URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iunie 2017, 17:55

Conacul Komaromi a răsunat în acordurile muzicii lui Schubert şi Beethoven

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscut în perioada secolului XX ca fiind mândria vechii familii Komaromi, conacul ce îi duce mai departe numele a avut de-a lungul timpului mai multe întrebuințări - de la grădiniţă şi sediu CAP, la casă de expoziţii din 2014 şi atracţie turistică pe Valea Ierului, cu o parte din colecţii gata de vizitat - de luni până vineri între orele 9-16 - şi cu altele în lucru, cum ar fi mobilier, ceramici, împletituri, unelte de pescuit specifice zonei şi o sală de conferinţe.

Conacul Komaromi şi-a redeschis porţile şi pentru melomani, astfel că iubitorii muzicii de cameră au fost miercuri, 7 iunie, martorii unui program muzical pe acorduri de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert şi Ernst von Dohannyi. Concertul de la conac a fost susţinut de muzicienii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Leo Schmidt (violoncel).

Concertul face parte din Circuitul SoNoRo Conac 2017 şi a pornit de la dorinţa de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns în clădiri istorice.

"Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural", spun organizatorii.

În deschidere, primarul comunei Sălacea, Horváth Béla, a ținut să precizeze importanța acestui eveniment artistic atât pentru satul Otomani, cât și pentru Valea Ierului, aducând acel plus de care este nevoie pentru revigorarea vieții culturale în Țara Bihorului.

În urma unui proiect pe fonduri europene de 500.000 de euro demarat în 2010 de Primăria Sălacea şi oraşul Gyula, conacul - aflat într-o stare avansată de degradare - s-a transformat într-o impozantă bijuterie al cărei interior de inspiraţie barocă şi-a recăpătat strălucirea de odinioară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON