URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2021, 21:10

Concurenți din șapte țări în Oșorhei, la cea mai mare competiție de atelaje cu cai din România (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sportivi cu atelaje din țară și din străinătate s-au întrecut, sâmbătă, pe păşunea Berkes din Oşorhei, în proba de maraton a celui mai mare concurs de atelaje din ţară. Cei mai buni concurenți se vor califica la Campionatele europene şi mondiale de atelaje.

Cu doi şi patru cai

Concursul internaţional, organizat pe păşunea Bekes, a constituit atât preliminariile Campionatului Mondial de Atelaje care va avea loc în octombrie în Olanda și dedicat participanţilor cu un atelaj şi doi cai, cât şi preliminariile Campionatului European de Atelaje care se va desfăşura în aceeaşi lună în capitala Ungariei, unde pot participa echipe cu atelaje cu patru cai.

Ioan Gligor, primar Oșorhei"Participă 38 de atelaje, dintre care 20 la concursul pentru 2 cai - la cel de trei stele (n.r. care contează pentru Mondiale), 4 atelaje la concursul naţional şi încă 14 atelaje la cel de trei stele de patru cai (n.r. care contează pentru Europene)", a explicat pentru BIHOREANUL, primarul Ioan Gligor (foto).

La start pe pășune s-au adunat concurenţi din România, Germania, Franţa, Elveţia, Austria, Ungaria, care au fost observaţi şi notaţi de arbitri italieni şi români.

Dintre cele trei probe, desfăşurate pe parcursul a trei zile (dresaj, maraton şi obstacole), cea mai grea a fost cea de sâmbătă, din cauza numeroaselor încercări care îi solicită o perioadă lungă pe cai.

"Astăzi au trebuit să ducă la bun sfârşit o probă de cinci kilometri într-un interval de 20 - 22 de minute, în sectorul A. Pe urmă au trecut în sectorul B, compus din şapte piste, şapte trasee. După fiecare pistă trebuie să facă o tură de 1.000 de metri. Deci caii sunt supuşi unui efort considerabil", a povestit edilul.

Şi duminică

Cea mai spectaculoasă pistă amenajată pe păşune a fost ultima dintre ele, în care caii au fost conduşi printr-o baltă de apă şi au urmărit un traseu şerpuit, cu obstacole (video).

În faţa acesteia s-au aflat şi cel mai mare număr de curioși, circa 50, care priveau și fotografiau fiecare echipă.

În total, în jurul orei 17, pe păşune se aflau circa 300 de persoane răsfirate în zona traseelor.

Cel mai aplaudat a fost atelajul lui Babo Kalman (foto), de la CS Oşorhei, care îşi dorește să ajungă la Campionatul Mondial.

Acesta nu este însă singurul bihorean care participă la competiţie. Cel mai în vârstă concurent, de 73 de ani, este Caroly Ciorba, tot din Oșorhei, care are un atelaj cu doi cai.

Ultimul concurent care a putut fi văzut sâmbătă pe păşune a fost Dobrovitz József (foto), campion al Ungariei, care a câştigat în 2018 Top Driver Award la Campionatul Mondial.


(Sursa foto: Riderline.hu)

Clasamentul final al concursului va fi întocmit duminică, după ce va avea loc proba de obstacole în cadrul ambelor competiţii.

Primele atelaje vor intra pe traseu la ora 11.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON