URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2021, 13:32

Concert caritabil pentru amenajarea interioară a Palatului Greco-Catolic, vineri, în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a IX-a ediţie a turneului de muzică clasică SoNoRo Conac ajunge vineri, la ora 19.30, în Oradea, la Catedrala Greco - Catolică "Sfântul Nicolae". Intrarea va fi liberă, dar cei care doresc vor putea să doneze pentru reamanajarea interioară a Palatului Episcopal.

Turneul, denumit "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai", este organizat de Asociaţia Sonoro, cu scopul de a promova muzica clasică în 15 oraşe ale ţării şi de a salva unele monumente importante din patrimoniul românesc care au nevoie de reabilitare.

Programul concertului din Oradea, care se va desfăşura la Catedrala "Sfântul Nicolae", va cuprinde lucrări de Pablo Casals, Zoltán Kodály şi Wolfgang Amadeus Mozart, în interpretarea muzicienilor Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Kyril Zlotnikov (violoncel) şi Cristiana Mihart (pian).

"Suntem încântaţi, de fiecare dată, să revenim în Oradea, iar concertul din acest an, din cadrul turneului SoNoRo Conac, este susţinut în beneficiul reconstruirii Palatului Episcopal Greco-Catolic de aici. Acest simbol important al oraşului Oradea a fost, din păcate, devastat de incendiul din anul 2018 şi încă de atunci se fac eforturi pentru reconstruirea lui", a spus, potrivit unui comunicat de presă, Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

Accesul la concert va fi gratuit, dar doritorii trebuie să îşi rezerve locurile trimiţând un email la adresa rezervari@sonoro.ro sau la numărul de telefon 0741.190.470.

"În interior vor fi voluntari cu căsuţe de donaţii, unde oricine va dori să sprijine reamenajarea interioară a Palatului Episcopal va putea dona orice sumă", a explicat şi Florin Bode, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Actuala clădire a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost construită între anii 1903-1905, după proiectul arhitectului Rimanóczy Kálmán, fiind inaugurată de episcopul Demetriu Radu la 11 iunie 1905. Clădirea reflectă tendinţele arhitectonice ale timpului din Imperiul multi-naţional şi pluri-confesional Austro-Ungar.

Din nefericire clădirea a fost distrusă în 2018 în urma unui incendiu devastator, iar de atunci Episcopia a încercat să adune bani pentru a reconstrui palatul. În momentul de faţă amenajarea exterioară este gata, urmând să fie amenajată grădina interioară şi interiorul.

Turneul muzical "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai" va continua, până la finalul lui iulie, în Satu-Mare, Suceava, Mirceşti (Iaşi) şi Ghidigeni (Galaţi), urmând ca în august şi septembrie să fie alese şi alte oraşe. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON