URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Decembrie 2020, 13:40

Concedieri la Biblioteca Judeţeană din Oradea: O angajată acuză lipsă de transparenţă, directoarea îi răspunde că minte

Tensiuni la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", după ce instituţia a propus o nouă organigramă, la cererea preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.

Conform proiectului care va fi marţi pe masa consilierilor judeţeni, vor dispărea din instituţie 29 de posturi, din care 17 sunt ocupate.

Reorganizarea prevede şi desfiinţarea a două filiale, iar o bibliotecară a acuzat lipsă de transparenţă şi de fair-play. Directoarea Ligia Mirişan respinge însă vehement aceste acuzaţii.

De peste tot

În şedinţa de marţi, Consiliul Judeţean Bihor va vota o nouă organigramă pentru Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", care prevede nu doar înglobarea celor două reviste de cultură Familia şi Varad, ci şi desfiinţarea unor posturi.

Mai precis, potrivit proiectului de hotărâre, urmează să dispară 29 de posturi, din care 12 vacante şi 17 ocupate. Posturile tăiate sunt din diferite structuri, inclusiv unul vacant de director adjunct şi trei de şefi de serviciu, toate ocupate. Majoritatea posturilor eliminate sunt însă de bibliotecari, ceea ce a atras şi nemulţumiri.

"Noi avem în schemă acum 81 de posturi, din care 12 neocupate şi 69 ocupate. În varianta propusă, din cele 69 de posturi ocupate, dispar 17, dar de la administrativ, din rândul bibliotecarilor, nu numai dintr-o secţie", a declarat managerul Ligia Mirişan, pentru BIHOREANUL.

Problema de la filiale

Proiectul prevede desfiinţarea a două filiale ale Bibliotecii Judeţene, cea de pe Bulevardul Dacia nr. 106 şi cea din Felix, ceea ce va duce la concedierea bibliotecarilor care lucrează aici. Serviciul Asistenţă de specialitate – Filiale, care avea 8 bibliotecari şi un şef de serviciu, se va desfiinţa, iar cele două filiale care rămân deschise (cea de pe Bulevardul Decebal 17 şi de pe str. Al. Cazaban 57) vor fi deservite de doar doi bibliotecari, reorganizarea presupunând şi modificarea programului de lucru, renunţându-se la două ture.

Şefă peste filiale, bibliotecara Delia Pantea, a contestat în scris raportul care propune aceste schimbări, acuzând că modificarea organigramei s-a făcut netransparent şi incorect. "Într-un oraş civilizat este firesc să ne gândim la eficientizarea bibliotecilor şi îmbunătăţirea lor cu servicii de care toate grupele de vârstă, de la copii până la seniori ar beneficia. Desfiinţarea sau limitarea serviciilor bibliotecii publice acolo unde nu este cazul nu este o dovadă de progres într-un smart city", a scris Pantea, în contestaţia transmisă Consiliului Judeţean.

Aceasta a mai arătat că cele două filiale au un rulaj bun de carte şi că, în total, filialele au asigurat 42% din împrumuturile din anul 2020 (din care, 6% în Felix şi 12% pe Dacia). "42% din totalul de împrumuturi realizare pe perioadă de pandemie de 8 bibliotecari din filiale comparat cu 58% din împrumuturi realizate cu 16 oameni la sălile de lectură şi relaţii cu publicul la sediul central", a mai precizat angajata Bibliotecii.

"Din cei 8 bibliotecari de la filiale, propunerea actuală va lăsa 2 oameni şi se închid două filiale. La sediu totul rămâne neschimbat. Această realitate face ca restructurarea propusă să nu fie una bazată pe obiectivitate şi rezultate, ci pe criterii subiective, şi va afecta grav serviciul de carte în cartierele oraşului", a mai spus Pantea.

"O viziune managerială nouă"

Directoarea Mirişan a declarat că întreaga contestaţie conţine "numai minciuni". În primul rând, pentru că proiectul de hotărâre arată clar că dispar posturi din toate serviciile Bibliotecii, nu doar de la filiale. Apoi, spune managerul, pentru că propunerea înaintă de Biblioteca Judeţeană a fost dezbătută cu toţi şefii de serviciu, inclusiv cu Pantea. "Am avut patru şedinţe cu şefele de serviciu, toate încheiate cu procese verbale", a declarat Mirişan.

În plus, a spus ea, colega ei – care va pierde doar funcţia de şefă, nu şi jobul de bibliotecară – omite să spună că filiala din Felix nu va dispărea în realitate, ci doar din organigramă. În realitate, ea va rămâne funcţională, urmând să fie preluată cu tot fondul de carte de Primăria Sânmartin, în al cărei spaţiu oricum funcţionează.

"Este o situaţie pe care nimeni nu şi-a dorit-o, dar până la urmă dacă este un proiect managerial nou, o viziune managerială nouă, aşa se întâmplă", a mai spus directoarea Bibliotecii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON