URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Septembrie 2023, 19:19

Concurență pentru modernizarea Bibliotecii Județene din Oradea. S-au depus 6 oferte (FOTO)

Concurență pentru modernizarea Bibliotecii Județene din Oradea. S-au depus 6 oferte (FOTO) sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contractul pentru modernizarea sediului Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea, lucrare pentru care Consiliul Județean Bihor este dispus să plătească până la 10,66 milioane lei (fără TVA) a atras șase oferte din partea a șapte firme de construcții.

Urmează evaluarea

Potrivit unei informări a administrației județene, până vineri, când a expirat termenul pentru depunerea ofertelor, au fost înregistrate oferte din partea Construcții Bihor, Selina (ambele din Oradea), Construcții Erbașu (București), Madlev Cons (Aleșd), AD West Construct (Sânmartin) și a asocierii dintre Conpila și Inselma (și acestea tot din Oradea).

Conform anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea estimată a serviciilor este cuprinsă între 9,691 milioane și 10,661 lei (fără TVA). Urmează evaluarea financiară și tehnică a ofertelor și desemnarea unui câștigător”, a transmis CJ Bihor.

Un sediu „updatat”

Renovarea și echiparea sediului central al Bibliotecii Județene presupune delimitarea clădirii existente în două zone distincte, una pentru depozitele de carte și birourile personalului, iar cealaltă deschisă în totalitate publicului, compusă dintr-un atrium și spații adiacente acestuia.

La parter va fi regândit accesul, vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere a cărților, aceste spații urmând să fie dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium special conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri). Tot aici va fi amplasat și fondul de carte pentru cei mici.

La etajul I va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training în competențe digitale și zone de expunere a cărților, iar pentru etajul II proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediatecă și un studio pentru înregistrări.

Plus digitalizare

O altă componentă a investiției o reprezintă digitalizarea bibliotecii. Acest lucru va însemna, printre altele, instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru scanarea cărților.

De asemenea, vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio book, precum și săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, plus alte facilități moderne pentru cititori.

Și în județ

Renovarea și echiparea sediului central al Bibliotecii Județene se desfășoară în cadrul unui proiect mai larg, care cuprinde și renovarea bibliotecilor din Oșorhei, Sânmartin și Sântandrei, precum și dotarea celor din Nojorid, Aștileu, Borș, Bratca, Budureasa, Căpâlna, Chișlaz, Curtuișeni, Diosig, Drăgești, Finiș, Mădăras, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tinca, Tulca, Aleșd, Beiuș, Marghita, Nucet, Salonta, Ștei, Săcueni și Valea lui Mihai.

La începutul lunii august, CJ Bihor a semnat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării contractul de finanțare al proiectului cu fonduri europene prin PNRR. Valoarea finanțării nerambursabile pentru întregul proiect este de 20,737 milioane lei (fără TVA), la care se adaugă o contribuție de 12,715 milioane lei din partea administrației județene.

De precizat că proiectul prevede și instruirea a 2.500 persoane din mediul rural care să deprindă competențe digitale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Realitatea paralela romania
Bani la discretie pentru firme de constructii, harnice, gata sa dezvolte romania. Intre timp, curbe de sacrificiu, taxe, biruri pentru cei neafiliati. Autoritatile s-au desfacut la prohab, acum 2 ani se plingeau ca nu gasesc constructori. (https://m.ebihoreanul.ro/stiri/oras-caut-constructori-primaria-oradea-reia-licitatii-pe-banda-rulanta-fiindca-nu-starneste-interesul-firmelor-160409.html). Citam: Banii nu aduc neapărat fericirea, nici măcar în cazul lucrărilor publice! În Oradea, atragerea de fonduri comunitare a ajuns să fie mai uşoară decât săparea unor şanţuri sau tencuirea unor pereţi. / "Nu vine nimeni la licitaţii! Cu banii în mână, nu reuşim să atragem constructori pentru implementarea unor proiecte europene", se plânge şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Marius Moş. Multe proceduri de achiziţie finanţate din fonduri europene vor trebui reluate anul viitor fiindcă n-au atras nicio ofertă... / Trăim vremuri ciudate. Municipalitatea reia licitaţii pe bandă rulantă, după ce procedurile deja organizate nu au stârnit interesul firmelor. "Dacă în anii 2008-2010 firmele se băteau pe lucrări, iar preţurile ofertate coborau şi cu un sfert faţă de suma alocată, în ultimii ani lucrurile s-au schimbat. Cum în toată ţara se fac autostrăzi şi pasaje, constructorii au de unde alege lucrări şi nu mai vin la orice licitaţie", explică primarul Florin Birta. EOF Romania, tigrul dezvoltarii europei, crestere economica cu doua cifre, corectata financiar de UE ca a raportat dezvoltare excesiva. Mai plimbati ursul, in puii mei de papagali...
Postat 24 Septembrie 2023, 11:44 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON