URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2021, 19:01

Concerte la Sinagoga Sion din Oradea: „Rapsodii pe teme românești”

Concerte la Sinagoga Sion din Oradea: „Rapsodii pe teme românești” Foto: www.ladepeche.fr
Concerte la Sinagoga Sion din Oradea: „Rapsodii pe teme românești” Foto: www.festival-stcirq-causse-vallee.fr
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este din nou gazda unui eveniment de muzică culturală de amploare. În primă audiție în România, membrii Orchestrei de Cameră din Toulouse, împreună cu artiști renumiți, solista violonistă Clara Cernat și compozitorul-dirijor Thierry Huillet, vor susține la Sinagoga Sion, sâmbătă, 28 august, de la ora 18, „Rapsodii pe teme românești pentru vioară și orchestră”.

Programul cuprinde lucrări de Henryk Wieniawski - Fantaisie orientale - și de Thierry Huillet - Romanian Rhapsody Nr. 1 Op. 101 „Evocation”, Rhapsody Nr. 2 Op. 102 „Spirals”, „Citadelle” pentru orchestră de coarde, Romanian Rhapsody Nr. 3 Op. 103 „Fantasy” și Romanian Rhapsody Nr. 4 Op. 104 „Poem”.

Artiști celebri la Oradea

Thierry Huillet, compozitor și dirijor francez, ale cărui compoziții se regăsesc în programul evenimentului de sâmbătă, a câştigat de-a lungul carierei numeroase premii internaţionale, a susţinut sute de recitaluri şi concerte pe scene din întreaga lume, a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost interpretate la mari festivaluri de profil din lume și sunt publicate în revistele pariziene de specialitate „Editions Alphonse Leduc” și „Editions musique21-Lelia Productions”.

Orchestra de Cameră din Toulouse, Franța, care a luat ființă în 1953, are un repertoriu bogat și eclectic, cu peste 250 de concerte pe an, inclusiv în locuri neconvenționale și adresate tuturor categoriilor de vârstă.

Solista Clara Cernat, violonistă și violistă recunoscută îndeosebi pentru interpretarea pieselor enesciene, a debutat la 15 ani la Orchestra simfonică din Arad, a avut o evoluție spectaculoasă, cu numeroase înregistrări, concerte pe mari scene ale lumii și cinci premii internaționale.

Rădăcini multiculturale

Evenimentul, aflat la prima ediție, este organizat de Asociația Pantograf și face parte din proiectul-pilot „Sunetul Sinagogilor”, prin care se dorește promovarea prin turneu a muzicii culte în cinci sinagogi din România, în Lugoj, Caransebeș, Timișoara, Arad și Oradea.

Concertele au ca obiectiv aducerea în actualitate, prin compoziții prelucrate în notă contemporană, a temelor folclorice din repertoriul lăutarilor Grigoraş şi Angheluș Dinicu, Costică Pompieru ori al Mariei Tănase, a rădăcinilor otomane, sefarde, armenești și grecești ale muzicii românești, precum și a operelor unor compozitori evrei sau din Europa Centrală.

„Proiectul creează o legătură prin muzică între patrimoniul construit și cel imaterial al comunităților evreiești din Banat și Crișana”, după cum precizează organizatorii.

Muzica, tărâm magic

Turneul „Sunetul Sinagogilor” își propune să ducă muzica acolo unde ea are puterea de a face o schimbare.

Astfel, tot sâmbătă, 28 august, dar de la ora 11, copiii cu vârste între 8 și 14 ani sunt așteptați de aceiași Clara Cernat și Thierry Huillet, acompaniați de Orchestra de Cameră din Toulouse, la un concert explicativ, unde artiștii vor oferi o incursiune în lumea muzicii clasice și vor răspunde întrebărilor adresate de cei mici.

Programul îmbină, într-o manieră ludică și interactivă, explicațiile cu intermezzo-uri muzicale, prezentări de instrumente sau „roluri” într-o orchestră”, adaugă organizatorii.

Participarea la ambele concerte este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar intrarea se face pe baza dovezii de vaccinare sau a testului PCR negativ.

La concertul explicativ, doritorii trebuie, însă, să se înscrie în prealabil prin ACEST formular, iar detalii pot găsi pe paginile evenimentelor: Oradea | Concert explicativ pentru copii și  Oradea | Concert „Rapsodii pe teme românești” | Facebook.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON