în regulă, iar în perioada următoare e posibil ca şi alte persoane să părăsească DNA, dar nu doar DNA", a declarat Lazăr la Digi24.
"Unele persoane care au obosit, din diverse considerente, revin la unitățile, asta nu înseamnă că îi dăm afară, revin la unitățile de Parchet de unde au plecat, în timp ce alții, care s-au dovedit a fi vulnerabili pot fi revocați și chiar se recomandă. Am discutat cu colegii noștri, cei care au vulnerabilități să facă demersurile necesare pentru a părăsi DNA", a mai spus procurorul general, dând ca exemplu de vulnerabilizare a instituţiei tocmai cazul DNA Oradea, unde "s-au înregistrat unii pe alţii", probabil din dorinţa de a se proteja de eventuale acuze cu privire la munca depusă.
"Un magistrat trebuie să fie echilibrat, încrezător în ceea ce face, în colegi, în misiunea Ministerului Public de a apăra ordinea de drept și în situația de garant al respectării drepturilor fundamentale. Noi nu putem trece peste drepturile fundamentale, pentru a face un dosar cu încălcarea acestor drepturi", a mai spus Lazăr.
Citiţi şi articolele:
Cârtiţă în DNA: Detalii incendiare din "interceptările" procurorilor anticorupţie din Oradea (AUDIO)
Săptămâna patimilor: Cine sunt judecătorii vizaţi pentru "liniştire" în înregistrările procurorilor DNA Oradea
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.