URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2024, 20:43

Concert „Bernstein și Beethoven în armonie”, joi, la Filarmonica Oradea

Concert „Bernstein și Beethoven în armonie”, joi, la Filarmonica Oradea Foto: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul de joi al Filarmonicii orădene are în prim-plan doi compozitori inovatori ale căror lucrări vor fi redate de orchestra locală, condusă de Jankó Zsolt.

Prin acest eveniment, care îi va aduce pe cei doi compozitori „în armonie”, „Filarmonica de Stat Oradea provoacă publicul meloman să descopere similitudinile dintre ei, dar și diferențele care se manifestă prin stil și alte elemente, multe pornind de la epocile diferite în care au trăit și compus. Programul poate fi revoluționar, romantic, energic sau poate chiar melancolic”, transmit reprezentanții instituției de cultură.

Aceștia precizează că seara muzicală include: Uvertura „Egmont” de Ludwig van Beethoven, cu caracterul său revoluționar, Suita „West Side Story” scrisă de Leonard Bernstein, cu romantismul filmelor americane de la jumătate secolului XX și inspirată din faimosul teatru „Romeo și Julieta” de William Shakespeare, și „Simfonia nr. 1 în Do major, op. 21” de Ludwig van Beethoven, cu un Beethoven tânăr și energic, care își definitiva din ce în ce mai pregnant stilul individual în genul simfonic și nu numai.

Jankó Zsolt (foto principală) a studiat mai întâi vioara și apoi dirijatul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și s-a perfecționat la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena. Și-a completat apoi studiile la Conservatorio di Musica „Benedetto Marcello” din Veneția.

În prezent este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Bilete pentru concertul „Bernstein și Beethoven în armonie” se pot cumpăra la casieria Filarmonicii și online la prețuri între 15 și 50 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON