URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Mai 2017, 13:38

Condamnat cu executare pentru o pagubă de peste 2,1 milioane euro, evazionistul Ranyak Zoltan a dispărut!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul petrolist Ranyak Zoltan, acum patronul mai multor firme de construcţii beneficiare de lucrări publice în judeţele Bihor şi Satu Mare, a fost dat în urmărire naţională de poliţiştii bihoreni, după ce, condamnat definitiv miercuri la 3 ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Oradea, nu a fost găsit pentru a fi încarcerat.

Gaşcă de ţepari

Condamnarea lui Ranyak a fost dispusă într-un dosar de fraudă instrumentat de procurorii DIICOT Oradea, în care anchetatorii au mai trimis în faţa instanţei mai mulţi parteneri de afaceri ai acestuia, tot constructori, Radu Ţiril, Emil Udrea, Durnya Tibor şi Ovidiu Popa, dar şi firmele administrate de către aceştia - Depona Edilitare şi Drumuri SRL, Depona Edilitare şi Comerţ SRL, Depona SRL Nyiregyhaza Sucursala Oradea, Provasco SRL, Simola Serv SRL respectiv Magnetell Trading SRL.

Acuzaţiile erau de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, procurorii susţinând că, în perioada 2010-2013, grupul a format un lanţ de firme prin intermediul cărora au efectuat tranzacţii fictive menite pe de o parte să le diminueze dările către bugetul de stat, iar pe de alta să umfle devizele în cadrul contractelor publice pe care le aveau în derulare şi să "acopere" faptul că lucrările erau realizate cu oameni plătiţi la negru.

Pedepse suspendate

Procesul, început la Tribunalul Bihor în iulie 2015, s-a terminat pe 16 noiembrie anul trecut, când instanţa a dispus achitarea inculpaţilor pentru spălare de bani, pe considerentul că banii iliciţi proveniţi din evaziune nu pot fi "albiţi" prin introducerea într-un circuit ilicit care este munca la negru.

În schimb, instanţa a dispus condamnarea inculpaţilor pentru celelalte acuze. Potrivit soluţiei, Ranyak Zoltan şi Radu Ţiril au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare, iar ceilalţi - Emil Udrea, Durnya Tibor şi Ovidiu Popa - la câte 2 ani de închisoare, toate pedepsele fiind suspendate sub supraveghere.

Instanţa a dispus, de asemenea, amenzi penale pentru societăţile comerciale ale acestora, obligând solidar toţi inculpaţii la plata daunelor cauzate bugetului de stat, în sumă totală de 9,5 milioane lei, adică peste 2,1 milioane euro. În plus, până la recuperarea prejudiciului, a decis menţinerea tuturor sechestrelor aplicate de procurori pe bunurile firmelor şi persoanelor inculpate.

Din suspendare, executare

Hotărârea Tribunalului a fost atacată, însă, atât de inculpaţi cât şi de procurorii DIICOT, la Curtea de Apel Oradea. Verdictul final a fost pronunţat miercuri, când completul de judecată a decis să schimbe, în parte, soluţia iniţială, achitându-i pe afacerişti şi pentru acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat.

Pe de altă parte, însă, instanţa a înăsprit pedeapsa în cazul lui Ranyak, căruia i-a revocat beneficiul suspendării, dispunând ca afaceristul să fie încarcerat pe o perioadă de 3 ani. În cazul lui Ţiril şi Udrea, judecătorii au micşorat pedeapsa la 1 an şi 7 luni de închisoare, cu suspendare, în timp ce pentru Popa şi Durnya au menţinut pedepsele iniţiale.

Ia-l de unde nu-i

Atât doar că, trimişi săptămâna aceasta să pună în executare mandatul emis pe numele lui Ranyak, poliţiştii nu l-au mai găsit. Motivul? Omul de afaceri nu avea nicio interdicţie și a profitat de acest lucru.

Evazionistul fusese arestat pe 13 mai 2015 şi plasat două săptămâni mai târziu în arest la domiciliu, măsură care a fost înlocuită pe 31 decembrie 2015 cu controlul judiciar, însă doar până pe 6 iunie 2016, când măsura a fost revocată şi, ca atare, individul a avut posibilitatea să plece. Ca urmare, el a fost dat în urmărire naţională şi consemn la frontiere.

Prietenul lui Tărău

Afaceristul nu e pentru prima dată în atenţia organelor penale. Prieten, pe vremuri, al fiului fostului prefect Adrian Tărău, cu care derula afaceri cu petrol, Ranyak a ajuns în atenţia opiniei publice în anii ‘90, după ce a strâns mai multe dosare de evaziune fiscală pentru neînregistrarea în contabilitate a tranzacţiilor cu combustibil şi neplata dărilor către stat.

Dovedit, însă, nu a fost niciodată, căci firmele prin care se făceau combinaţiile erau puse pe numele unor bolnavi psihici, bătrâni sau cetăţeni unguri, el figurând doar ca simplu angajat al acestora.

Singurul dosar penal în care a fost judecat e cel în care l-a avut ca "partener" pe fostul şef al Direcţiei Finanţelor Publice Bihor, Ioan Lascău. În dosarul instrumentat de procurorii DNA Oradea în 2005, Lascău era acuzat că a împiedicat urmărirea unei creanţe de 100.000 lei de către un lichidatorul judiciar fostul finanţist determinându-l pe Ranyak să emită o chitanţă falsă justificatoare.

În 2010, judecătorii Tribunalului Braşov, unde a început procesul, l-au condamnat pe Ranyak la 15.000 lei amendă penală pentru bancrută frauduloasă, iar pe Lascău la 30.000 lei pentru instigare la bancrută frauduloasă. Ulterior, însă, Curtea de Apel Braşov şi Înalta Curte au dispus achitarea ambilor acuzaţi.

Citiţi despre "caruselul" constructorilor în articolul: Canalizaţi pe "tunuri": De ce au fost arestaţi ex petrolistul Ranyak şi partenerul său de afaceri

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
mda...
@GenghisKhan Citez din Bihoreanul "Apărătorul lui Ranyak, Răzvan Doseanu, a declarat BIHOREANULUI că măsura arestării nu este, în opinia sa, întemeiată." In rest, nicio frustrare, ma irita ipocrizia. Plangi peste tot cand primesti o solutie care nu iti convine, te dai erou cand manipulezi justitia dupa bunul plac. Cam atat.
Postat 08 Mai 2017, 12:51 de seth
VAX JUSTITIA
@seth : Buna observatie ! Sustin faptul ca un avocat trebuie sa lupte pana in panzele albe pentru clientul sau ! Ca te cheama Doseanu sau Tent, Morar sau Tent Secara, Cermian sau Vladescu ( Bucuresti ). Hai, zi si o minciunica, na ! Treaca ! Dar cand toata pledoaria se intemeiaza cap-coada pe MINCIUNI sau cand prezinti Instantei CONTRACTE COMERCIALE FALSE iar Instanta chiar " crede" ( spre exemplu un judecator chiar poate crede ca un jurist obscur al unei firme poate cumpara 6 case ? Sau ca o contabila poate cumpara 4 case? Sau mama unei directoare poate cumpara 4 case iar verisoara tot 4 ? Un judecator poate crede asa ceva ? Toate persoanele din aceeasi zona, aparate de aceeasi avocata si TOTI in stransa legatura cu Primaria Oradea ? DA ! Daca s-a schimbat verdictul lui Nastase asta de ce nu ar fi posibil ? C.D. stie !
Postat 05 Mai 2017, 20:43 de TDS
@seth
Mai , seth . Inteleg ca ai o problema personala cu avocatul Doseanu ( probabil frustrat fiind ca ai pierdut ceva cauza , sau castiga mai multe procese sau mai multi bani ca tine ) , dar spre dezamagirea ta Ranyak nu a fost reprezentat de Doseanu la Tribunalul Bihor si nici la Curtea de Apel Oradea . MAi documenteaza-te . Avocatul lui Ranyak a fost Cristian Popovici de la Botosani ( cel care il reprezinta si pe KISS ALEXANDRU , RAITA CALIN s.a. ) . Doar o minte bolnava ar face legatura intre o moartea unei fetite nevinovate de 5 ani si un caz de evaziune fiscala .
Postat 05 Mai 2017, 17:59 de GenghisKhan
hiihi, ce farsă, ce mișto! oare e în Serbia :)))
dar, SETH, rolul avocatului, in general e sa albeasca penalii. punct. si eu l-as angaja pe cel care m-ar salva! CRED CA SI DVS, SETH!!!
Postat 05 Mai 2017, 17:22 de ADINA
mda...
Doar ce a fost pe aici stimabilul avocat Doseanu reclamand justitia care nu isi face datoria in cazul Patriciei Aktaa. As fi curios cum motiva dumnealui decizia Tribunalului de a da condamnare cu suspendare la o paguba de 2.1mil euro.Din moment ce a cerut recurs, chiar si aceasta solutie i s-a parut incorecta? Dupa ce toata ziua albiti penalii, cum dormiti noaptea domnule avocat?
Postat 05 Mai 2017, 15:24 de seth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON