URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iulie 2023, 09:44

Coloana sonoră a verii: Ce evenimente vor însufleți Oradea în perioada estivală

Coloana sonoră a verii: Ce evenimente vor însufleți Oradea în perioada estivală POVEȘTI „VERZI”. În grădina luxuriantă a Casei Darvas - La Roche poposesc în acest sezon o serie de invitați care vor da ritm serilor de vară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalurile de amploare nu sunt singurele care ţes agenda Oradiei. Farmecul serilor de vară va fi sporit în perioada următoare în oraşul de pe Crişul Repede cu ajutorul unor evenimente organizate în aer liber.

Printre acestea se numără concerte de jazz, muzică de filme şi tangouri simfonice, spectacole cu statui vivante pe promenada Libertăţii, precum şi un târg dedicat meşterilor populari, şi acela sărbătorit inclusiv cu muzică... 

Statui pe promenadă

În acest sezon estival, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor (Oradea Heritage), care are în grijă obiective precum Casa Darvas - La Roche, cu grădina-i idilică, Sinagoga Sion sau Templul Francmasoneriei, a pornit deja evenimentele menite să dea culoare serilor estivale. Bunăoară, vinerea trecută, în curtea celui din urmă muzeu, violoncelistul Răzvan Suma şi pianista Cristiana Miharţ au prezentat concertul "Romantic Cello", intrarea fiind gratuită.

În lunile iulie şi august, Oradea Heritage va mai lansa câteva invitaţii tentante. În perioada 20-22 iulie, în grădina Casei Darvas - La Roche şi în vecinătate, pe promenada Libertăţii, mai mulţi artişti (Gabriel Rusu, Marian Avramescu şi Cristinel Vecerdea) vor realiza "Caricaturi de sezon", subiecţi fiind chiar participanţii la eveniment.

Câteva seri mai târziu, pe 27 iulie, tot acolo va avea loc spectacolul cu statui vivante botezat "Vivante Belle Epoque", realizat în parteneriat cu Asociaţia Culturală Teatrul de Copii. "Ne dorim ca strada Libertăţii să fie animată prin artă în toate formele ei", spune Angela Lupşea, directoarea Oradea Heritage. 

Sezon pe note  

La Casa Darvas - La Roche vor urma concerte precum "Broadway Classics" (5 august), cu tenorul Cristian Mogoşan şi soprana Lorena Puican, şi unul de jazz susţinut de tânăra orădeancă Sînziana Vrabie (17 august). De asemenea, la Templul Francmasoneriei este plănuit un concert cu pianistul Dima Belinski, alături de mai mulţi invitaţi, evenimentul fiind intitulat "It’s More Than Just A Piano Show!" (28 iulie).

Şi muzicienii Filarmonicii de Stat vor transforma diverse spaţii deschise din Oradea în "săli" de concert, în cadrul unei noi ediţii a programului "Initio". Pe 11 august, curtea Palatului Princiar al Cetăţii va găzdui mult aşteptatul concert cu muzică de film, dirijat de Werner Gábor, cu piese din "1492: Conquest of Paradise", "Schindler’s List", "Batman", "Fantastic Beasts", "Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban".

Pe 20 august, în Piaţa Unirii va avea loc un concert de pop-simfonic, pe 25 august Analia Selis şi orchestra orădeană vor cânta tango simfonic în fortăreaţă, iar pe 1 septembrie grădina Palatului Baroc va găzdui concertul "Innamorato di te".

Ofertă pestriţă 

Muzeul Ţării Crişurilor pregăteşte la rându-i proiectul estival "Tipografia de idei", ce va cuprinde, în perioada 16 iulie - 10 septembrie, 29 de conferinţe, ateliere şi concerte, unele organizate în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană şi Centrul de Cultură. 

O parte dintre aceste evenimente vor anima impresionanta grădină a instituţiei de pe Armatei Române nr. 1. Programul final nu a fost anunţat încă, însă acesta va cuprinde concerte pop, folk, jazz, simfonice, precum şi unul dedicat copiilor. De asemenea, în perioada 21-23 iulie, curtea MŢC va găzdui Târgul Meşterilor Populari, cu o sumedenie de produse de artizanat din diferite zone ale ţării.

Terasa jazz 

Oferta evenimentelor din Oradea nu se încheie aici. Cei care preferă petrecerile le pot alege pe cele organizate în aer liber la ieşirea din oraş (Calea Aradului nr. 93) de Out by Intense. Pe 15 iulie este anunţată, de pildă, o "chermeză cu Anda Adam".

Orădenii sunt chemaţi în perioada următoare şi în grădina MA Hub, situată lângă Parcul Brătianu, unde sunt programate concerte, seri cu DJ şi proiecţii de animaţii şi documentare, inclusiv în cadrul proiectului Kinedok (de exemplu "All ends well", r. Miroslav Janek, 2022, în 13 iulie, şi "Pongo Calling", r. Tomás Kratochvíl, 2022, în 27 iulie). 

De asemenea, Centrul Posticum (str. Teiului) are plănuite o serie de concerte în cadrul unui program de vară numit "Posticum JazzTerrace". Pe 14 iulie, pasionaţilor le va cânta Johnny Bota Quartet, pe 21 iulie Cristian Copaciu & Band, iar pe 5 august Szakcsi Jr. Renaissance. 

Va fi, aşadar, o vară în "culori" artistice în Oradea...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON