URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2021, 17:16

Ceaikovski Unlimited: Vedeta, ineditul instrument Bösendorfer Concert Grand 280VC

Ceaikovski Unlimited: Vedeta, ineditul instrument Bösendorfer Concert Grand 280VC Foto: www.ziarulmetropolis.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Seria concertelor de vară ale Filarmonicii, din cadrul proiectului Initio, continuă joi, 22 iulie, în Curtea Episcopiei Romano-Catolice, de la ora 20, cu evenimentul Ceaikovski Unlimited, ce cuprinde Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră și Uvertura Romeo și Julieta, ale compozitorului P.I. Ceaikovski, ineditul concertului fiind interpretarea pe un instrument surprinzător, și anume Bösendorfer Concert Grand 280VC – Vienna Concert.

Acest model de pian a fost reimaginat de la zero prin perfecționarea articulației acustice a modelului 280 Vienna Concert. Noul Bösendorfer Concert Grand 280VC - Vienna Concert reprezintă punctul culminant al abordării legendare a Bösendorfer în ceea ce privește fabricarea pianului.

Silueta distinsă și elegantă reflectă ușurința acestui instrument în proiectarea undelor sonore strălucitoare, fără efort, cu un sunet clar ca diamantele, dar strălucitor, jucăuș ca niște scântei de lumină, cu o dinamică uluitoare, culori uimitoare și strălucire exaltantă”, subliniază organizatorii.

Pianele austriece marca Bösendorfer oferă încă din anul 1828 sunetul de pian grandios în cele mai apreciate săli de concerte din lume. Printre compozitorii și interpreții care au cântat de-a lungul timpului pe instrumente Bösendorfer se numără Franz Liszt, Leonard Bernstein, Peter Gabriel, și în prezent, chiar joi, la Oradea, pianistul Mihai Diaconescu.

Acesta s-a născut la Craiova, a studiat la Cluj și Helsinki, unde trăiește în prezent, a cântat pe mari scene ale lumii, cum ar fi Kleiner Konzertsaal din Gasteig, filarmonica din München, sau pe scena Teatrului Bibiena din Mantova, a cărui sală a fost inaugurată chiar de Mozart, dar și în Villa Carlotta de pe lacul Como, iar joi, ca invitat special, la Oradea.

Dirijorul concertului va fi Vladimir Lungu. Născut în Republica Moldova, a absolvit cursurile de dirijat cor şi orchestră ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, apoi s-a alăturat colectivului Operei Naţionale Române din Cluj şi, în paralel, a fost invitat să susţină concerte la pupitrele unor orchestre și filarmonici din țară, iar între anii 2007 şi 2015, a fost dirijorul Operei de Stat din Mersin, Turcia.

Biletele pentru Ceaikovski Unlimited se pot achiziționa de la Casieria Filarmonicii de Stat din Oradea, strada Moscovei nr. 5. și online, pe https://www.bilete.ro/.../ceaikovski-unlimited-22-iul-2021/, prețul unuia fiind de 40 de lei.

În caz de vreme nefavorabilă, concertul se amână pe vineri, 23 iulie, ora 20.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON