URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2022, 09:37

Compostarea, varianta ecologică pentru un pământ fertil (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă v-ați întrebat vreodată ce se poate face din materialele organice rezultate din munca de salubrizare, va oferim răspunsul în acest articol. Pământul de flori, de gazon sau pentru grădina de legume se poate obține prin amestecul compostului cu alte componente cum ar fi turba, argila sau nisipul. Pentru cantitățile mai mici, pământul se ambalează în saci, însă există și varianta cumpărării la vrac.

Cum se obține pământul de flori

În urmă cu 10 ani, Oradea, prin Eco Bihor, a fost primul oraș din țară care a produs pământ pentru plante. Din deșeuri biodegradabile aduse din oraș (frunze, crengi de copaci, iarbă sau brazi de Crăciun) firma Eco Bihor a produs îngrășământ natural (compost), iar printr-un proces de prelucrare (fermentare anaerobă), compostul a devenit pământ pentru flori, EcoSoil.

„Componentul de bază este compostul organic. Pământul nu conține nimic artificial, chimic, este 100% natural și îmbogățește solul”, spune Bajusz Murányi Gyöngyi, manager departament compostare si concasare la Eco Bihor.

Pentru ca materialul vegetal să ajungă compost și apoi pământ de flori este nevoie de diferite utilaje: o mașinărie care sortează deșeurile vegetale, un tocător, un aerator și un ciur rotativ, pentru a elimina deșeurile din plastic, dozele de aluminiu sau alte resturi.

După maturare, materialul este cernut, iar compostul se amestecă cu turbă și argilă și se ambalează în saci. Pământul obținut este un pământ universal, bun pentru orice fel de plante. Din 100 de kg de frunze se pot obține 50-60 kg de compost organic.

Prețuri imbatabile

Un sac de pământ EcoSoil de 3 litri costă 4,50 lei, în timp ce sacul de 10 litri costă 7 lei. Pământul de gazon costă 178,50 lei metrul cub. Pentru o listă completă a produselor și prețurilor aferente vă puteți adresa reprezentanților firmei ECO Bihor, cea care gestionează stația de compost de pe strada Matei Corvin.

În perioada ianuarie - august 2021 s-au vândut 464 tone de compost și pământ de flori, în timp ce în aceeași perioadă din acest an cantitatea a crescut la 518 tone.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON