URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Februarie 2021, 08:43

Conducerea centrală a USR a decis pe cine pune subprefect în Bihor. Nu e „omul lui Dehelean”, ci un profesionist în economie

Conducerea centrală a USR a decis pe cine pune subprefect în Bihor. Nu e „omul lui Dehelean”, ci un profesionist în economie (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul nu va avea ca subprefect din partea USR o persoană care în ultimii ani a șomat, ci una care de la începutul carierei a comandat. Conducerea centrală a partidului a stabilit ca subprefect să nu fie fostul polițist Marius Șovarschi, apropiat al deputatului Silviu Dehelean, ci fostul ofițer de armată Daniel Palaghianu.

După scandal

Decizia a fost luată luni seară, ziua în care BIHOREANUL a dezvăluit cel mai recent scandal din USR Bihor, prezentând jocurile făcute în favoarea lui Șovarschi la ședința din 10 februarie a Biroului Județean, for care trebuia să stabilească trei propuneri pentru funcția de subprefect al județului ce trebuiau înaintate Biroului Național.

Așa cum BIHOREANUL a scris, în urma voturilor exprimate, pe primul loc în preferințele participanților la ședința BJ s-a clasat Daniel Palaghianu (contabil), urmat de Ioana Roman (juristă) și de Marius Șovarschi (fost polițist, proprietarul unei firme de consultanță în afaceri fără nicio activitate, însă, în ultimii patru ani). În ciuda votului, în comunicarea transmisă inițial Biroului Național, ordinea celor trei propuși a fost inversată, cu Șovarschi pe primul loc, urmat de Roman, în timp ce Palaghianu era ultimul.

Doar după protestele unora dintre membrii USR, din rândul cărora 22 de „disidenți” au și semnat o petiție adresată BN, în care au reclamat „manevra”, la București a fost transmisă ulterior ordinea corectă, cu Palaghianu pe primul loc, precum și procesul-verbal al ședinței din 10 februarie a BJ.

"Veşti minunate"

Potrivit surselor BIHOREANULUI, Biroul Național al USR a tranșat problema desemnării viitorului subprefect al județului într-o ședință care s-a încheiat luni seară târziu, conducerea centrală dând dreptate semnatarilor petiției și hotărând desemnarea, pentru această funcție, a lui Daniel Palaghianu.

Decizia a fost anunțată și pe contul de Facebook al USR Bihor, cu titlul: „Vești minunate: Bihorul are un nou subprefect!”, arătând că „acum, cu multă responsabilitate, profesionalism și deschidere, Dan își asumă această onorantă poziție, conștient fiind de faptul că bihorenii au așteptări mari și că problemele lor au nevoie de soluții rapide, optime și oneste”.

Potrivit comunicării, Palaghianu va avea ca obiective digitalizarea (demers deja început de actualul prefect, Dumitru Țiplea) și „maximizarea transparenței Prefecturii, eliminarea birocrației și implicarea directă în prevenirea faptelor de corupție”.

Un profesionist

CV-ul pus la dispoziția BIHOREANULUI de Daniel Palaghianu (45 ani, căsătorit și tatăl a doi copii) este semnificativ diferit de al fostului polițist Marius Șovarschi, favoritul lui Dehelean.

Palaghianu este economist de profesie, absolvind Institutul Militar de Intendență și Finanțe din Sibiu în promoția 1997, fiind ofițer III de comandament până în anul 2000. Ulterior ieșirii în rezervă la cerere, a lucrat ca director economic la firme importante precum Metropolis Group (Bistrița), Galassini, HR Essers și Ramada (Oradea), din 2013 deținând și propria firmă de expertiză contabilă, consultanță fiscală, audit și administrarea afacerilor.

Decizia USR de desemnare a lui Palaghianu urmează să fie comunicată premierului Florin Cîțu, în atributul căruia stă numirea pe funcția de subprefect.

Preocupare pentru rural

Viitorul subprefect a declarat pentru BIHOREANUL că "a fost neaşteptat şi pentru mine votul din Biroul Judeţean" şi şi-a expus priorităţile, între care una vizează dezvoltarea mediului rural.

"După cum am spus şi în cadrul interne al partidului, subprefectul are atribuţii destul de limitate, practic ce i se delegă de către prefect, deci acesta va fi primul meu obiectiv, buna colaborare cu prefectul, iar apoi urmează obiectivele atât politice, cât şi administrative. Aş vrea să mă implic mult în partea de digitalizare, pentru reducerea birocraţiei, aş vrea să mă implic mult în activităţile pentru mediul rural, printr-o colaborare cu secretarii unităţilor administrativ-teritoriale, cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi Oficiul pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, aşa încât să beneficieze de consultanţă agricolă cât mai mulţi locuitori din mediul rural", a spus viitorul subprefect USR de Bihor.

Numirea acestuia ar urma să fie făcută, potrivit surselor politice, până în data de 10 martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bubuie "neterminarea" la nivelul autorității guvernamentale !?!
Cum să pui subprefect un "contabil" ... fost militar trecut în rezervă ?!? Ca să "lucrezi" într-o prefectură ... ai nevoie de abilități și cunoaștere în zona politică, să fi avut activitate anterioară în aria procedurilor administrative și a emiterii de hotărâri ale consiliilor locale și județene, dar mai ales în zona coordonării instituțiilor publice, de la poliție la inspecții și controale, și de la cum se formează noua "nomenclatură" până la substratul numirilor politice !?! Păi ăsta, fost militar și actual contabil știe doar adresa poștală de la ANAF, cel mult, și nu are nici în clin și nici în mânecă cu funcția asta. Ce naiba are "sula cu prefectura" ?!?
Postat 23 Februarie 2021, 15:58 de CrisDumi
Din lac în puț
Între un milițian și un apevist (care face de râs porecla, renunțând la armata pe viață în favoarea unei pensii din tinerețe) bihorul s-a procopsit cu oricare dintre aceștia ca subprefect... Nu ieșim din mediocritate, nu găsim doi trei oameni pregătiți la timp și crescuți profesional firesc, nu putem avea oameni care să inspire încredere, oameni care să stimuleze competiția în partide, nu avem speranța că promovează oameni de calitate...
Postat 23 Februarie 2021, 13:25 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON