URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2024, 15:40

„Comportament de mimoză care se dă rănită”. Reacțiile USR, UDMR și cea a președintelui Iohannis după „bomba” lui Marcel Ciolacu

„Comportament de mimoză care se dă rănită”. Reacțiile USR, UDMR și cea a președintelui Iohannis după „bomba” lui Marcel Ciolacu Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au apărut o serie de reacții după ce Marcel Ciolacu a anunțat că s-a supărat și pleacă de la masa negocierilor, lăsând coaliția pro-europeană fără șansa unui guvern majoritar. Președintele României, Klaus Iohannis, a atras atenția că trebuie evitată o criză guvernamentală și că un guvern minoritar nu este o soluție bună, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că este exclus ca partidul său să facă parte dintr-un guvern minoritar, în timp ce deputatul USR a reacționat dur, caracterizându-l pe liderul PSD drept „o mimoză care se dă rănită”.

„Ultimul lucru de care are nevoie România...”

Aflat la Bruxelles, Klaus Iohannis a făcut un apel la politicienii români să evite o criză guvernamentală. 

„România este într-o situaţie foarte complicată. Avem un război la graniţă, avem atacuri hibride la adresa României, care au dus la anularea alegerilor prezidenţiale, situaţie nemaiîntâlnită, avem o situaţie foarte complicată în Uniunea Europeană, unde statele care sunt considerate motoarele Uniunii au probleme interne de formare a Guvernului, de alegeri anticipate şi altele şi ultimul lucru, repet, ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă guvernamentală şi parlamentară. Aşa ceva trebuie evitat cu orice preţ", a spus şeful statului, citat de Agerpres.

Totodată, Iohannis a spus, referitor la o posibilă guvernare fără PSD, că „într-o perioadă de criză un guvern minoritar nu este o soluţie bună”.

Potrivit şefului statului, cel mai mare pericol pentru România este o criză care nu permite formarea unui guvern şi împiedică votarea bugetului și organizarea alegerilor prezidenţiale. Întrebat dacă s-ar putea ajunge la alegeri anticipate în perioada următoare, şeful statului a afirmat: „Eu sper că nu ajungem la aşa ceva. Mă gândesc că în final înţelepciunea va prevala”.

Apel la reluarea negocierilor

Șeful UDMR, Kelemen Hunor, a făcut apel la calm și la reluarea negocierilor, dar a avertizat că partidul său nu va face parte dintr-un guvern minoritar. 

"Eu îi rog pe toţi colegii mei din coaliţia care s-a constituit după alegerile parlamentare să ia un lighean cu apă rece şi să pună fiecare picioarele în apă. Se linişteşte toată lumea şi mâine să ne întoarcem cu toţii la masă. Este singura soluţie bună pentru România. Deci şi Marcel Ciolacu, şi Ilie Bolojan, şi Elena Lasconi şi cu mine mâine să continuăm discuţiile, fiindcă orice altă variantă este variantă proastă şi varianta care nu ajută cu nimic pentru a rezolva problemele României", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele UDMR.

Pe de altă parte, într-o intervenție la Digi24, Kelemen Hunor a insistat că trebuie să fie realizată o formulă majoritară, pentru care există trei variante posibile: fie coaliția largă pro-occidentală PSD-PNL-USR-UDMR-Minorități, fie PSD-PNL-UDMR-Minorități, fie PSD-PNL-USR.

„Cu guvern minoritar e aventură politică. Nu asta e soluția, nu asta e așteptarea oamenilor. Să spui că nu suntem în stare să formăm o majoritate, atunci cum să mergi în fața oamenilor și să ceri votul la prezidențiale?”, a adăugat liderul UDMR.

„Comportament de om falit politic”

Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat, joi, că decizia lui Marcel Ciolacu este "cel mai jos gest politic" de după Revoluţie, susţinând că social-democraţii vor să dea bir cu fugiţii, "după ce au ruinat ţara timp de 3 ani", conform Agerpres.ro. 

„E un comportament de om falit politic, e un comportament de mimoză care se dă rănită de cuvintele USR. Ce cuvinte? Noi am cerut acolo responsabilitate şi asumarea unui buget. Iată că USR a avut dreptate. Cheia este acolo în buget, în ruinarea finanţelor ţării, în amanetarea viitorului. Este cel mai jos gest politic pe care l-am văzut după Revoluţie. După ce au ruinat ţara timp de 3 ani, acum vor să dea bir cu fugiţii”, a afirmat Drulă.

Întrebat dacă USR va discuta cu PNL şi UDMR, Drulă a spus: "Noi întotdeauna discutăm cu toţi partenerii, am discutat şi zilele trecute".

"Recunosc că poziţia celor de la PNL a fost mai rezonabilă într-un fel în aceste discuţii, dar şi ei au o parte gravă de responsabilitate. Ministerul Finanţelor a fost şi este la domnul Boloş, la PNL. Să nu uităm că în momentul de faţă, când vorbim, România are astăzi un guvern cu puteri depline PSD-PNL. În Ministerul Finanţelor este pregătită o ordonanţă cu măsurile fiscale care trebuie dată, şi a fost o notă confidenţială în Guvern ca să nu se prăbuşească finanţele ţării de la 1 ianuarie, şi Marcel Ciolacu refuză să dea această ordonanţă după ce el a creat această situaţie. Mai rar am văzut un astfel de act de laşitate", a mai spus Cătălin Drulă.

Totodată, reprezentantul USR a spus că PNL și USR nu ar putea guverna stabil: „Noi, împreună cu PNL, avem aproximativ un sfert din Parlament. Cu un sfert din parlament în nicio ţară democratică din lume nu se poate guverna stabil. E o situaţie în care, din păcate, nişte voturi pe care le-au dat românii de bună credinţă, cele 2 milioane şi ceva pe care le-au luat PSD sunt aruncate la coş şi se calcă în picioare pe ele de către Marcel Ciolacu".

Simion și Șoșoacă se vor la cârmă

Pe de altă parte, în acest context, liderul AUR, George Simion, a anunțat că partidul pe care îl conduce vrea să își asume formarea guvernului. „Noi, Partidul AUR, suntem de încredere. Întrucât PSD s-a retras din negocieri, vom discuta urgent, în cadrul AUR, asumarea guvernului. Asigurăm partenerii euro-atlantici că România își va respecta angajamentele, iar politicile viitoare vor fi în conformitate cu colegii noștri de centru-dreapta din Italia”, a scris Simion pe X.

De asemenea, președinta SOS România, europarlamentarul Diana Șoșoacă, a declarat că acceptă să fie premier. „Eu am spus un lucru. A fost una dintre propunerile mele. O să se înțeleagă la un moment dat, sau dau guvernarea pe mâna suveraniștilor. România e în faliment. Este posibil să avem un guvern suveranist care să fie minoritar. Eu și colegii mei primim să ne sacrificăm, dar măcar să începem salvarea României”, a spus Diana Șoșoacă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7397 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON