Complexul multifuncţional Oradea Plaza a fost inaugurat miercuri seară, într-o companie selectă. La eveniment au luat parte, printre alţii, primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Gheorghe Carp, dar şi magnaţii Ioan şi Viorel Micula ori deputatul PDL Ştefan Seremi.
Tonul discursurilor a fost dat de viceprimarul Carp care, scurt şi la obiect, a declarat că inaugurarea clădirii este o bucurie pentru municipalitatea orădeană.
La rândul său, reprezentantul acţionariatului, Douglas Graham, a spus că Oradea Plaza este cea mai bună clădire din România şi că se situează în Top 15 între clădirile din Centrul şi Estul Europei, iar Sarolta Besenyei, director Portico Investments, a subliniat că inaugurarea face parte doar din prima etapă.
În momentul de faţă, parcarea centrului este funcţională, cu plată, şi se întinde pe două niveluri subterane, oferind 286 de locuri de parcare, la tarife similare cu cele practicate de municipalitate. Următorul pas va fi, potrivit dezvoltatorilor, inaugurarea birourilor, în luna septembrie, după care se va trece la construcţia unui hotel business de 3 stele plus, cu 6 etaje, parcare şi 100 de camere, şi a unui turn de birouri cu 8 etaje şi parcare.
După ce au oferit diplome constructorilor pentru efortul depus, gazdele evenimentului au condus oaspeţii într-un tur al complexului care este format din două părţi: cea de retail, ce va cuprinde, pe lângă supermarketul Billa, ce se deschide joi dimineaţă, la ora 8, şi alte magazine în curs de amenajare, o cafenea şi partea de office, ce va fi inaugurată, potrivit dezvoltatorilor, în luna septembrie, chiria aici fiind de aproximativ 12 euro pe metrul pătrat.
În cadrul întâlnirii de miercuri seară, invitaţii au asistat la proiectarea unui filmuleţ de două minute care a prezentat, sumar, etapele construcţiei Oradea Plaza, dar au putut să vadă şi un panou cu fotografii din timpul lucrărilor.
Complexul beneficiază de trei etaje principale, estimate la câte 1.150 mp, iar fiecare etaj are terasă privată sau balcon. Sistem de aer condiţionat cu 4 ţevi prin ventiloconvectoare, cabluri de telecomunicaţii cu fibră optică, parcare subterană securizată proprie sunt doar câteva dintre facilităţile oferite.
Proiectul a fost executat de AEDAS Architects Ltd, care se numără printre cele mai prestigioase companii din lume. În valoare de 32 de milioane de euro, construcţia a fost autorizată în 2007 şi trebuia finalizată în octombrie 2008, dar proprietarul a obţinut prelungirea autorizaţiei pentru încă un an. La începutul anului trecut, investiţia a fost, din nou, suspendată, după ce un planşeu de 100 de tone s-a prăbuşit peste un grup de muncitori, ucigând unul şi rănind alţi trei.
Se preconizează că numai din impozitul pe clădire municipalitatea va încasa anual aproximativ 230.000 de euro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.