URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă vine să credeți că, deși conducerea Consiliului Județean Bihor i-a cerut să demisioneze, șeful DGASPC, Călin Puia, a refuzat, sfidător, să facă acest gest de minimă onoare? Că, dimpotrivă, a ales să târască în scandal atât instituția pe care o conduce (unde săptămâna trecută procurorii și polițiștii au descins cu mandat de percheziție fiindcă directorul nu le-a pus documente la dispoziție de bunăvoie), cât și administrația județeană însăși (care i-a deschis și ea o anchetă administrativă)?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 August 2024, 10:55

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat de 99,5 milioane de euro pentru fabrica Nokian din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Europeană a aprobat un ajutor în valoare de 99,5 milioane de euro, adică 495,2 milioane lei, acordat de România companiei Nokian Tyres, care ridică o fabrică de anvelope la Oradea, prima cu zero emisii de dioxid de carbon din lume.

Reprezentanții CE au prezentat decizia printr-un comunicat publicat marți. „Ajutorul va sprijini înființarea în Oradea a unei noi fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon, destinate producției de anvelope pentru autoturisme. Măsura va contribui la obiectivele strategice ale UE legate de crearea de locuri de muncă, dezvoltarea regională și tranziția verde a economiei regionale”, se arată în informare. 

500 de locuri de muncă

„Această măsură în valoare de 99,5 milioane EUR va permite României să sprijine înființarea unei noi fabrici de anvelope cu zero emisii de CO2 în Oradea. Se preconizează că proiectul va reprezenta o premieră la nivel mondial și va contribui la competitivitatea și tranziția verde în această zonă”, a precizat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței. 

Aprobarea CE vine după ce România a notificat Comisiei planul său de a sprijini Nokian Tyres să înființeze o nouă fabrică de anvelope în Oradea.

Ajutorul de 99,5 milioane euro se va acorda sub formă unui grant direct, investiția totală în amenajarea fabricii din Oradea fiind de 650 de milioane de euro. 

Fabrica din Oradea va avea o capacitate de producție de circa 6 milioane de unități pe an. „Proiectul va crea circa 500 de locuri de muncă directe, precum și alte locuri de muncă indirecte. Se preconizează totodată că proiectul va aduce beneficii în materie de sustenabilitate, întrucât urmărește înființarea primei fabrici de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon din lume”, mai arată reprezentanții Comisiei. 

„Ajutorul este minimumul necesar...”

În comunicat se enumeră motivele pentru care a fost aprobată acordarea ajutorului de stat: 

- măsura va contribui la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea economică și la competitivitatea unei zone defavorizate. În special, măsura va avea un impact pozitiv asupra ocupării forței de muncă, creând aproximativ 500 de locuri de muncă directe, precum și alte locuri de muncă indirecte;
- ajutorul are un efect stimulativ, deoarece beneficiarul nu ar fi realizat proiectul în absența sprijinului public;
- măsura are un impact limitat asupra concurenței și a schimburilor comerciale în cadrul UE. În special, măsura este necesară și adecvată pentru înființarea noii fabrici a Nokian Tyres, contribuind în același timp la dezvoltarea regională;
- ajutorul este proporțional și limitat la minimul necesar pentru a atrage investiția în Oradea. Acesta nu va depăși valoarea maximă permisă a ajutorului pentru proiect, calculată pe baza hărții ajutoarelor regionale a României. 

Cea mai mare investiție din Bihor

Amintim că Guvernul României a aprobat în ianuarie 2023 acordarea acestui ajutor pentru compania finlandeză Nokian Tyres.

Nicolae Ciucă, la vremea aceea premier, a scris acum pe Facebook că acesta este singurul ajutor de stat individual acordat de România în ultimii 10 ani. „Apreciez că ajutorul de stat de 99,5 milioane euro pentru Nokian Tyres a fost aprobat de Comisia Europeană. Acesta este singurul ajutor de stat individual acordat în ultimii zece ani. Suma va fi un grant direct, iar investiția totală ridicându-se la 650 milioane euro. Compania finlandeză construiește la Oradea o fabrică de anvelope, care este cea mai mare investiție din județul Bihor, din ultimii 30 de ani. Fabrica a intrat deja în perioada de teste, iar când va începe să lucreze pe deplin, 90% din producție va merge la export”, a precizat Ciucă. 

„Mă bucur că reușim să facilităm implementarea unor proiecte de o asemenea anvergură, pentru că doar așa România devine un partener de încredere pe piața internațională a investițiilor”, a transmis și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. 

Producătorul finlandez a realizat în această vară, cu rol de test, prima anvelopă în fabrica fără emisii de CO2, aflată încă în construcţie, în Oradea. Producţia în masă a anvelopelor "made in Oradea" urmează să fie lansată în anul 2025.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Lecție Nr. 1 cum să iei bani de la stat / UE
Spui ceva în trend. "Am un proiect cu..." AI, sustenabilitate, emisii 0, incluziune, DEI, d'astea... Alegeți voi. Știu, lumea nu o să mă creadă, o să spuneți că îs răuț. Spuneți-mi de ce declară că are emisii 0? Credeți că au un parc eolian lângă și nu sunt conectați la rețeaua electrică? Sunt independenți energetic, producând toată energia? Mă îndoiesc. Deci nu sunt cu emisii 0, cât timp folosesc curent și acel curent vine și de la centrale nucleare, pe cărbune, gaz, etc.
Postat 15 August 2024, 08:37 de Vio_427
titlu:cum sa ciordesti 100 de milioane de la rrromani
"De asemenea, ajutorul are un efect stimulativ, deoarece beneficiarul nu ar fi realizat proiectul în absenţa sprijinului public," adica ne spune clar ca daca romanii nu ar fi platit acestei companii 90 de milioane de euro ,ei defaptt nici nu ar fi luat in calcul romania.adica asta e bonus de instalare din banii nosttri unde ni se ofera doar poluare?
Postat 14 August 2024, 15:50 de florea
a
motivatia pentru care firma a mutat facilitatea de langa moskwa e clara , chiar daca pentru unlele modele de gume facute acolo ADAC a dat scor mai bun decat pentru modelele facute in alta parte de catre aceeasi companie , si nu de ieri de azi ..aia inseamna ca aveau acces la materie prima buna ,utilaje si oameni ok, ea firma , puiul finlandez avand know how cat e nevoie sa ..., clar au mutato aici pentru ca statul romales lovit de adiacentele probleme geopolitice , sa poata co-participa , aia se traduce ca perie niste banile dintr-un grant EU care se desfasoara cam pe 8 ani 0-lvl4 , adica isi impune niste oameni (sinecuri ale bardidelor de la guvernare ) , si localnicii vor avea ai lor de la local impusii, da n-au viata lunga ...nici aia de la HR nici peneleii de varf sau bocaitii de diferite arome ...dau au iluzii si triftongi in cap , inclusiv 0 iemisii care e o bshina inghititat si de oras ..
Postat 14 August 2024, 14:06 de User anonimizat
Și uite ce simplu se subvenționează afacerea unor finlandezi ...
... în timp ce antreprenorii români trag targa pe uscat într-o țară "second hand" a Europei unde e interzis până și deducerea chiriei personalului angajat care are domiciliul în alt județ. Întretimp aflăm că finlandezii nu s-au mutat degeaba din Rusia cu fabrica ... pentru că "forţele ruse au cucerit aeroportul militar Gostomel, situat în apropiere de Kiev", a anunțat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, luni seara, 12 august 2024, în jurul orei 19.00. Dă precizăm totuși că aerodromul Gostomel este baza militară din marginea Kievului, care monitoriza piloții de F16 ucraineni de către o unitate specializată NATO. Ieri după-amiază deja ... pe unele străzi ale Kievului, era plin de militari care vorbeau între ei rusește.
Postat 14 August 2024, 12:38 de KP
mai
incet cu mizeriile , s-a mai vazut una si e una cu hau hau si tam tam , ca grant de 250 mil eu, din care 50 a statului romales , si realitatea este ca la 4 ani de la deschidere nici vorba de 500 , e in jur de 120 , si productivii directi e sri-lanka , aia platiti mediu localnici nu mai e , decat 3 , si top managementu e deja strain , asa ca mai vedeles noi aia cu cifre si alealalte , pe de o parte foarte bine ca sa face aici , pe de alta nu stii inca chit cov o sa inhalezi pentru 100 de locuri de munca si alea la asiatici mai saraci ca tine saracule oradean care esti tu ..
Postat 14 August 2024, 11:26 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7609 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON