URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2023, 17:07

Concurență pentru reconstrucția ecologică a vestitului lac cu pâlnie de la Luncasprie: Consiliul Județean Bihor a primit patru oferte

Concurență pentru reconstrucția ecologică a vestitului lac cu pâlnie de la Luncasprie: Consiliul Județean Bihor a primit patru oferte foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procedura de atribuire a contractului pentru reconstrucția ecologică, prin decolmatare, a cunoscutului lac Vida din Luncasprie a ajuns în faza de evaluare a ofertelor depuse la Consiliul Județean Bihor.

Potrivit administrației județene, este vorba despre patru oferte înregistrate în cadrul procedurii de licitație lansate în luna mai a acestui an, ele fiind concepute de asocierile formate de firme Dumexim și Repcon, de Senera, Tisoti Exim și Citadina SRL, de Madlev Cons, Campeador, Ertugu Neoconstruct și Romwaclean Construct, precum și de Global Industrial și CML.RO.

Potrivit unei informări transmise de CJ Bihor, „prin aceste lucrări lacul de acumulare Vida din Luncasprie (comuna Dobrești) va fi decolmatat, iar habitatul speciilor care viețuiesc aici va fi îmbunătățit”, în condițiile în care, din cauza aluviunilor strânse de-a lungul anilor, în lac s-au depus cantități mari de pietre, nămol și resturi vegetale care au determinat scăderea volumului apei.

Lucrările vor asigura protejarea, conservarea și refacerea habitatelor naturale și, totodată, necesarul de apă pentru gospodăriile din comuna Dobrești. În plus, volumul lacului se va mări ca urmare a lucrărilor.

Valoarea totală estimată a investiției este de 12,786 milioane lei (fără TVA), iar termenul de realizare a investiției a fost stabilit la 5 luni.

Investiția va fi realizată în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu Serviciul Județean Bihor al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), cu finanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020.

În cadrul proiectului general, dar printr-o licitație separată, se vor amenaja, de asemenea, trei centre de management, cercetare și educație ecologică și o zonă de vizitare a biodiversității. Unul va fi amenajat la coada lacului Vida și va include un loc de campare adecvat, unde vizitatorii Sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului vor putea poposi în condiții moderne, în aval de lac.

Celelalte două centre vor fi amenajate la Vadu Crișului și la Șuncuiuș, urmând să dispună și acestea, pe lângă locuri de campare moderne, și de parcări corespunzătoare.

Obiectivul general al proiectului este „Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii în situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului, prin implementarea măsurilor active de conservare și a măsurilor specifice prevăzute în Planul de Management al sitului”, urmărindu-se menținerea și/sau îmbunătățirea stării de conservare favorabile pentru minimum 18 specii și 6 habitate de interes comunitar pe perioada implementării proiectului și încă cel puțin cinci ani de la finalizarea lui.

Proiectul, despre care BIHOREANUL a mai scris, se află în faza semnării contractului de finanțare, având o valoare totală de peste 40 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON